David Suchet - Poirot ​és én

Évek óta a várólistámon volt David Suchet memoárja, amelyben leghíresebb szerepének, Poirot-nak állít emléket. Mivel mostanában annyira benne vagyok az Agatha Christie életmű olvasásában és az adaptációk nézésében, szerettem volna bővíteni az élmény és sort keríteni erre a ritka kötetre. 

David Suchet főként színpadi színészként dolgozott - ahogy ő írja több helyen - jellemszínészként, ettől függetlenül több mozifilmben is felbukkant.

1987-ben találkozott Brian Eastman brightoni film- és tévéproducerrel, aki először felvette neki, hogy az ITV induló sorozatában ő alakíthatná Agatha Christie legendás nyomozóját. Némi gondolkodás és utánaolvasás után igent mondott és ezzel megváltozott az élete, az évek folyamán ő lett Poirot a legtöbb rajongó szemében.

David Suchet alaposan felkészült a szerepre: elolvasta a regényeket és egy majdnem 100 pontból álló listát írt össze, amelyen keresztül felépítette a karaktert. (Az első pont: "Belga! NEM francia.") Poirot külsejéről, múltjáról, apró szokásairól, hitvallásáról szóló mondatokat gyűjtötte össze, amely segítségével belebújt a karakter bőrébe. 

Mielőtt elkezdődött volna a forgatás, találkozott Agatha Christie lányával, Rosalind Hicks-szel, aki egyrészt találkozni akart a színésszel, akire rábízza anyja egyik hagyatékát, másrészt néhány instrukcióval látta el. David mindezen elveket, koncepciókat mindvégig betartotta és élesen fel is lépett, ha a stáb valami nem Poirot-hoz illőt várt volna tőle, legyen szó a ruhájáról vagy a viselkedéséről. Az akcentusára különös gondot fordított, tanulmányozta a belgák által használt francia nyelvet - sok gyakorlás és próba után talált rá a megfelelőnek ítélt verzióra. Ebből a szinkronos verzióban nem érzünk semmit, ezért szeretnék majd néhány epizódot eredetiben újranézni.

A fejezetekben végigveszi az elsőtől az utolsó évadig eltelt éveket, amelyek meglepően sok bizonytalanságot és egyéb szerepeket tartogattak neki. Többször említi, hogy az egyes évadok végén nem kapott megerősítést a gyártótól, hogy egyáltalán szerződtetik egy következőre. Annak ellenére, hogy a sorozat az indulásától rengeteg jó kritikát kapott és a rajongók is a szívükbe zárták. 1996-2000 volt egy hosszabb szünet, majd 2003-ban újabb koncepcióval indult újra a forgatást, amelyben David Suchet nagyobb szerepet kapott, társproducerként.

A könyvben betekintést kapunk az évadok forgatásába, az adott regény vagy novella adaptálásába, a változtatások szükségességére. Attól függetlenül, hogy David viszonylag sok más szerepet is elvállalt az eltelt évek alatt, Poirot a szívügye volt.

Kettős érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban, mert egyrészt örülök, hogy beleláthattam az egyik komfortsorozatom készítésébe, másrészt még ráfért volna szerintem egy szerkesztői kör a kötetre. Tele van ismétlésekkel, amelyek néhány fejezet után már unalmassá váltak (pl.: DS bizonytalan helyzete a forgatással kapcsolatban - folytatják-e vagy nem? - ill. hogy mennyire a szívéhez nőtt a karakter). 

Igazi rajongóknak ajánlom, akik szeretnének belelátni az egyik legnépszerűbb krimisorozat készítésének egy részletébe.

4/5

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Poirot and Me
Fordító: Márton Róza Krisztina
Oldalszám: 360
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Poirot-t, ​Agatha Christie teremtményét valószínűleg mindenki ismeri. Agatha Christie a második helyet foglalja el a világon a legtöbb példányban elkelt szerzők listáján. Az őt megformáló David Suchet neve kevésbé ismert, a külseje viszont annál inkább. Ő Poirot. Poirot ő. Suchet hetven tévéfilmben alakította Poirot-t, aki időközben a személyiségének részévé vált. A könyv mindkettejük életrajza. Suchet többször is hangúlyozza, hogy felnőtt élete felét Poirot-val töltötte. Hetekig próbálgatta-alakítgatta a karaktert, kívül és belül. Napokig egy, a farpofái közé szorított érmével járkált, hogy felvegye Poirot tipegő járását, és óraszám hallgatta a francia rádió angol nyelvű adásait, hogy kidolgozza Poirot akcentusát.Suchet Poirotja önálló életre kel: a logika bogaras megszállottja, és a nagyképű és rendmániás kis belga detektív valójában egy magányos és végtelenül együttérző lélek, akire mindig számíthat az, aki bajban van… és Poirot rajongói érzik ezt. Sokuk szerint a világ biztonságosabb és boldogabb hely, ha Poirot jelen van benne. A könyvben számtalan kedves történet, pletyka és anekdota olvasható Agatha Christie-ről, Suchet állandó partnereiről, a forgatásokról, a produkció hányattatásairól és a filmek kritikai fogadtatásáról és még sokminden másról. Ha valaki szereti Poirot-t, könyvben és filmen, akkor ezt a könyvet feltétlenül el kell olvasnia. De azért legyünk óvatosak, mert Poirot szerint: „Esz a David Suchet aszt iszi, ogy ismeh engem, de tehmészetesen nem ismeh. Ő okos, de én bhiliáns vagyok!”

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.