Anne Cathrine Bomann - Kék

A dán Anne Cathrine Bomann-tól először 2019-ben olvastam Agathe c. kisregényét, ami annyira megfogott, hogy tavaly újraolvastam. Ezért vártam új kötetét, amely ismét egy érdekes helyzetet - környezet mutat be: a szerző ismerős terepen maradt, a pszichológia és a kutatások világában.

A regény erős helyzettel indít: Elisabeth elveszíti 5 éves kisfiát - a kórházi kezelések, műtétek, átvirrasztott éjszakák után egyedül tér haza egy áprilisi napon, 2011-ben. 
A következő nézőpontkarakterekkel 2024 szeptemberében találkozunk: Thorsten egyetemi pszichológia professzor - két szakdolgozója Anna és Shadi, akik a gyászzavar ill. egy új gyógyszer hatásait járják körbe. 
Elisabeth nézőpontját felváltva követhetjük a regény jelenével - megismerjük a Callocain gyógyszer kifejlesztését, amelyet saját elhúzódó gyásza ihletett. 

Anna és Shadi pszichológus hallgatók teljesen eltérő karakterek - kettejük kapcsolata izgalmas ellentéteket hozott be a regénybe. Anna extrovertált nő, aki inkább megérzései alapján dolgozik, néhány cikkel megtámogatva írásait - Shadi introvertált, önbizalomhiányos, később kiderül, hogy szorongására gyógyszert is szed. Álláspontjuk eltérő a gyászbetegség - gyászzavar fogalmával kapcsolatban, amelyet a szakdolgozatban kell körüljárniuk.

Thorsten tagja a Callocain-t kutató csapatnak, egy idő után feltűnik neki egy kiugró érték a tesztelt alanyok körében. Elkezd utánajárni, hogy milyen összefüggések vannak a gyógyszer és az alacsony empátia pontszámok között. Anna és Shadi is bekapcsolódik a nyomozásba és néhol már thrilleres irányt vesz a könyv.

A regény olyan kérdéseket jár körbe, hogy mitől számít betegségnek a gyász, van-e értelme gyógyszerrel kezelni - ill. betegségként felfogni, milyen összefüggések lehetnek a mentális állapot és az elhúzódó gyász között. 

A szerző jól egyensúlyozott a szépirodalom, a gyász témája és a thrillerekbe illő gyógyszeripari visszásságok, manipuláció között. Nagyon olvasmányos ez a könyve is a komoly témák ellenére. Megfogtak a dán hétköznapok - szívesen olvastam Anna és Shadi életéről, nehézségeikről, kikapcsolódásaikről és a kapcsolatuk fejlődésétől, most kedvem támadt több hasonló kötethez!

5/5

Kiadó: Jelenkor
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Blå toner
Fordító: Petrikovics Edit
Oldalszám: 326
Ár: 4299 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Miféle ​ember az, aki nem érez semmit?”
Az Agathe szerzőjének új regénye
Elisabeth Nordin a fia elvesztése után – a világon elsőként – fejleszt ki gyógyszert az elhúzódó gyászzavar kezelésére. Miközben a Callocain nevű tablettát az Aarhusi Egyetem kutatócsoportja tanulmányozza, Thorsten Gjeldsted pszichológiaprofesszornak az a gyanúja támad, hogy valaki megváltoztatta a teszteredményeket, hogy eltitkolja a pirula egyik nyugtalanító mellékhatását. A professzor nyomozásba kezd két végzős hallgatójával: Annával, aki maga is gyászol, és Shadival, akinek statisztikai ismeretei nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy kiderüljön az igazság, mielőtt forgalomba kerülne a Callocain…
Mikortól számít kórosnak a gyász? Mi mindent vagyunk hajlandóak megtenni azért, hogy enyhüljön a veszteség okozta fájdalom? És vajon meddig merészkedhet ebben a folyamatban a gyógyszeripar? Anne Cathrine Bomann ezeket a kérdéseket feszegeti fordulatos új regényében, mely a veszteségről, a szeretetről és a tudomány felelősségéről szól.

2 megjegyzés:

  1. Fú ez tök érdekesen hangzik, eddig nem is gondoltam, hogy érdekelne. Köszi a posztot, Dóri! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyász téma miatt vonzott is meg nem is - de az Agathe kisregénnyel már bizonyított nekem a szerző, ezért voltam kíváncsi :D
      Nem annyira durva az egész könyv, mint amit a fülszöveg alapján gondolnál.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.