Paul Auster - Baumgartner

Ez még csak a harmadik olvasmányom volt az amerikai Paul Austertől, de mindegyikkel új arcát mutatta meg. Első találkozásom a New York trilógia volt - 10 éve - talán ez a leghíresebb könyve (újraolvasni!). 

Amikor a 21. Század Kiadó elkezdte felkarolni az életművét, akkor elolvastam a Brooklyni balgaságokat, ami az első élményem után meglepően könnyed és humoros volt. Azóta lebegett a terveim között, hogy olvassak tőle. Pont kapóra jött a legfrissebb megjelenés: a kisregény formátum miatt bátrabban nyúltam felé - ill. a KönyvesMagazin 2023 legjobb könyvei listáján szerepel, amiről több könyvet kinéztem magamnak.

Címszereplőnk Sy Baumgartner 70-es éveiben járó filozófia professzor, aki már 10 éve él csodás felesége, Anna nélkül. Az akkor 58 éves nő, élete szerelme, tragikus balesetben veszítette életét. Sy azóta többé-kevésbé meggyászolta, ám hiányát mindig érzi - akár egy fantomvégtagot. A kisregényben megismerjük életének aktuális mozzanatait, az öregedést, a magányt, mindezt több humoros jelenettel, kiszólással elmesélve, ami old a nehéz témákon. 

A regényben fontos szerepet kap a gyászon és magányon kívül az új kapcsolatok keresése, amelyek mindig mintha a korábbiakra felelnének rá. Sy új szerelme-szeretője Judith, hasonlít első feleségéhez, de több dologban éles ellentéte. 

Auster remek történetmesélő, könnyedén csúszik át a jelenből a múlt egyre mélyebb rétegeibe - ezáltal kibontakozik előttünk Sy és Anna fiatalkora, szerelmük; még mélyebbre merülve gyerekkoruk; egy újabb rétegben pedig őseik - szüleik, nagyszüleik, az emigráns zsidó európaiak élettörténetei, küzdelmeik. A 20. század főbb momentumai megjelennek mindamellett, hogy ez egy kis család, azon belül Sy Baumgartner élettörténete.

Meghatározó témája még az írás - nem csak címszereplőnk életében, hanem Anna munkásságában is, amit férje halála után próbál feldolgozni, kiadatni. A jelenbeli narrációt több 'idegen' szöveg szakítja meg - Anna elbeszélései, versek, vagy mások visszaemlékezései. 

Gyorsan belemerültem ebbe a kisregénybe, ami a hossza ellenére sokféle témát feldolgoz - számomra igazi gyöngyszem PA életművéből. Örülök, hogy most - a könyvtári várólista miatt előbb, mint terveztem :D - vettem kézbe. Tervezek többet olvasni tőle, mert szeretem a regényeiben megjelenő világot (New York, egyetemi környezet, írás, kulturális közeg) és elbeszélői stílusát.

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Baumgartner
Fordító: Pék Zoltán
Oldalszám: 188
Ár: 5490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Sy Baumgartner jeles író, nyugdíj előtt álló filozófiaprofesszor. Egy életet töltött szerető házasságban Annával, feleségével, aki kilenc évvel ezelőtt beleveszett az óceánba. Hetvenegy éves, és emlékeivel hadakozik, miközben próbálja észben tartani napi teendőit. A regény spirális mozgásban vágja keresztül a múlt rétegeit, Sy és Anna diákkorát, New York-i megismerkedésüket, írást és pénztelenséget, a negyven évi házasságot és a még korábbi időket, Baumgartner fiatalságát, ahogyan felnőtt New Jersey-ben, apját, aki Lengyelországban született, és öltönykereskedő lett az Egyesült Államokban.

Paul Auster tizennyolcadik regénye bámulatos remeklés, asszociatív, együttérzéssel teli mű, amely a legapróbb hétköznapi mozzanatokat lényegíti át, hogy feltegye a kérdést: miért telítődik emlékek és érzések sokaságával az egyik pillanat, miközben a másik nyomtalanul feledésbe merül.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.