Néhány könyvről röviden | 2024 február

Februárban mesekönyvekről nem készült külön bejegyzés, de így tematikus lett ez a poszt 

Néhány meséről röviden :)

Ellis Kaut: Pumukli és Eder mester
Gyerekkorom egyik kedvenc tévéműsora volt a Pumukli kalandjai – amikor megláttam, hogy a Ciceró elkezdte újra kiadni a mesekönyveket feltettem a várólistámra, hogy végre megismerkedjek az eredeti történetekkel.
Az első kötetben 8 történetet olvashatunk a csintalan, vörös hajú kobold főszereplésével, melyek szépen összefüggenek egymással.
Eder mester asztalosműhelyében elkezdenek eltünedezni tárgyak, furcsaságok történnek – majd a csirizes fazék elkezd mozogni. Ekkor válik láthatóvá Pumukli, aki ezentúl sok örömet, bosszúságot és életet csempész a magányos mester hétköznapjaiba.
Felnőttként is nagyon tetszett a kis kobold humora, szerethető nagyképűsége, rácsodálkozása az emberi dolgokra, jelenségekre, amiket sajátos logika szerint próbál néha megmagyarázni.
Gyerekekkel olvasva garantált lehet a nevetés, de több tanító célzatú gondolatot is találunk benne, ami segít átbeszélni helyzeteket (pl.: iskola, rendrakás, pénz, tulajdon, bocsánatkérés).
Jól esett nosztalgiázni ezzel a kötettel, lehet a sorozatba is belenézek :))
5/5

Ellis Kaut: Pumukli téli meséi
Ahogy befejeztem az első kötetet már nyúltam is a téli gyűjtemény után. Itt is az humor, kalandok fogadtak, mint az első részben – adventi (átment), karácsony, szilveszteri – sőt farsangi témákkal a középpontban.
Ebben a kötetben más volt az illusztrátor, kicsit hagyományosabb formában jelenítette meg kedvenc rosszcsont koboldunkat :)
5/5

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi
Ezzel a végére értem ennek a sorozatnak. Igazmondó Glimpi üdítő karaktere volt a könyveknek, jópofa volt a verses mese amiben jobban megismerhetjük, kalamajkákba kerül, de a kötet végén hasznosnak bizonyul a képessége.
A rajzok a korábbi kötetekből megszokottak, szépen kiegésztítik a sztorit.
5/5

Zalka Csenge Virág: Hétlábú paripák és jó boszorkányok

Az utóbbi években figyelemmel kísértem Zalka Csenge Virág mesegyűjtéseit – ezért is kezdtem bele ebbe a kötetbe, amelyben csíkszentdomonkosi mesemondók történeteit közli – írta újra.
Ezek a mesék ismert fordulatokkal játszanak, de több egyedi elem, varázslás, kiszólás szerepel bennük, amelyek miatt egyediek ezek a történetek.
Több segítő állatszereplő jelenik meg, ill. tündérek – boszorkányok. A megszokott mesékhez képest kicsit fura varázslatok, ill. nagyon ronda boszorkányok, ördögök jelennek meg :D
Minden mese végén kapunk egy „Kulisszák mögött” bejegyzést, amelyek ismét hasznos és érdekes adalékok voltak.
Összességében jól kikapcsolódtam ezzel a kötettel, bár nem tetszett annyira, mint a korábbiak.
4/5

Bella Swift: A kiskutya, aki manó akart lenni
Ez volt az első olvasmányom ebből a sorozatból, amire Reni barátnőm olvasmánylistája miatt figyeltem fel.
Molli a mopsz karácsonyi és lappföldi kalandjairól szól ez a kedves kötet, amelyben nem csak egy karácsonyi kívánság teljesülését követhetjük, hanem megismerhetjük a lappföldi karácsonyi hagyományokat is.
Molli nem csak manó, hanem postás sőt szánhúzó kutya is lesz ebben a részben :)
Tetszett ez a kötet, kedves volt a család a 3 testvérrel és persze a cuki, de néha 'kétballábas' kiskutyával.
Kedves illusztrációk egészítik ki a kötetet, ami könnyed-hangulatos karácsonyi olvasmány.
5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.