R. J. Palacio - Fehér madár

A gyerekkönyvtárban az új könyvek között akadt meg a szemem ezen a köteten; amikor láttam, hogy képregényről van szó, már vittem is kikölcsönözni :) A szerző híres könyvét (Az igazi csoda) nem olvastam, ill. a filmet sem láttam, de ennek az előzménytörténetnek megfogott a fülszövege. 

A képregény prológusában egy Julian nevű kiskamasz FaceTime-on beszélget nagymamájával, mert egy fogalmazásban szeretné megörökíteni életét. Innen indul a történet, amelyben az 1930-40-es Franciaországába repülünk vissza. 

Sara Blum idilli életet él, szerető szüleivel egy kis faluban - több barátja van, szeret iskolába járni. Tökéletes gyerekkorára a második világháború vet árnyékot - a frontvonaltól messze élnek, ám a német megszállók egyre nagyobb hatással vannak életükre. Most először szembesülnie kell a kislánynak azzal, hogy valami megkülönbözteti a többi társától - zsidó származása. Még ha szülei nem gyakorolják a vallást, akkor is ez olyan bélyeg, ami miatt egyre több dologban akadály éri őket. Sara igyekszik könnyen venni a változásokat, és megőrizni "belső fényét", de egy nap családja felbomlik. Élete a feje tetejére áll, ám szerencsére ott talál barátokra, ahonnan nem is számított.

Megható volt Sara történetét olvasni, még ha a prológus biztosít róla, hogy ő túléli - mégis izgultam érte. Nagyon fájt egy szereplő sorsa, de ezzel a szerző a történelmi tényeket érzékeltette.

Kiskamasz olvasóknak tökéletes módon mutatja be ez a képregény a második világháború egy részletét. Sara történetén megismerkedhetnek azoknak a zsidó embereknek a sorsával, akiknek életét felborította - elvette egy eszme. A történet példázatszerű és az értő olvasó rá tudja vetítetni az üzenetét a ma is megjelenő gyűlöletkeltésre, embercsoportok kizárására, jogtalan és oktalan kegyetlenkedésre és a megfelelő viselkedésre ezzel szemben. 

A gonoszt csak úgy lehet megállítani, ha a jó emberek elhatározzák, hogy pontot tesznek a végére. Ez a mi harcunk, nem Istené.

A kötet végén hasznos utószót, szószedetet és forrásokat is találunk, ami segít megérteni még jobban ezt a korszakot és az elbeszélt történetet. Történelemlecke mellé remek kiegészítő olvasmány lehet ez a képregény!

Érdekesség: film is készült a történetből

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: White bird
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
Oldalszám: 232
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A szeretetnek és a kedvességnek mágneses ereje van…

Az igazi csoda szívmelengető, megindító története világszerte olvasók és nézők millióinak szívét rabolta el. Auggie családja és szerettei örök barátaink lettek.

Ez a kötet egy újabb szeretni való szereplőt mutat be, Julian nagymamáját. A Fehér madár Nagymama története, akit zsidó kamasz lányként egy család bújtatott el a nácik által megszállt Franciaországban a II. világháború alatt.

Történetéből hamarosan újabb mozifilm várható.

„A mostani sötét időkben végül is az ilyen apró szívbéli cselekedetek tartanak minket életben. Emlékeztetnek bennünket az emberségünkre.”

HAGYD, HOGY MAGÁVAL RAGADJON!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.