R. F. Kuang - Sárga

R. F. Kuang amerikai-kínai írót elsősorban fantasy nagyregényeiről ismerhettük eddig. A Mákháborúba néhány éve belekezdtem, de félbehagytam - a Bábel viszont a várólistámon van. Gondoltam a Sárga jobb első találkozás lesz - rövid terjedelme és a könyvpiac témája miatt. Most úgy alakultak a könyvtári kölcsönzéseim, hogy egymás után az írói létről szóló könyveket vettem kézbe (Gomolygás, Baumgartner). Ez a regény ráadásul a NIOK februári közös könyve - már csak emiatt is siettem vele.

Narrátorunk June Hayward, egy huszas éveiben járó (fehér-amerikai) nő, aki már kiadta első regényét - kevesebb sikerrel, mint évfolyamtársa - barátnője Athena Liu (kínai származású). Athena megvalósította mindazt, amire minden írópalánta vágyik: egy nagy kiadó karolta fel, a könyveit imádják, menő interjúk készülnek vele - ráadásul a külső adottságai is megvannak ahhoz, hogy a fotósok - videósok állandóan szerepeltessék. Mindkét nő magányos, felszínes barátságuk viszont kitart az egyetem óta. Az egyik találkozójukon viszont Athena meghal - June pedig ezt végignézi. A lakásból Athena legújabb kéziratával távozik, amit a tiszteletére szeretne befejezni...

June ezzel a kézirattal elérheti mindazt, ami barátnőjének megadatott: egy érdekes témát, zsíros kiadói szerződést és hírnevet. A bökkenő csak annyi, hogy állandóan figyelnie kell, nem bukik-e le.

A regényben egyrészt végigkövethetjük az amerikai könyvkiadás működését. Másrészt tanúi lehetünk az egyre fodrozódó bűncselekménynek - June tette lopás, mindenki elől eltitkolja, hogy Athena regényét írta-szerkesztette tovább. Persze lesz néhány ember, akinek gyanúja támad, ezeket több-kevesebb sikerrel elhárítja.

Érdekes a regény narrációja - June mesél, így az ő szemszögéből láthatjuk az eseményeket, feloldozást próbál szolgáltatni saját magának, de ettől függetlenül egy antipatikus főszereplő (nem kell szeretni).

Nagyon érdekes volt végigkövetni a kiadás folyamatát, amelyben több csúsztatás révén éri el a kiadó, hogy az amerikai June származása jobban passzoljon regénye témájához (névválasztása, egy sötétebb bőrtónusú portré...). A reklámkampányok, a közösségi média szintén érzékletesen megjelenik. Végigkövethetjük milyen könnyen törölnek el személyeket, néhány valós vagy vélt információ alapján.

A Sárga másik nagy témája a rasszizmus - ez megjelenik úgy is, hogy a kiadók a diverzitásra törekedve válogatnak magunknak egy-egy passzoló szerzőt, ám a többiekkel nem törődnek. De megjelenik az a téma is, hogy a nem azonos rasszú író elmesélheti-e mások történetét. (Ehhez kapcsolódva épp múlt héten olvastam Andok Tamás cikkét Joseph Boydenről, akinek Foggal született c. novelláskötetén megakadt a szemem.) June többször kerül fura helyzetbe, ahol a származását kell igazolnia - megvédenie a munkáját. Van amiben igazat lehet adni neki, de a könyvpiac helyzete sem fair attól függetlenül, hogy igyekeznek színesíteni a palettájukat. 

A thriller-szál nagyon minimális, ha valakit ez tartana vissza - viszont egy érdekes gondolatkísérlet ez a könyv, amelynek segítségével beleláthatnunk az amerikai könyvipar egy szeletébe. Több évet fog át a regény, ami néhol nagyon sűrű és nyomasztó June miatt, de olvastatta magát! Nekem sok újdonságot tartalmazott, nem olvastam még sok hasonló sztorit. A befejezésnél én is valami drámaibbat vártam, de épp ettől lehet egy kikacsintás a valóság felé - vajon hány ilyen eset történhetett meg ;)

5/5

Kiadó: Magnólia
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Yellowface
Fordító: Tót Barbara
Oldalszám: 352
Ár: 4980 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Két írónő, June Hayward és Athena Liu sorsa két sikertörténet lehetett volna: ugyanakkor jártak a Yale-re, és ugyanabban az évben jelent meg mindkettejük első könyve. De míg Athena sikere műfajokon át ívelt, addig June műve az utánnyomásig sem jutott el. June utólag úgy véli, hogy manapság senkit nem érdekelnek a hétköznapi, fehér lányokról szóló történetek.

Amikor June szemtanúja lesz Athena furcsa balesetben bekövetkezett halálának, ösztönösen cselekszik: ellopja barátnője frissen befejezett és nagy titokban tartott kéziratát, egy merész, kísérletező stílusban megírt regényt kínai munkások elfeledett történeteiről, akik az első világháborúban a britek és franciák oldalán szolgáltak.

Mert hát mi rossz történhet, ha June átszerkeszti Athena regényét, és saját alkotásaként küldi el az ügynökének? Mi rossz történhet, ha hagyja, hogy kiadója újrapozicionálja az írói pályáját a Juniper Song álnévvel és olyan szerzői fotókkal, amelyekbe akár még bele is láthatóak nem létező ázsiai gyökerei? Hát nem érdemli meg ez a történet, hogy elmeséljék, bárki is legyen a mesélője? June legalábbis így gondolja, és a New York Times bestsellerlistája, valamint az ezzel járó anyagi siker hamarosan alá is támasztja ebben.

A lopott státusz azonban hamar veszélybe kerül. És miközben June a titkait védelmezi, felfedezi, hogy meddig hajlandó elmenni mindazért, amiért állítólag vért verejtékezve megdolgozott.

A számtalan irodalmi díjjal kitüntetett R. F. Kuang legújabb regénye időszerű és tűéles képet nyújt a modern könyvkiadás kellemetlen oldaláról. A Sárga a megjelenését követően egyből a sikerlistákon nyitott, és komoly párbeszédeket generált, ismételten jelezve, hogy szerzője a kortárs irodalom egyik legerősebb hangja.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.