Friss könyvek - Június

május 22, 2023

Zajácz D. Zoltán - Gyilkos ​Balaton (Véres Balaton 0,5.)

Megjelenik: 2023. június 2., General Press, 3990 Ft
1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre semmi sem utal idegenkezű­ségre. Valaki azonban egyértelműen meg akart szabadulni a holttesttől.
Az ügy hamar átkerül az Országos Rendőr­főkapitányság életvédelmi osztályához, amelynek a vezetője Lendvay István őrnagy. A nyomozásban pedig nemcsak a tehetséges újonc, Adorján Máté alhadnagy van a segítségére, de a lánya, Lendvay Laura is, aki váratlan érdeklődést mutat a rendőrségi munka iránt...
A méltán népszerű Balaton-trilógia előzménykötetében az olvasó bepillantást nyerhet az ifjú Adorján Máté egyik első nyomázásába, megismerkedhet a profilozás terén szárnyait bontogató Lendvay Laurával, és végigkövetheti az első közös ügyüket.
„A jó krimiíró nemcsak a bűnök természetét és a nyomozás logikáját ismeri, hanem atmoszférát is tud teremteni. Zajácz D. Zoltán krimijei hiteles időutazások a hetvenesnyolcvanas évek Magyarországára, azon belül is a gulyáskommunizmus Riviérájára, a Balatonra. Hősei, Adorján Máté és Lendvay Laura észjárása nagyon hasonlít a legjobb amerikai zsarusztorik hőseire, de közben mégis mindannyiunknak ismerősök a lángossütőnél kanyargó sorból. Szóval retró is, nosztalgikus is, de azért a legfőképpen klasszikus, izgalmas krimi. Vagy így egyszerűen: Krimi.” Nyáry Krisztián

Joanna Quinn - A ​bálnacsont színház

Megjelenik: 2023. június 3., 21. Század Kiadó, 5990 Ft
Cristabel és a mostohatestvérei, Flossie és Digby Dorsetben nőnek fel, a Chilcombe-birtokon. Cristabel nevelőszülei nem nagyon foglalkoznak velük: leköti őket a vendégsereg, az alkohol és az összejövetelek. Cristabelt világéletében lenyűgözik a könyvek, a történetek, de érzi, az ő története szabálytalan. A regényekben még csak hasonlót sem talált. Tizenkét éves, amikor Dorsetben, a Chilcombe birtokon partra sodor egy bálnát a tenger. A lány még aznap kitűzi rá a zászlóját: a bálna az övé.
Apránként felnőnek, közeledik a háború kitörése, Flossie, Digby és Cristabel élete nagyon eltérő pályákra kerül. Bevonódnak a konfliktusba, és mindegyiküknek módot kell találnia arra, hogy megírja a saját történetét…

Király Anikó - A ​balatoni sellő
Megjelenik: 2023. június 5., Manó Könyvek, 3990 Ft
A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…
Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel.
 
Charlotte Higgins - Az ​Olümposz istenei
Megjelenik: 2023. június 5., General Press, 6990 Ft
Ebben ​a varázslatos gyűjteményben Charlotte Higgins kultúránk néhány örök érvényű történetének újraértelmezését adja. Olvashatunk a teremtésről, a trójai háború előzményeiről és utóhatásairól, szerelemről és vágyakozásról, pusztító erejű istenekről és a nekik kiszolgáltatott halandókról, fantasztikus lényekről és leleményes boszorkányokról. Szélsőségekkel teli világukban az emberek mindennapjainak része az erőszak. Sok korábbi mítoszgyűjteménytől eltérően ezúttal a női szereplők kerülnek a középpontba – Athéné, Helené, Kirké, Pénelopeia és mások szövik ezeket a történeteket gazdag motívumú, elképzelt faliszőnyegekké. A térben és időben távoli események aktualitásukból mit sem veszítettek, segítségükkel, mint egy lencsén át, tisztábban láthatjuk a saját korunkat is.
CHARLOTTE HIGGINS korábbi, történelmi tárgyú könyvét, az Under Another Sky: Journeys in Roman Britaint Samuel Johnson-díjra (ma Baillie Gifford-díj) jelölték; Red Thread: On Mazes and Labyrinths című könyvével pedig Arnold Bennett-díjat nyert. A szerző a Guardian kulturális rovatának főszerkesztője, a Classical Association brit tudóstársaság korábbi díjazottja, és a Society of Antiquaries of London ösztöndíjasa. Londonban él. CHRIS OFILI brit művész. Trinidadban él és alkot.

