Elizabeth Strout - Bármi ​megtörténhet

Ahogy írtam az előző bejegyzésemben, Elizabeth Strout egy novellafüzérben folytatta A nevem Lucy Barton kisregényben megismert világ kibontását. A fiktív Amgash kisváros lakóit, ill. a velük kapcsolatba került szereplők történetét ismerhetjük meg ebben a kötetben.

A kilenc novellában többek között a Barton család tagjaival is találkozhatunk: elsőként Lucy bátyjával, Pete-el. Az amgashi iskola egykori pedellusa - aki Lucy elbeszéléséből ismerős lehet - Tommy Guptill látogatja meg és folytatnak egy fontos beszélgetést a múltról. Közben Tommy felidézi emlékeit a Barton gyerekekről, Lucyról, farmja leégéséről. 

A testvér c. novellában hosszú évek után mindhárom Barton testvér találkozik és a múltról próbálnak meg beszélgetést folytatni - sérelmekről, fájdalomról, azokról a dolgokról, amik összekötik őket.
Unokatestvéreik, Dottie és Abel is külön szót kapnak, akik a semmiből teremtettek magunknak egy gazdagabb életet.

Több történet témája a házasságok kiüresedése, a párok boldogtalanná válása. Két novellában a "Csinos Nicely lányok" jelennek meg, akiket édesanyjuk gyerekkorukban elhagyott szeretője kedvéért. Patty és Linda különböző módon dolgozta ezt fel, teljesen eltérő házasságokban kötöttek ki. Olvashatunk egy jóképű veterán katonáról, akinek élete tönkrement a háború után, feleségétől elhidegülve egy másik nőnél keres vigaszt.

Az újrakezdés több novella témája, mint például a 70-es éveiben járó Mary története, aki élete utolsó szakaszában válik el férjétől, költözik el az országból és talál szerelemre.

A kötet fő témája a családok szétesése, az eltemetett titkok, a kommunikáció nehézségei és szülői lét, a kapcsolat a gyerekekkel. 

Az emberek néha meglepnek minket. Nemcsak a kedvességükkel, hanem azzal is, hogy hirtelen megtalálják a helyes kifejezést.

Ismét hamar belemerültem a szerző által alkotott világba, lekötött szereplőinek élettörténete, ami tele van szenvedéllyel, titkokkal, elfojtásokkal, pletykákkal - mindez az illinois-i vidék táj ölelésében. A farmok, a kisvárosok világa jelenik meg, ahol mindenki ismer mindenkit, a pletykák gyorsan terjednek és hamar megszületik az ítélet egy-egy emberről, kapcsolatról.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik még nem olvastak a szerzőtől és egy rövidebb lélegzetvételű művével kezdenének ill. szeretik a családokról - kapcsolatokról szóló történeteket. A novellák önmagunkban is megállják a helyüket, nem feltétele ismerni az előző kisregényt. Nekem különösen tetszett, ahogy A nevem Lucy Barton világát kibővítette a szerző. Kíváncsian várom a következő, elvileg magyarul is érkező Ó, William zárókötetet, amelyben Lucy Barton első férjét ismerhetjük meg.

5/5

Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Anything Is Possible
Fordító: Todero Anna
Sorozat: Amgash 2.
Oldalszám: 232
Ár: 4290 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:

Az ​Illinois állambeli Amgash átlagos amerikai kisváros, hétköznapi emberek élik itt hétköznapi életüket. De ha közelebbről megnézzük – ahogy Elizabeth Strout teszi –, észrevesszük, hogy mindegyikük sorsa különleges. Egy asszony, aki mindig odaadóan gondoskodott a férjéről és a gyerekeiről, túl a hetvenen szerelmes lesz, és mindent hátrahagyva elköltözik Olaszországba. Egy vietnámi veterán kénytelen szakítani a szeretőjével, bár majd' megszakad a szíve, mert a nő újra meg újra pénzt kér tőle, hogy megmentse drogos fiát. Egy nagyapát foglyul ejt egy boldogtalan színész, és váratlan számvetésre készteti… A városka neve az írónő előző könyvéből, A nevem Lucy Bartonból lehet ismerős. Miközben Lucy múltjába is jobban belelátunk, történetének mellékszereplői válnak főszereplővé ebben a bravúros novellafüzérben: a testvérei, az unokatestvérei és a város más lakói, köztük Mississippi Mary, a Csinos Nicely Lányok, Charlie Macauley. Mindannyiuk életét titkok és hazugságok szövik át, mi pedig tanúi lehetünk, amint egy különös találkozás, egy felbukkanó emlékkép vagy éppen a közelítő halál tükrében hirtelen meglátják, mi az, ami igazán fontos az életükben – és amint a félelmek, csalódások, veszteségek sötétjében feldereng a megbékélés és a megbocsátás.
A Pulitzer-díjas Elizabeth Strout úgy tud írni szeretetről, szenvedésről, érzelmekről, hogy egy pillanatra sem csúszik át érzelgősségbe. Kíméletlenül, mégis mélységes együttérzéssel ábrázolt szereplőiben, akik vergődnek, bukdácsolnak, de mindig a jót keresik, az olvasó is magára ismerhet.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.