Neil Gaiman - Marvel ​1602

Az utóbbi években Neil Gaiman képregényes munkásságával egyre jobban képbe kerültem - a Sandman sorozaton kívül szívesen forgattam az Északi mitológia adaptációit, bár voltak olyan munkák, amik nem tetszettek (Books of magic, A tények Miss Finch...). A Marvel 1602 viszont abszolút nyert nálam - talán azért is, mert a kedvenc karaktereimmel találkoztam - új megközelítésben.

2004-ben jelent meg ez a gyűjtemény, amelyben Neil Gaiman gyerekkora kedvenc képregényeinek karaktereit visszahelyezi a 17. századba - 1602-be. 

Sir Nicholas Fury Erzsébet királynő tanácsadója, kémhálózatának főnöke, aki aggódva figyeli a világ változásait: a megbolondult időjárást, a 'boszorkányfajzatok' üldözését és Erzsébet utódjának, Jakabnak a mesterkedéseit. Közben hír érkezik a Szentföldről - úton van egy idős templomos valamilyen titokzatos kinccsel - ennek Angliába hozatalával egy bizonyos van 'Ördögöt' bíz meg. Felbukkan még egy Peter nevű fiatal fiú (még a pókcsípés előtt), az X-men tagjai és ellenfelei, a számomra mindig idegesítő Otto von Doom (Fátum Doktor). Amerikából pedig útnak indult az első ott született gyermek, Virginia Dare - a Roanoke-kolónia* tagja, hogy segítséget és támogatást kérjen a királynőtől.

Több szálon fut a cselekmény: a királynő körüli összeesküvés, a mutánsok kiszabadítása, az amerikai kolónia sorsa és - természetesen - a világvége megakadályozása a lassan formálódó csapat feladata. Rengeteg karakterrel dolgozik a képregény, de szerencsére hamar be lehet azonosítani őket, ill. mindenki kap egy kis cselekményszálat.

Hasznos és érdekes volt Peter Sanderson popkultkritikus előszava, amelyben átfogóan ír a képregényről, a karakterekről; ill. NG utószava, amelyben a történet megalkotásába pillanthattunk bele, de a legjobban Scott McKowen a borítók illusztrátorának jegyzetei tetszettek aki szintén az alkotás folyamatába adott betekintést.

Különleges olvasmányélmény lett a Marvel 1602, amelyben a már ismert karakterek új környezetben hozzák a tőlük megszokott értékeket - hozzáállást, de néhol meglepő fordulatokat is tartogatnak. Az amerikai-telepes-újrakezdős szál volt a kedvencem.

* Érdekes, hogy idén először Brigi által fordított könyv kapcsán hallottam először erről a történelmi részletről - majd itt is fontos szerepe lett ennek a telepnek.

5/5

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Marvel 1602
Fordító: Holló-Vaskó Péter
Oldalszám: 248
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A ​természet rendje felborult, Erzsébet királynő halálos beteg, és világszerte szokatlan viharokról és bizarr teremtményekről érkeznek beszámolók. Jeruzsálemből egy titokzatos öregember kel útra, akiről azt suttogják, a templomos lovagok kincsét viszi magával, hogy az beteljesíthesse ismeretlen, rejtélyes rendeltetését. Latvéria grófja eközben ördögi terveket sző, a spanyol inkvizíció pedig szörnyszülötteket, boszorkányfattyaknak kikiáltott embereket küld a máglyára. Az Úr 1602. esztendejében járunk, és úgy hírlik, közeleg a világ vége.

Neil Gaiman megírta a valaha volt legformabontóbb képregények egyikét: felvonultatta a Marvel leghíresebb, legendás karaktereit, és elképzelte, mi lett volna, ha a XVII. század hajnalán születnek meg. Így lesz Nick Furyból Anglia kémfőnöke, Dr. Strange-ből udvari mágus, a Fantasztikus Négyesből egy vitorlás legénysége, a Fenegyerekből pedig lantművész, miközben a Marvel Univerzum számos más korabeli inkarnációjával is megismerkedhetünk. Gaiman a képregényhősök modern mítoszait alakítja vissza tényleges, ősi legendákká, újból felfedve ezáltal a Marvel-szereplők által képviselt jellegzetességek és értékek örök erejét.

A kötet a teljes, nyolcrészes MARVEL 1602 sorozatot tartalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.