Carlos Ruiz Zafón - A köd városa

Hónapok várakozása után megérkezett a legutolsó 'Zafón' könyv. 
A szél árnyéka egyik régebbi kedvencem, az elmúlt években végigolvastam a szerző életművét - ezzel állandó helyet foglalt el a könyvespolcomon és a szívemben is. Az Elfeledett Könyvek Temetője sorozatot szeretném újraolvasni, mert már olyan régen volt az első találkozás.

A köd városában 11 novellát olvashatunk, többek között a Tűzrózsát is, ami először 2015-ben jelent meg A szél árnyéka új kiadásában. 

Az első öt novella hozza az Elfeledett Könyvek Temetője témáit, hangulatát, ill. olvashatunk a temető kialakításának csíráiról (Tűzrózsa, A Parnasszus hercege). A legtöbb történet Barcelonában játszódik, barangolhatunk a világháború sújtotta utcákon, nyomába eredve egy-egy szép lánynak, árnyalaknak. Két novella Amerikába repít minket (Gaudí Manhattanben, Apokalipszis két percben).
Hosszúságukat tekintve változatosak, van amelyik alig két oldalban vázol fel egy gótikus történetet. A szerző emléket állít Spanyolország fontos alakjainak: Cervantes-nek és Gaudí-nak. 

Régi ismerőseink közül David Martín jelenik meg, akinek gyerekkorából ill. születéséről olvashatunk. Bevallom a kötet olvasása még jobb élmény lett volna, ha jobban emlékszem a regények cselekményére...

A kötet többi darabja önálló sztori, amelyek hordozzák a 'zafóni' jegyeket. Aki még nem olvasott a szerzőtől egy mondatban így tudnám összefoglalni stílusát: misztikum, baljós hangulat, rejtett paloták, Barcelona, a szépség csodálata és sorsfordító találkozások, na és a történetek ereje. Egy bérgyilkosról történet új színt hozott a szerzői életműbe, amelyben misztikummal nem, ám annál több noir elemmel találkozhatunk.

Összességében jó kikapcsolódást nyújtott, igazán a szerző rajongóinak és az életmű ismerőinek ajánlom.

Nekem ez most kicsit kevés volt, vagy az olvasmányélményre nem tudtam ráhangolódni - viszont megerősített az újraolvasási tervemben.

A kiadás amúgy nagyon szép - illeszkedik az életmű új kiadásaihoz, sőt a történetek között néhány fekete-fehér fotót, utcaképet is találunk, ami erősíti a misztikus, borongós hangulatot. (A kötet végén A Köd Hercege beleolvasó duzzasztja az oldalszámot.)

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: La Ciudad de Vapor
Fordította: Berta Ádám, Kürthy Ádám András, Matolcsi Balázs, Mester Yvonne
Oldalszám: 216
Ár: 4799 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A köd városa novellái a négy regényből álló Elfeledett Könyvek Temetője irodalmi világát bővítik tovább a sajnos idejekorán elhunyt világhírű szerző elképzelése és tervei alapján: egy-egy szereplő eddig ismeretlen vonásait tárják fel, beavatnak a legendás könyvtár keletkezésének történetébe, az elbeszélések légköre, témái és motívumai is mind ismerősek lesznek a regényfolyam olvasói számára. Ahogy újdonságokkal sem fukarkodnak, s belépőként szolgálhatnak a spanyol író lenyűgöző, kísértetjárta, ellenállhatatlan látomásába – egyszersmind a rejtélyes, időtlen, párás-ködös Barcelona lakóinak életébe.

Ez a kötet több mint pusztán elbeszélések gyűjteménye! A köd városa a maga teljességében mutatja be Carlos Ruiz Zafón összetéveszthetetlen írói világát, akár a fejlődésregény, a horror, a thriller vagy a romantikus szerelmi történet műfajában kalandozik – és ahogy tisztelettel fejet hajt nagy irodalmi elődje, Cervantes előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.