Agatha Christie - Poirot ​első esetei

Miss Marple után ismét Poirot-ra fordult a figyelmem: a címmel ellentétben a molyos sorozat nyilvántartás szerint a 38. kötet, amelyben megjelenik Hastings és Felicity Lemon is. A novellák közül többet olvastam már az új Helikonos tematikus válogatásokban, így nem volt teljesen újdonság számomra többnek a cselekménye. Poirot bravúrjai címmel is megjelent (és töredék áron beszerezhető az Európás kiadással szemben) - remélem a Helikon ezt is megjelenteti újra.

A novellák többsége Angliában játszódik, így Poirot titokzatos belga éveire nem derül fény - megszokott történeteketet olvashatunk furcsa gyilkosságokról, megbízásokról, sőt Poirot még az utazásai és szabadideje alatt is bűnesetekre akad.

A terjedelmi korlátok miatt hamar belecseppenünk a bűnesetekbe és gyors megoldást kapunk - néhol nem a megszokott rendőri intézkedéssel, hanem belga nyomozónk saját erkölcsi megítélésre bízva a tettest. 

Az elbeszélőnk legtöbbször Hastings, aki Poirot lelkes segéde a bűnügyek felderítésében - szóvá is teszi a nyomozó, amikor Miss Lemon reális nézőpontjával kell beérnie egy nyomozás során. A novellákban több apró információt megtudhatunk főszereplőnkről, hétköznapi szokásairól, csipkelődéséről Hastingsszel - ezek kedves adalékok voltak az érdekes nyomozói munka mellett.

Összességében jó szórakozást nyújtott ez a kötet is, néhol kevésbé kidolgozott történetekkel - de szerepel benne olyan is, amely később regény formában született újra (A plymouthi gyors). 

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2008
Eredeti cím: Poirot's Early Cases 
Sorozat: Poirot 38.
Fordító: Gy. Horváth László
Oldalszám: 316
Ár: - Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
A ​jelmezbálon meggyilkolnak egy olasz komédiásnak öltözött lordot. Kinek állhatott útjában, és főleg miért?…
Nem tér haza kimenőjéről egy kispolgári család szakácsnője. Tényleg országos súlyú probléma-e, ahogy Poirot ironikusan nevezi?…
Egy kisvárosi asszony attól fél, hogy megmérgezik. Gyanúsítottja is van, akárcsak a pletykálkodóknak. Vajon mekkora a pletyka ereje?…
Levélben közlik, percre pontosan mikor fognak elrabolni egy kisfiút. El is rabolják. Hogyan lehetséges ez?…
Ellopnak egy ékszergyűjteményt. Kettős a bűnjel, illusztris hazai és külföldi tettesek jöhetnek szóba. Mi vezet nyomra?…
Megölnek egy közismert impresszáriót. Az ügyre a treff király baljós árnyéka vetül. De mi az igazi jelentősége?…
Családi átok sújtja a Lemesurier-leszármazottakat. Elsőszülött fiú sohasem éri meg, hogy örökölhessen. Kivéve, ha?
Londonban leli halálát a kínai, aki ismeri a kincset érő burmai bánya titkát. De hová lettek a birtokában levő dokumentumok?…

Mindez csak egy kis ízelítő a könyvben olvasható számos kalandból. A novellákat eredetileg az 1920-as és 30-as években publikálták különféle angol magazinok, első gyűjteményes kiadásuk 1974-ben látott napvilágot. Azóta szinte mindegyik esetet filmre vitte a London Weekend Television, az utolérhetetlen David Suchet-vel a főszerepben.

A kötet korábban – más kiadónál, más fordításban – Poirot bravúrjai címmel jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.