L. M. Montgomery - A ​tűzpróba

Lucy Maud Montgomery kanadai íróval sokakhoz hasonlóan az Anne-sorozat kapcsán ismerkedtem meg. Az új Netflixes adaptáció miatt annyira megszerettem a világát, hogy végigolvastam a regénysorozatot belőle néhány éve. Emily szintén egy Netflixes sorozat miatt került fel a várólistámra: a Végtelen matrojska főszereplőjének ez volt a kedvenc gyerekkori könyve. Most egy molyos kihívás utolsó olvasmányaként kezdtem bele az első kötetbe, de szeretném ezt is végigolvasni.

Anne-hez hasonlóan Emily is egy árva kislány, aki írói vénával, a művészet és a természet szépségeire nyitott elmével van megáldva. 
A regény elején édesapja súlyos beteg, a házvezetőnő rideg módon világosítja fel a kislányt, hogy jó lesz ha elbúcsúzik tőle és felkészül rá, hogy édesanyja családja, a büszke Murray klán fogja magához venni, akik a New Moon farmon élnek.

Nemsokára bekövetkezik a tragédia - Emily szomorúan várja, hogy melyik, eddig nem ismert családtagja fogja magához venni. A rokonok szókimondó, kissé kegyetlen módon tárgyalják meg, hogy igazából egyiküknek se fűlik a foguk a tűzrőlpattant kislány felneveléséhez, végül sorsot húznak.
Így kerül Emily a New Moon farmra, ahol három meglehetősen különböző családtagja él ezután.

A regény - a magyar kiadásban igazából az első kötet fele - tavasszal és nyáron játszódik, a költözés után apránként megismerkedünk a Murray család történetével, a farmmal, Emily új iskolatársaival. 
A beilleszkedés nem megy könnyen - főszereplőnknek honvágya van, ráadásul egyedi gondolkodását, viselkedését nem mindig díjazzák. Néhány súrlódás és kaland után viszont megtalálja a helyét, ami gondolom a későbbi kötetekben még jobban megy majd neki.

Összeségben hozta az Anne-sorozatból megszokott hangulatot, a gyönyörű tájleírásokat - rácsodálkozásokat. Emily sorsa talán még szomorúbb, mert átéljük vele egyetlen támasza, édesapja elveszítését is.

4/5

Kiadó: Esély Mozaik
Kiadás éve: 1999
Eredeti cím: Emily of New Moon (1/2)
Fordította: Loósz Vera
Sorozat: Emily
Oldalszám: 216
Ár: - Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Emily Starr szeretett édesapja haláláig nem tudja, mi a magány. Noha otthon tanul és játszópajtásai nincsenek, a könyvekben talál barátokat, elnevezi kedvenc fáit és növényeit, s úgy beszél hozzájuk, mintha barátok volnának. Amikor teljesen elárvul, anyja szőrösszívű rokonai sorshúzással döntik el, ki viselje gondját az érzékeny és gazdag képzelőerővel megáldott tizenegy éves kislánynak. Így kerül „nem szívesen látott” rokonként a New Moon farmra. A romantikus természetű, ám szókimondó Emilynek nem csupán a vaskalapos Elizabeth nénjével, de komiszkodó osztálytársaival is meggyűlik a baja. Akkor kezdenek jobbra fordulni a dolgok, amikor összebarátkozik a féktelen temperamentumú Ilsével, Teddyvel, a művésszel és Perryvel, a világot bejárt tengerésszel.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.