Michael Mosley - A ​jó alvás titka

A szerzőről korábban nem hallottam, pedig ez már a sokadik könyve. Az orvosnak tanuló Michael Mosley a BBC-nek készített több évig dokumentumfilmeket, több könyve megjelent a böjtölésről, az emésztésről, ill. a covidról is. 
Az utóbbi hetekben többször rosszul aludtam, ami nem jellemző rám, ezért persze első körben a könyvekben - cikkekben kerestem segítséget. A jól alvás titka gyakorlatiasnak tűnt, már beleolvasva megfogott a könnyed stílusa. 

A szerző szépen átveszi, hogy mi történik az agyunkban, amikor alszunk - milyen fázisokból áll éjszakai pihenésünk. Alvás során nem csak emlékeinket rendszerezi az elménk, hanem bizonyos méreganyagok ekkor ürülnek ki. Ezért is rossz, ha valaki álmatlansággal küzd - kimutatták a demencia, Alzheimer-kór közti kapcsolatot.

Az alvás kölcsönhatásban van az emésztésünkkel is - ha nem alusszuk ki magunkat, akkor édességre sóvárgunk - ami hosszú távon hízáshoz vezethet. Fordítva is kiemeli a szerző az emésztés, a belek egészsége és a jó alvás kapcsolatát, a kötet második fele konkrét recepteket tartalmaz, olyan ételekkel amelyek támogatják beleink mikrobiomját. Ez a rész nem fogott meg, de az alapvető élelmiszereket kijegyzeteltem belőle. Igazából az egészéges étkezés - fogyás - jó alvás kölcsönhatásban van egymással.

Olvashatunk testünk, belső óránk működéséről, a fény hatásáról, a pacsirta és bagoly típus jellemzőiről. Az alvás alapfogalmait szórakoztató módon, könnyed stílusban magyarázza el, személyes élményeivel kiegészítve. Több érdekes kutatást és tanulmányt is említ, amelyek nem csak az alvással, hanem a vércukorszinttel, elhízással kapcsolatban végeztek. Az alvásigény egyéni tulajdonság, rekordokról olvashatunk ill. egy borzasztó génhibáról...

Tesztet is találunk a könyvben, amellyel megmérhetjük - ha nem tudnánk -, hogy mennyire vagyunk kialvatlanok, ill. egy négy hetes programot ami segíti újrakalibrálni a belső óránkat - az alváshoz való kapcsolatunkat. 

Ami most különösen hasznos volt nekem, hogy mit tehetünk a jó alvás érdekében. Komplett rutint közöl a könyvben, kiemelve az alvást segítő tevékenységeket, szokásokat (kezve az időszakos böjttől, a megfelelően meg - nem - világított hálószobáig). A váltott műszakban dolgozók ill. a jetlaggel küzdőknek külön fejezet szól, amelyben gyakorlati tanácsokat ad.

Összességében egy könnyed, jó tippeket tartalmazó könyvet kaptam, amelyből tudtam hasznosítani dolgokat. 

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Fast Asleep
Fordította: Imre Eszter
Oldalszám: 328
Ár: 4500 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A nyugodt, pihentető éjszakai alvás nélkülözhetetlen az agy és a test egészsége szempontjából. Ha eleget és jól alszunk, az csökkenti a depresszió kockázatát, segít a krónikus betegségek legyőzésében, javítja a memóriát, és mindemellett egyszerűen csak jólesik.
Akkor mégis miért jelent sokunk számára ekkora kihívást a jó alvás?
A jó alvás titka című könyvében dr. Michael Mosley elmagyarázza, hogy mi történik, amikor alszunk, melyek az általános alvászavarok fő kiváltó okai, és miért nem működnek az általános tanácsok.
A szerző, aki régebben maga is szenvedett az álmatlanságtól, számtalan alváskísérletben vett részt, és minden ismert gyógymódot kipróbált. Ennek eredménye ez az újszerű, a legfrissebb tudományos tényeken alapuló négyhetes program, melynek segítségével eljuthatunk az egészséges, pihentető éjszakai alváshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.