Benjamin Stevenson - A családomban mindenki gyilkos

A 2023-as őszi megjelenések között figyeltem fel az ausztrál komikus, Benjamin Stevenson regényére, amelynek azóta már a folytatása is megjelent (Everyone ​On This Train Is A Suspect) ill. a HBO bejelentkezett a megfilmesítés jogaira. 

Az olvasás előtt nem tudtam hova lőjem be ezt a könyvet: morbid humorú krimi? Egy lelketlen család története? A fülszövegben említett említett művek (Agatha Christie, A csütörtöki nyomozóklub, a Tőrbe ejtve film 1.) a kedvenceim, ezért mindenképp tenni akartam egy próbát a szerzővel - eddig is bejöttek az Agave újabb krimijei.

Az elbeszélő, Ernest Cunningham egy nem mindennapi család egyik tagja, aki hozzánk - olvasókhoz többször kiszólva meséli el egy családi összejövetel történetét. Ern a krimiirodalmat tanulmányozza, több írástechnikai könyve megjelent - ekönyvként - így a cselekmény és a krimiszál tudatos narrátora, többször reflektál a krimiírás trükkjeire, fordulataira. Nekem tetszettek ezek a kiszólások, de láttam véleményekben, hogy valakiket idegesített ;)

Persze nem csak jelenbe együtt töltött idő eseményei lesznek fontosak a regényben, hanem a múlt több szála - titkok, traumák és tragédiák - bomlanak ki előttünk. 

Ez is tipikusan olyan könyv, aminek cselekményéről nem szabad/lehet sokat mesélni - külön élvezet, ahogy a helyére kattan minden információdarabka - akár Ern családtagjairól, akár a krimiszálról van szó. 

A helyszín egy ausztrál síparadicsom (ilyen is van - ezzel most szembesültem XD), ahol az időjárás megteremti a zárt szobás krimik jellemzőit. 

A Cunningham család sokféle tagból áll össze: az anya és második férje, a nagynéni, a gyerekek és házastársaik alkotják a kis közösséget, ahol a szeretet helyett a düh, gyanakvás és a csalódottság uralkodik. A cím a kötet végére értelmet nyer, de igazából nem olyan brutális ez a család, mint ahogy elsőre tűnik.

Lassan bomlik ki előttünk a család legutóbbi tragédiája, amely az egyik fiút/férfit érinti - az ő érkezésére vár mindenki. Közben történik egy haláleset, felmerül egy sorozatgyilkos neve ill. Ern egyre több dolgot megtud családja történetéről.

A múltbeli krimiszál nagyon csavaros - beépített emberek, gyerekrablás, bűnbanda is szerepel benne. A jelenbeli fordulat - a tettes kiléte engem meglepett, de odaillő volt. 

Összességében jól szórakoztam, olvastatta magát a regény és gyorsan a végére értem. Néhol kicsit túl nyakatekertnek éreztem a sztorit, vagy Ern humorát, de tetszett. 
Mindenképp el fogom olvasni a folytatást - remélem az Agave biztosítja ezt magyarul!

A magyar borítót ki kell emelnem, nagyon jól hozza a könyv hangulatát, stílusát - az eredetiek olyan semmitmondóak :O

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Everyone in My Family Has Killed Someone
Fordította: Orosz Anna
Sorozat: Ernest Cunningham 1.
Oldalszám: 384
Ár: 4980 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A ​családomban mindenki gyilkos. Néhányan – az eszelősebbek – többször is öltek már. Tudom, hogy ez így elég drámaian hangzik és előítéleteket szülhet, de hidd el, nem vagyunk rossz emberek. Vagy legalábbis nem mindannyian.

Engem Ernest Cunninghamnak hívnak, de nyugodtan szólíts Ernnek vagy Ernie-nek. És igen, bárcsak végezhettem volna azzal a nyomorulttal, aki kitalálta, hogy a nagy családi összejövetelünk egy síparadicsomban legyen, mert akkor most nem ragadtunk volna itt egy haláleset miatt, amihez esküszöm, semmi közöm nincs.

De ennél ez egy hosszabb történet. Remélem, van időd meghallgatni.

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Az ausztrál Benjamin Stevenson rendkívül eredeti és humorban bővelkedő műve hazája egyik legnépszerűbb megjelenése volt tavaly: vezette az eladási listákat, és nem meglepő módon az HBO jelentkezett be a megfilmesítési jogokért.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.