Elle Cosimano - Finlay ​Donovan bedobja magát (Finlay Donovan 3.)
Megjelenik: 2023. június 6., Agave, 4680 Ft

Pasik. ​Pelusok. És persze pisztolygolyók.
Ki mondta, hogy az egyedülálló anyák nem tudnak bulizni?
Finlay Donovan korábban is ült már nyakig a frászban – elvégre egy személyben írónő és a gyerekeit egyedül nevelő anyuka, aki számos hihetetlen oknál fogva különös tehetséggel szed ki bármiből és bárhonnan vérfoltokat –, de ilyennel még neki se volt eddig dolga. Miután bébiszitter-bűntársával, Veróval „véletlenül” legyaláztak egy szalonból „kölcsönvett” luxusautót, miközben Finlay volt férjének életét mentették meg, az orosz maffia gálánsan átvállalja a tartozásukat. És ezzel Finlay a nevezett maffia adósává válik.
A börtöncellából is professzionálisan működő maffiavezér, Feliks feladatot ad neki: egy bérgyilkost kell megtalálnia, mielőtt még a rendőrség a nyomára bukkanna. A gond csak az, hogy a bérgyilkos talán maga is rendőr.
Tiszta szerencse, hogy Nick, a dögös zsaru éppen ekkorra időzíti a civilek számára szervezett rendőrakadémiai hetet, így Finlay és Vero itt találja meg az ideális elvonulási lehetőséget Feliks és a vészesen közelgő kéziratleadási határidő kettős nyomása alól. Miközben úgy tesznek, mintha elmerülnének a lőfegyveroktatás és helyszínelési gyakorlatok – no meg a csábító nyomozóval végzett testközeli anyaggyűjtés – szépségeiben, igazából tiszta erőből azon vannak, hogy kiszimatolják, ki is a valódi bűnöző, hogy ezzel megszabaduljanak a maffia szorításából. És közben persze rutinosan kerülik el a rájuk leselkedőket, Vero múltjának felbukkanó árnyait, és birkóznak meg a szülői lét hétköznapi kihívásaival.

Kleinheincz Csilla - Alvilági ​szövedék

Megjelenik: 2023. június 8., GABO, ? Ft
Cseregő, ​a hagyományokat büszkén őrző hegyi falu és Kísértó, az iparosodásának köszönhetően egyre messzebbre terjeszkedő város között évszázadokra nyúlik vissza a szembenállás. Nemcsak szokásaik választják el őket egymástól, hanem Mikosz, a rettegve csodált isten is, aki hívei testében él, és akitől a falusiak mindenáron távol akarják tartani magukat. A közösségek békés távolságtartással élnek egymás mellett, ezt azonban egyre több feszültség fenyegeti. Gerlére cseregői közösségében fényes jövő vár: az érzékeny, de robbanékony kertészlány hamarosan megörökli édesapjától a kertvezetői munkát és egybekel gyerekkori szerelmével. Miután azonban egy nap valami rettenetes történik vele a közeli erdőben, nem csak az ő élete fordul fel gyökerestül: olyan folyamat veszi kezdetét, amelynek során földalatti és emberfeletti erők lépnek működésbe, a tét pedig nem kisebb, mint a jelenleg ismert világ fennmaradása. Kleinheincz Csilla, az Ólomerdő-trilógia szerzőjének régóta várt új regénye nagyszabású fantasy, amelyben az ember csak egy a természet élőlényei között, a merev gondolkodásmód visszafordíthatatlan károkat okoz, az együttélésért pedig korábban elképzelhetetlen árat kell fizetni.

