Erin Hunter - Hív ​a vadon

A Warrior Cats könyvsorozatra rendhagyó módon bukkantam - még néhány éve Budapestre tartó vonatúton velünk szemben ült egy kamasz srác, aki németül olvasta valamelyik kötetet. Muszáj volt kifigyelnem, hogy mi lehet az a macskás borítós könyv :D 

Örültem, hogy a DAS könyvek elhozta új kiadásban az első részt - ill. elvileg idén nyáron a 2. is megjelent. Szerdán végre elmentem városunk első és egyetlen macskás kávézójába, így adta magát, hogy a végtelen várólistámról most ezt a kötetet kezdjem el :D

Főszereplőnk Rozsdás fiatal macska, aki egy kertesházban él, ám éjjelente arról álmodik, hogy az erdőben vadászik. Egy nap próbára teszi magát és bemegy a fák közé - itt találkozik egy vadmacskával, Szürkemanccsal, akivel méltó módon megverekszik. A vadmacskát kísérő kiképzők felajánlják Rozsdásnak, hogy ha úgy dönt, akkor velük élhet és harcost faragnak belőle. Nem sokat gondolkodik az ajánlaton, másnap csatlakozik a Villám törzshöz. Persze a beilleszkedés nem megy könnyen, Rozsdásnak több esetben bizonyítania kell erejét és rátermettségét, hogy legyőzze a törzs macskáinak előítéleteit. 

A környező erdőben és környékén több vadmacska törzs él, akikkel ellenséges a viszony - és ebből több bonyodalom adódik. Ahogy főszereplőnk beilleszkedik a törzs életébe, megtanul vadászni és harcolni lassan kivívja a tiszteletet, sőt egy idő után új nevet is kap. 

A regény realisztikusan mutatja be a vadon élő macskák életét: hogy mennyi energiával jár a vadászat, a területük megóvása. A 'fantasy' - szál igazából a szervezettségükben jelenik meg, a tudásukban, ahogy a törzs macskái élnek és kapcsolatba lépnek egymással. 

A történet tipikus kalandregény / fejlődésregény amelyben egy kívülálló - tanonc szemszögéből követhetjük a harcos törzs működését, a politikai viszályokat ill. a manipuláció, árulások működését. Rozsdás/Tűzmancs életútja érdekes, bátor és talpraesett macska, aki nem fél megkérdőjelezni az idősebbek véleményét, kiáll a gyengébbek mellett. Gondolom a későbbi részekben még nagyobb szerepet fog vállalni. 

Összességében tetszett ez a regény, bár néhol kicsit unalmas volt számomra, ill. elég tömény volt a sokféle macska leírása és az egymásra hasonlító nevek. A szerkesztés egy hibája többször megakasztott (több helyen hiányzott a gondolatjel ami elválasztotta a párbeszédet és a leírást). Ettől függetlenül örülök, hogy a kiadó felkarolta ezt a sorozatot és újra kiadta, el fogom olvasni a folytatásokat is!

4/5

Kiadó: DAS könyvek
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Into the Wild
Fordító: Márton Andrea
Oldalszám: 278
Ár: 3500 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Rozsdás, ​a házi macska sorsa egy csapásra megváltozik, amikor otthagyja a nyugodt, kényelemmel teli életét. Csatlakozik a Villám törzshöz, és megismeri a vadon élő harcos macskák izgalmas világát. Az erdő mélyén négy törzs osztozik a területen, de a békés együttélésre árnyék vetül. A Villám törzs macskái nagy veszélyben vannak, mert az Árnyak törzse egyre erősödik, és titokzatos halálesetek sora borzolja a kedélyeket. Rozsdás a Tűzmancs nevet kapja és bátor harcos lesz, aki képes megváltoztatni törzse sorsát.

Erin Hunter lenyűgöző világot varázsol elénk, ahol a vadon törvényei uralkodnak, és ahol minden macska számára a bátorság, az összetartás és a hűség a legfőbb érték. Ebben a fordulatokban gazdag történetben a vadmacskák élete és a törzsek közötti harcok izgalmas olvasmányt nyújtanak minden kalandra vágyó fiatal számára. A Warriors – Harcosok sorozatának első része nemcsak egy állati kalandokkal teli világot tár elénk, hanem bepillantást enged a vadonbéli élet kihívásaiba és szépségeibe is.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.