Peter Wohlleben - Ha ​a fák lélegzethez jutnának

Az elmúlt években Peter Wohlleben minden könyvét olvastam, ill. majdnem mindből van saját példányom - nem volt kérdés, hogy a legújabb kötetét is sorra kerítem. 

Ha a fák lélegzethet jutnának 2021-ben jelent meg németül, de aktuális trendeket és eseményeket mutat be. A kötet fő témája az erdők szerepe a klímaváltozásban, a gazdaságban és a természet rendszerében. 

Három fő fejezetre oszlik, amelyben először is a fák "bölcsességéről" van szó. Az elmúlt évek extrém időjárási jelenségei a fákat, erdőket is alaposan megzavarták - megismerhetjük milyen hatásai vannak az aszályos időszakoknak, miért bont virágot egy-egy fa ősszel, ill. hogyan adják át a tapasztalataikat - tudásukat a fák a következő generációjuknak.

Részletesen megismerhetjük működésüket: a gyökereiktől kezdve a legkisebb leveleikig. Megtudhatjuk, hogyan vesznek részt az erdők az éghajlatban, hogyan és milyen nagy mértékben csökkentik a hőmérsékletet - megérthetjük miért lenne fontos a városok, települések között nagy területen, háborítatlan erdők kialakulásának (nem a nagy médiavisszhanggal ültetgetett egy szem fáknak, fasoroknak, hanem olyan területek megőrzésének ahol a természet önmagát szabályozva él).
Néhány információ ismétlés lehet, ha korábbi könyveit már olvastátok, de több újdonság - kísérlet és kutatás is szerepel ezekhez a témákhoz kapcsolódóan. 

A következő fejezetben betekintést kapunk az erdőga(rá)zdálkodás kulisszatitkaiba, megmagyarázza azokat a fogalmakat és kijelentéseket, amiket előszeretettel hangoztatnak a 'szakemberek', akik igazából csak a saját gazdasági hasznukat nézik. Megdöbbentő volt olvasni, hogy Németországban is előszeretettel nézik hülyének az embeket, forgatják ki a kutatók szavait és lendülnek támadásba olyanok, akik láthatóan csak egy újabb milliárdot akarnak zsebre tenni... A szerző könyve a többivel ellentétben most a legszókimondóbb, betekintést ad olyan folyamatokba, amiről laikusként fogalmunk sincs. A vadászat visszásságait korábban is említette, most is feldolgozza ezt a témát.

Az utolsó, rövidebb fejezetben egyfajta pozitívabb kitekintést ad: apró lépésekről számol be, amik megújíthatják az erdőkkel kapcsolat gondolkodásmódot. De ennek első lépése a természet erőteljesebb védelme, a fakivágások helyett az ésszerűen kezelt ültetvények - erdők használata. 

A témához - és konkrétan a magyar viszonylatokhoz Zelei Anna könyvét ajánlom, de ezt a kötetet is a kezébe adnám minden nagyobb befolyással rendelkező vezetőnek... 

5/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Der lange Atem der Bäume: Wie Bäume lernen, mit dem Klimawandel umzugehen – und warum der Wald uns retten wird, wenn wir es zulassen
Fordító: Malyáta Eszter
Oldalszám: 256
Ár: 4999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Ha ​hagyjuk, az erdő mindenhol gyorsan visszatér, és megerősödik. Csupán fel kellene ismernünk, hogy mi, emberek nem tudunk erdőt csinálni, legfeljebb ültetvényeket.”

A fák nemcsak alkalmazkodni képesek a környezetükhöz, de a magvaikban lévő örökítőanyag módosulásai révén „nevelni” is tudják az utódaikat. Továbbadják nekik a megváltozott környezeti viszonyokkal kapcsolatos tapasztalataikat, és így felkészítik őket arra, hogyan birkózzanak meg a változásokkal.
Bámulatos alkalmazkodóképességüknek azonban határai vannak. A fáknak napjainkban égető szükségük van az ép közösségre, hogy párologtatással hűteni tudják magukat, és esőfelhőket hozhassanak létre. Csakhogy mindezt veszélyezteti az intenzív fakitermelés. Peter Wohlleben élesen kritizálja az erdészeti lobbi, a fakitermelő ipar és a politika önző és természetromboló döntéseit. Hangsúlyozza: nem várhatunk tovább, véget kell vetnünk a pusztításnak. Ha a fákat békében hagyjuk, képesek regenerálódni, és segíthetnek nekünk megküzdeni a klímaválsággal.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.