Elif Shafak - A ​szerelem 40 szabálya

Elif Shafaktól tíz éve olvastam először, azóta kedves-kedvenc íróim közé tartozik, akitől néhány évente olvasok el egy-egy könyvet. Nagyon szeretem a témáit, az írásmódját, mindig valami egzotikus világba kalauzol el. Ezt a regényét két éve a Libertine Könyvesboltban vettem meg, szuvenírként, azóta tologattam magam előtt. Idén felvettem a várólista csökkentő listámra és februárra terveztem be a szerelem témája miatt.

Ahogy a regény jelenbeli szálának főszereplője - Ella - én is tartottam tőle, hogy a szufizmus, a 13. századi történetszál nem fog tetszeni nekem. Nagyjából bejött a félelmem, de nem bánom, hogy ismét megismerkedtem egy új világgal. 

A regény két idősíkon játszódik: egyrészt megismerjük Ella Rubinstein életét 2008-ban - a 40 éves háziasszony gazdagságban él Boston mellett, három gyerekét neveli férjével, Daviddel együtt. Házasságuk kiüresedett, a mindennapi rutin tartja össze. Ella tudja, hogy férje évek óta megcsalja, ám ezzel nem akar foglalkozni, mindenaddig, amíg a kezébe nem kerül egy bizonyos A. Z. Zahara regénye. Ella első segédszerkesztői munkaként kapja a furcsa regényt, amit véleményeznie kell a kiadó számára - eleinte nem fűlik hozzá a foga, úgy érzi a mű témái teljesen távol állnak tőle. 

A másik idősíkon ennek a regénynek a fejezeteit követhetjük: megismerünk egy Semsz nevű dervist, egy szúfit - és barátját, Rúmít, a költőt*. Semsz elérte életének azt a szakaszát, amikor szeretné átadni tudását, bölcsességét valakinek - lelki társat keres. Nagyon különös figura ő, aki kisgyerekkora óta belelát az emberekbe, a jövőbe - sosem telepedik le, folyton vándorol. Életútját követhetjük addig, amikor is eljut Konyába, ahol Rumi él. 

Rumi tisztelt vallási vezető, aki teljesen megváltozik, amikor megismerkedik Semsszel - kapcsolatuk a szerelemmel írható le, emiatt is több bírálat éri őket, nem csak Rumi családjából, hanem a kisváros több tagjától. A 13. századi szálban több szereplő fejébe beleláthatunk - különböző hangok szólalnak meg Semszen és Rumin kívül. Az elnyomottakat képviselve egy prostituált, egy részeges, egy koldus - az 'elnyomók' részéről egy fanatikus, egy városőr, ill. Rumi egyik fia.

A regény egyrészt a szerelem fontosságát hirdeti, másrészt beavat Rumi élettörténetébe ill. a muszlim vallás és a szufizmus alapjaiba. Semsz negyven szabálya végigköveti a cselekményt, amely közül a legtöbb a mai világra is érvényes és használható gondolat.

A szerelem egyfajta időszámítás. Ha a „szerelem előtt”, és a „szerelem után” ugyanazok az emberek maradunk, az azt jelenti, hogy nem szerettünk igazán. Ha szeretsz valakit, a legnagyobb dolog, amit megtehetsz érte, hogy megváltozol!

Kettős érzéseim vannak ezzel a könyvvel: Ella szála felidézte számomra Paulo Coelho stílusát (a 20-as éveim elején még szerettem) - nem is csoda, mert egy időben jelent meg ez a regény, mint amikor a PC a virágkorát élte. Ezt most nagyon didaktikusnak éreztem, untatott, nem éreztem életszerűnek a párbeszédeket. A vallásos részletek szintén olyan dolgok a regényekben, amiket nem szeretek - itt pedig a nagy része erről szólt. Másrészt érdekes volt bepillantást nyerni a 13. századi - elképzelt - élettörténetekbe, és * felkeltette a kíváncsiságomat Rumi iránt, tökéletes lesz a 24 nemzetes listámra (perzsa), amin amúgy Elif Shafak könyve már a 10. :))

Nem a legkönnyebb olvasmány a szerzőtől, de ha érdeklődtök más vallások, életutak, történelem iránt, akkor tegyetek vele egy próbát!

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Aşk
Fordító: Nagy Marietta, Csáki-Sipos Kata
Oldalszám: 504
Ár: 1999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Ella ​negyvenéves, jómódú, a sorsával tökéletesen elégedett amerikai háziasszony, aki férje és három gyermeke kiszolgálásának szenteli életét, és még azt se nagyon bánja, hogy a férje rendszeresen megcsalja. Egy napon a nagylányával folytatott vita után rádöbben, hogy tulajdonképpen boldogtalan, és nagyon hiányzik a szerelem az életéből. Mivel gyermekei már nem igénylik állandó figyelmét, távmunkát vállal egy neves könyvkiadónál. Első feladatául egy ismeretlen szerző könyvének értékelését kapja. A történet a XIII. századi Anatóliában játszódik, és regényes formában beszéli el Rumi, a híres muszlim hittudós és misztikus költő életét, aki gyökeres átalakuláson megy át, amikor megismerkedik egy furcsa vándordervissel, a különleges képességeket birtokló tebrizi Semsszel. Ella félve közelít a számára idegen regénybeli világhoz, hamarosan azonban magával ragadja a cselekmény, és lenyűgözi a szúfi miszticizmus. Ahogy e-mailben levelezni kezd a szerzővel, szinte azonnal érthetetlen vonzalmat érez ez iránt a sosem látott férfi iránt, és ráébred, hogy kettejük találkozása ugyanolyan sorsszerű és elsöprő erejű, mint Rumié és Semszé. Ebből a szerelemből és Rumi verseiből merít erőt, hogy a konvenciók börtönéből kitörve hátat fordítson házasságnak, gyerekeknek, biztonságnak, és testben-lélekben egyaránt nagy utazásra induljon egy különleges férfi oldalán.

A török származású Elif Shafak lebilincselő mesélő, modern Seherezádé, aki időtlen témákat vizsgál egzotikus történeteiben.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.