Zajácz D. Zoltán - Sötétség ​Malmőben

Tavaly nyáron olvastam Zajácz D. Zoltán balatoni krimisorozatát, ami tökéletes kikapcsolódást nyújtott: a retro vízparti hangulat, helyszínek és a nyomozások miatt egyaránt. Ezért szerettem volna mindenképp elolvasni új regényét, amely a 2000-es évekbe repít minket (ha jól számoltam, 2009-be). Érdekes adalékként felbukkan egy szereplő a balatoni krimikből, ezzel a meglévő írói univerzumhoz kapcsolja az új kötetet.

A szerző előző regényeiből megszokott rövidebb, pergő formátumú nyomozást kaptam, ami egy júniusi éjszakán indul, Malmőben. Egy gót lány holttestére bukkannak egy étterem mögött, akinél nincs semmilyen személyes irat. Greta Almgren nyomozó kapja az ügyet - megismerjük kis csapatát, nyomozótársait, ill. magánéletének néhány fontosabb momentumát - mint például, hogy egyedül neveli kislányát. Jó barátja egy újságíró, Sara Lendvay, akivel időnként segítik egymást egy-egy ügyben. A jelenlegi nyomozás tökéletes példája az együttműködésüknek - a gót szubkultúra elleni támadás nagy publicitásra tart számot. Sajnos nem csak egy gyilkosság történik ebben az esetben, ezért Greta és csapata megfeszített erővel dolgozik. Először ki kell deríteniük ki volt az első áldozat, ill. a későbbi esetek hogyan kapcsolódnak hozzá. 

Több nyomozó és karakter szemszögébe bepillanthatunk: Gretán kívül Gunnar, a kezdő nyomozó, a nő új társa, de Sara ill. egy korábbi híres-hírhedt nyomozó is bekapcsolódik az ügybe. (A fejezetcímeknek nem volt olyan sok haszna, mert több nézőpont váltakozott, de követhető volt a kiemelések nélkül is.)

Nagyon izgalmas volt a cselekmény, nem is nagyon tettem le a könyvet - két adagban olvastam el. Tetszett a külföldi helyszín, bár nincs tudásom arról, hogy mennyire pontos - de Sister szerint jól hozza a svéd mindennapokat, ill. a skandináv krimik hangulatát. Ilyen típusú - véresebb krimit ritkán olvasok, így számomra ez tökéletes volt - hosszában, a történtek brutalitásában és a nyomozás bonyolódásában egyaránt. 

Amin fennakadtam olvasás közben az Greta és Sara kapcsolata onnantól, amikor megjelenik a nyomozó - ez női szemmel kicsit valószerűtlen / nem túl kedves megoldás volt; ill. egy nyomozóra gyanakodtam, Spoiler: hogy ő maga a gyilkos - ahogy belezúg és követ egy 16-17 (?) éves lányt, az azért fura volt.

Összességében tökéletes kikapcsolódást nyújtott ez a regény és mindenképp olvasnék még ebből a világból - vagy akár új helyszínnel, hasonló történetet!

4/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 304
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Egy nyári éjszakán egy malmői étterem mögött húzódó sikátorban egy meggyilkolt kamaszlány holttestére bukkannak.

Az áldozat kiléte ismeretlen, az öltözéke, a sminkje és a stílusa alapján azonban a nyomozás vezetője, Greta Almgren arra a következtetésre jut, hogy a lány a gót közösség tagja lehetett. Greta egy újságíró ismerőse, Sara Lendvay segítségével lát neki az eset felgöngyölítésének, ám az ügy váratlan fordulatot vesz, amikor pár nap múlva a kikötőben újabb gót fiatal holttestére bukkannak. Úgy tűnik, egy sorozatgyilkos szedi áldozatait a városban, aki a gót szubkultúra tagjait vette célba.
Ahogy a sötétség eluralkodik Malmö városán, úgy nő a nyomás a rendőrségen, hogy mielőbb rács mögé juttassa a kegyetlen elkövetőt.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.