Agatha Christie - Függöny

Az utolsó Poirot sztori... Már csak a Négy színmű és Az óriás kenyere választ el attól, hogy megszerezzem molyon az életműplecsnit. Nem véletlenül halogattam ezt a részt idáig, nem akartam 'elveszíteni' az egyik kedvenc fiktív nyomozómat. Érdemes tudni, hogy Agatha Christie ezt a regény 1940-ben írta, az 1975-ös megjelenésig széfben őrizték a sztorit - gondolt arra, hogy ha valami történne vele, akkor is legyen lezárása a Poirot sorozatnak.

Poirot és Hastings visszatér Styles-ba, ahol a legelső regény játszódik - ezzel adott egy keretet a szerző a sorozatnak.

Poirot hívására érkezik a ma már panzióként működő udvarházba özvegy barátja - akinek, mint kiderült két fia és két lánya született az elmúlt évtizedek alatt. Feleségét már elveszítette, ám egyik lánya, Judith fontos szereplője lesz ennek a történetnek.

Poirot egy dokumentációt ad át Hastingsnek, amiben több látszólag egymástól függetlenül megesett gyilkosságról olvashat - a belga nyomozó viszont egy mintát fedez fel, ami egészen ide - Styles-ba vezeti. Szerinte gyilkos bújik meg a vendégek között, meg kell akadályozniuk, hogy újra lecsapjon. Mivel Poirot-t már annyira kínozza a köszvény és szívproblémái, nem nagyon hagyja el a szobáját - ezért Hastingset szeretné használni a nyomozás során.

A következő napokban Hastingsszel együtt megismerjük a panzió aktuális vendégeit, egymáshoz fűződő viszonyukat, és gondolkodhatunk, hogy melyikükben bújhat meg gyilkos hajlam. A helyzetet még nehezebbé teszi, hogy Hastings a lánya miatt is aggódhat, aki úgy tűnik nem megfelelő helyen keresi a szerelmet. 

Gyorsan olvasható ez a rész, ami a megszokott angol vidéki udvarházban játszódik, limitált karakterszámmal - és lehetséges gyilkossal. 

Meglepő volt Poirot haláláról olvasni, Hasting naplójegyzetei a felindultságát tükrözték a rövid bejegyzésekkel, de ahogy megszokhattuk a belga detektív egy formában megtartja a szokásos monológját - szembesítését.

Számomra karakteridegen volt a bűnügy megoldása, de ettől függetlenül ez is egy jó krimi és a sorozat fontos darabja. Lehet, hogy ha a 70-es években írta volna meg, máshogy alakítja a történetet. 

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Curtain: Poirot's Last Case
Fordító: Gy. Horváth László
Oldalszám: 260
Ár: 3699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Hercule Poirot megöregedett - tolószékben várja barátját, a hűséges Hastings kapitányt Styles St. Maryben, azon a helyen, ahová hajdan sebesült menekültként érkezett és derített fel sikeresen egy bűnügyet. Poirot meghökkentő történettel áll elő: a szállodában, ahol tartózkodnak, egy sorozatgyilkos is lakik, akinek az áldozata a vendégek egyike. Igen ám, de ez a gyilkosság még nem történt meg! Poirot szerint azonban hamarosan bekövetkezik, mert a leendő gyilkos, feltételezése alapján, összefüggésbe hozható öt korábbi bűnüggyel, melyek egyikében sem ő volt az elítélt. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a panzióban tartózkodik Hastings lánya, Judith is... Vajon sikerül-e megakadályozni az előre vetített gyilkosságot?

A regény először az Agatha Christie halála előtti évben jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.