Giuseppe Pitrè - Szicíliai ​nép- és tündérmesék
Megjelenik: 2023. június 8., Digi-Book, 5990 Ft
Szicília ​nemcsak a Földközi-tenger gyöngyszeme, hanem Európa és a világ mesekincsének kiemelkedő darabjait adó föld. A sziget fővárosában, Palermoban volt praktizáló orvos Giuseppe Pitrè (1841-1916), aki nemcsak a városban, de a környékén egyaránt járta a vidéket, és orvosi munkája közben hatalmas mesekincset gyűjtött össze. Pitre gyakorló orvos és elkötelezett folklorista volt, aki több mint négy évtized alatt, 1871 és 1914 között 25 kötetben adta ki és jelentette meg Szicília párját ritkító mesekincsét.
A Grimm-testvérek irodalmi ambícióival szemben Pitrè megőrizte a történetek bájosan egyszerű, földhözragadt stílusát, mely így vibráló színekkel, fölszagú lehelettel, meggyőző hitelességgel, bármely XIX. századi európai folklórgyűjteménynél meggyőzőbben adja vissza egy nép hitvilágát, hiedelmeit, babonáit. Mindezek ellenére ez a kimeríthetetlen mesekincs sokáig ismeretlen maradt az európai kultúra számára, ám 2009-ben megtört a jég: megjelent az első angol nyelvű fordítás, és azóta Pitre és életműve diadalútjára indult. Manapság Giuseppe Pitrè életművét, kulturális értékét és irodalmi helyét a Grimm-testvérekkel egy lapon említik szerte a világon.
Gyűjteményünkbe – terjedelmi okokból – a legismertebb 300 mese töredéke, nagyjából egynegyede kerülhetett be. A szicíliai mesekincs lenyűgöző történetei legmélyén egy jókedélyű és derűs nép rozmaring- és citrusillatú mindennapjait átlengő küszködés és nélkülözés fuvallata mellett átsüt és előtör az erő és élni akarás. Kötetünkbe elsősorban azokat a történeteket válogattuk be, amelyek magyar nyelven először kerülnek az olvasó kezébe, és persze kötelező jelleggel itt szerepelnek új fordításban a legismertebbek is (A bölcs Catarina, A papagáj három meséje, A bazsalikomos csupor), melyek a Népek meséi sorozatban 1965-ben jelentek meg utoljára. Fogadják szeretettel ezt a szakajtónyi történetet, mely ugyan sovány válogatás Pitrè varázslatos mesebirodalmából, de igyekszik a maga teljességében bemutatni Szicília elbűvölő tájait és az ott élő emberek meséit. A könyv megjelenését a Budapesti Olasz Kultúrintézet támogatta. Fordította dr. Bujtor László.

Marjorie Liu - Bitorló (Monstress: Fenevad 7.)
Megjelenik: 2023. június 8., Fumax, 7495 Ft

Az emberek és az arkánok közti véres háború nem csillapodik, a legveszedelmesebb csaták azonban mégsem a csatatéren, hanem a szívek­ben és az elmékben dőlnek el. Farkas­vérű Maika és Zinn az Alkonyudvar markába került, és most arra kényszerülnek, hogy fájdalmas titkokat tárjanak fel a múltjukból. Tuya azonban mit sem törődik a múlttal, inkább azon ügyeskedik, hogy minél jobban biztosítsa saját jövőjét. Az Ismert Világ jelene azonban könnyen lehet, hogy nem a hatalmasok és az intrikusok, hanem pont a kis Kippa kezében van… Küzdelem, belső démonok és a régóta várt vála­szok – eljött az ideje, hogy immár nemcsak Maika és szövetségesei, hanem ellenségei is belássák, a világot káosszal fenyegető erőknek csak együtt szabhatnak gátat. Marjorie Liu és Sana Takeda szemkápráztató sorozata, amely indulása óta számos Hugo-, Eisner-, Harvey- és British Fantasy-díjat nyert el, folytatódik! A kötet tartalmazza a Monstress-sorozat 36–41. számát.

Daniel Kibblesmith - Loki: ​A földre pottyant isten

Megjelenik: 2023. június 8., Fumax, 6995 Ft

LOKI… A FÖLD LEGNAGYOBB HŐSE?!
A Birodalmak Háborújában brutális halált halt, majd újjászületett Loki tanulságos leckét kapott: ne hagyd magad elkapni. A csínytevő istenre azonban újfajta kötelezettségek várnak, és testvére, Thor nem is hagyja, hogy elhanyagolja ezeket. Mivel képtelen nyugalomra lelni a jégóriások új királyának szerepében, Tony Starkhoz, a legyőzhetetlen Vasemberhez fordul tanácsért, aki már-már Midgard uralkodójának is tekinthető.
Mindeközben azonban szemet vet Lokira a rémálmok rettenetes ura is, így a csínytevés/mesék/gonoszság/káosz istenének bármi áron túl kell járnia Rémálom eszén, akkor is, ha belehal – már megint…

