Robert Galbraith - A hömpölygő sír

A tavalyi évem egyik kedvence volt a Cormoran Strike sorozat 6. része - az ősszel megjelent folytatást ezért is szerettem volna az év elején elolvasni. Igazi itthonolvasós darab, amely nem csak hossza, hanem témái miatt is nehéz olvasmánynak bizonyult. 

A prológusban Will Edensor és szülei levelezését olvashatjuk: a fiatal srác belépett az Egyetemes Humanitárius Egyházba (EHE), amely szebb jövőt, küldetést és a bolygó megmentését ígéri a tagoknak... A szülők egyre riadtabban írnak neki, végül magánnyomozókat fogadnak, mert jó ideje nem válaszol, nem találkozott velük. Cikkek, egyéb e-mailváltások következnek, amelyekből érezhető, hogy ez a hely nem az, aminek mondja magát...

Néhány évvel később a Strike nyomozóiroda kapja a feladatot Sir Colin Edensortól, hogy derítsék ki mi van Willel, és ha lehet hozzák is ki. A munka beépülést igényel, amit Robin önként vállal. Strike nem akarja engedni a veszélyek miatt, ill. csodálkozik is, hogy viszonylag friss kapcsolatát Ryannal hónapokra otthagyná...

Alaposan felkészülnek, Robin a külsején is változtat, drága ruhákat kér kölcsön, hogy ígéretes - gazdag tagnak tűnjön, akit érdemes beszervezni.

Eközben az iroda más ügyeibe is bepillantást nyerhetünk: a szokásos félrelépések bizonyítása mellett egy színésznő zaklatói adnak nagyobb munkát a csapatnak. Strike magánéletébe befurakszik egy nő, aki egy ponton sok kárt tudna okozni, amelyet főszereplőnk több kapcsolata segítségével vág el. A magánéleti szálak érdekesen alakultak: Strike testvéreivel, nagybátyjával kapcsolatban ill. a könyv közepén egy meglepő esemény történik. Főszereplőnk múltjáról ismét kapunk egy kis morzsát, ami az aktuális ügyhöz kötődik.

Robin beépülését külön szálon követhetjük, amely már a kezdetektől tartalmaz baljós pillanatokat - ezzel párhuzamosan Strike és csapat exEHE tagok után kutat, hogy teljes képet kapjanak az egyháznak nevezett szektáról, a furcsa balesetekről - eltűnésekről. A bent töltött idő volt a legnehezebb része az olvasásnak, megviselt arról olvasni, hogy mik történnek és a múltban mik történhettek bent. Robin sem ússza meg a kellemetlenségeket, a kezdeti alvás és ételmegvonás után több büntetést, nehézséget kell elviselnie - de eközben fáradhatatlanul nyomoz.

Nagyon erős folytatás lett - nem csak az EHE működése (a manipuláció mesterfoka), hanem a múltbeli bűnügyek felgöngyölítése miatt is. A nyomozás sok szálon fut, a könyv végéig néhol egymásnak ellentmondó módon: a tanúk megbízhatatlanok, eltűnnek - néhányuk véglegesen, de aztán az utolsó fejezetekben megkapjuk a megoldást egy meglepő csavar formájában. 

Strike és Robin magánéletében sorsdöntő fordulatok következnek be, amelyekről izgatottan olvastam, de ezek mellett nagyon szerettem a nyomozóiroda hétköznapjait követni (Pat :*). A könyv vége, az utolsó oldal kijelentése... ahhh, vissza kellett olvasnom azt a részletet kétszer. Hol a következő rész!

5/5

Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2023
Sorozat: Cormoran Strike 7.
Eredeti cím: The Running Grave
Fordító: Nagy Gergely
Oldalszám: 1088
Ár: 8990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Egy ​aggódó apa keresi fel Cormoran Strike magánnyomozót: a fia, Will, belépett egy vallási szektába, amely vidéken, Norfolkban tart fenn jól kiépített központot.

Az Egyetemes Humanitárius Egyház ránézésre egy jobb világért munkálkodó, békés szervezet. Strike nyomozása azonban baljós részleteket, megmagyarázhatatlan haláleseteket tár fel a felszín alatt.

Hogy Willt kimenthessék, Strike nyomozótársa, Robin Ellacott beépül a szektába, Norfolkba utazik, hogy beférkőzhessen az egyház központjába. Csakhogy nem tud felkészülni minden veszélyre, amely ott leselkedik rá, és azt sem tudja felmérni, milyen árat fizet majd ezért…

A hömpölygő sír letehetetlen regény, a sorozat nagyívű, felejthetetlen hetedik kötete, amelyben Strike és Robin története is halad tovább előre.

Robert Galbraith – J. K. Rowling, a Harry Potter-sorozat és az Átmeneti üresedés szerzőjének írói álneve. A hat előző Strike-regény, a Kakukkszó, a Selyemhernyó, a Gonosz pálya, a Halálos fehér, a Zavaros vér és a Koromfekete szív mind az angol és a nemzetközi eladási listák első helyéig jutottak, és a Brontë Film and Televison meg is filmesítette őket.

1 megjegyzés:

  1. Úgy hiszem azt a végső részt mindenki többször elolvasta egymás után! :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.