Németh Luca Anna (szerk.) - Szöveglelő

Megjelenik: 2023. június 8., Libertine, 6499 Ft 
Mert ​minden az irodalommal kezdődik… az önismereti munka is. A Szöveglelő a Libertine Könyvkiadó eddigi legnagyobb és legösszetettebb vállalkozása: hiánypótló és innovatív irodalomterápiás kiadvány azoknak, akik már tudják, és azoknak is, akik talán még kételkednek abban, hogy a könyvek a legnehezebb élethelyzetekben is a segítségünkre lehetnek. Persze csak ha a megfelelő könyvet választjuk, és hasznos választ kapunk a kérdésre: mit olvassunk? Mit olvassunk, amikor szerelmesek vagyunk, és mit, ha éppen szakítottak velünk? Hogyan segíthet egy olvasmány a „menni vagy maradni” kérdés eldöntésében? Hatással lehet-e a függőségeinkre egy-egy szöveg? Mit érdemes olvasni, ha maga alá gyűrt a nyár végi melankólia? Irodalom és önismeret találkozik ebben a hiánypótló és formabontó kötetben, amely a fenti kérdésekre is igyekszik választ adni. A Szöveglelő irodalomterápiás kézikönyv száz szócikket tartalmaz az alkoholizmustól a várandósságig. Ezeket gyakorló irodalomterapeuták, a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagjai állították össze. Találunk köztük örömteli élethelyzeteket, komoly válságokat, hétköznapi problémákat és dilemmákat – mindezekhez kapcsolódva pedig megannyi regényt, verset és novellát, amelyekben magunkra ismerhetünk, amelyek árnyalhatják a véleményünket, akár segíthetnek meghozni egy-egy döntést. Mert a megfelelő szöveget meglelni annyit tesz, mint megtalálni önmagunkat az irodalomban.
 
Ali Hazelwood - Utálom, ​hogy szeretlek
Megjelenik: 2023. június 8., Maxim, 4999 Ft
Mara, ​Sadie és Hannah elsősorban barátnők és főleg kutatók. Bár tudományterületük a világ más-más szegletébe szólítja őket, mindhárman egyetértenek az egyetemes igazsággal: az ellentétek vonzzák, a riválisok pedig tűzbe hozzák egymást…
Egy FEDÉL ALATT
Környezetmérnökként Mara mindent tud az ökoszisztémák érzékeny egyensúlyáról: egyensúlyra van hozzájuk szükség. És hogy senki ne nyúljon a termosztáthoz. És senki ne lopja el a másik kajáját. Valamint más szabályokra is, amikről Liamnek, a lakótársának és egyben alávaló, nagy olajcégnél dolgozó jogásznak fogalma sincs.
Két EMELET KÖZÖTT
Mérnökként logikusan gondolkodva Sadie tudja, hogy elvileg hidakat kellene építenie. Viszont a STEM tudományos világában dolgozó nőként azt is tudja, hogy a körülmények változhatnak, és amikor az ember órákra bent ragad egy parányi New York-i liftben azzal a férfival, aki összetörte a szívét, joga van porig égetni azt az izmos, szőke hidat.
FagyPONT ALATT
Ian sok minden Hannah számára: gonosztevő, aki megpróbálta megvétózni az expedícióját, és tönkretenni a karrierjét; istenien szörnyű álmainak főszereplője… de hős sosem volt. Fagyos szíve azonban felolvad, amikor sebesülten és elhagyatottan fekszik az Északi-sark egyik távoli kutatóállomásán, és csak régi riválisa hajlandó elindulni a veszélyes mentőakcióra.
 
J.P. O'Connell - Hotel ​Portofino
Megjelenik: 2023. június 20., General Press, 4990 Ft
„…itt van körülötte ez a ragyogó, csodálatos világ, ahol minden zöldellő és illatos. Az átalakulások helye. Fontos, hogy ezt mindig szem előtt tartsa, bármi más történik is az életében.”
A Hotel Portofino alig néhány hete nyitott meg a lélegzetelállítóan gyönyörű olasz Riviérán, máris egyre több problémával kell szembenéznie a tulajdonosnak, Bella Ainsworthnek. Előkelő angol vendégeinek az igényei ugyanis elég nehezen kielégíthetőek. Ráadásul személye és a szállodája egy korrupt helyi politikus célkeresztjébe kerül.
Nehézségeit tetézi, hogy felnőtt gyermekei még mindig nem heverték ki az első világháború sokkját. A figyelem középpontjában a fia, Lucian áll, akinek a házasságától sokat vár a család. Az események azonban nem a tervnek megfelelően alakulnak, ráadásul egy értékes festménynek is nyoma vész a szállodában…
Egy nagyon angol hotel az olasz Riviérán – A Downton Abbey és A Korona rajongóinak

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.