Meik Wiking - A hygge otthon

február 01, 2023

2017-ben olvastam először Meik Wikingtől, leghíresebb könyvét - a Hygge-t. Ebben ezt a fogalmat járja körbe, mely teljesen áthatja ennek a dánok hétköznapjait. Mivel Dánia vezeti a legboldogabb országok listáját, ezért érthető volt a kötet népszerűsége világszerte - mindenki meg akarta tudni mi a titok? A hygge otthon tovább mélyíti ezt a témát és a szerző reflektál az első kötet sikerére, a rá épült üzletre - újra bemutatva, hogy ez az életérzés valójában miről is szól. 

Az elmúlt években a szerzőtől több könyvet olvastam: a Lykke-t, amely a boldogság tudományos vizsgálatáról szólt, vagy Az emlékteremtés művészetét.
Meik Wiking könyve elindított egy trendet - olvashattunk a svéd Lagomról, a finn Sisu-ról, de a japán Wabi Sabi, vagy a Shinrin yoku is ebbe a sorba tartozik. A piacon rengeteg hasonló könyv megjelent - a fentieket tudom ajánlani, ha szeretnétek hasonló nemzeti életmód könyvekkel foglalkozni.

A hygge otthon a korábbiakban megszokott humoros stílusban, több kutatást említve, gyönyörű kiadásban jelent meg. Már maga hygge élmény kézbe venni, elnézegetni az illusztrációkat és elmélkedni, hogyan is tudjuk megjeleníteni a saját életünkben mindezt. Nincsenek benne egetrengető megállapítások, de néhány olyan alapvető dologról beszél a lakberendezés, épületek, otthonok kapcsán, mint a megfelelően berendezett terek, a fény fontossága, vagy az ésszerű funkciókkal ellátott sarkok a lakás pontjain. Mindezt több kutatással, saját tapasztalattal és szóviccekkel* tarkítva teszi a szerző. Aki komoly lakberendezős, dizájn könyvet vár, csalódhat - ahogy a kötet végén írja is, inspirációnak, egyfajta katalógusnak szánta.

A kötet elején kapunk egy kis ismétlést - így nem szükséges ismerni az első könyvét - hogy mi is a hygge, milyen kapcsolatban van a dizájnnal, hogyan hat a boldogságra. 

Több szempontból körüljárja, hogy mit jelent az otthon a legtöbb ember számára, hogyan kapcsolódik alapvető szükségleteinkhez. A fejezetek végén néhány pontban összefoglalja a kulcsmondatokat - egyfajta ellenőrzőlistaként, így gyakorlati útmutatóként is használható. 

"A hygge otthon olyan terek együttesét jelenti, amelyek emlékeztetnek arra, hogy kik vagyunk, és mi az, ami boldoggá tesz minket. Azt jelenti , hogy teret adunk annak, amit szeretünk csinálni."

A fényről, a megfelelő megvilágításról szóló fejezet most különösen aktuális, bár megúsztuk az igazán szürke napokat, de ez is nagy hatással van hangulatunkra, boldogságérzetünkre. Konkrét tippeket ad a megvilágítás megoldására, többféle lámpa - megfelelő ablak - szoba tájolás formájában. 

Ami már a shinrin yoku könyvben, ill. szerintem korábban is téma volt: a zöld felületek fontossága, nem csak egy városon belül a parkokról, hanem a szobanövényeink, vagy akár egy szép kép formájában. A balkonkertészkedésről külön fejezet szól, mely nem csak a zöldfelületet növeli, hanem a saját kezünkkel végzett munkát erősíti. 

(belelapozó videó;))

A hygge otthont össze lehetne foglalni néhány mondatban: olyan biztonságos, kényelmes, megfelelő funkciókkal elhatárolt otthon, ahol tere van a pihenésnek, beszélgetésnek, az együtt létnek, egy lassabb élet megélésének. Ugyanúgy a játéknak, a társaságnak, de az elvonulásnak, csöndnek. Tetszett, hogy a munkahelyeket szintén említette a játékosság kapcsán - az együtt nevetés, a könnyedebb hangulat sokat javít az ember hangulatán, még egy nehéz munkanapon is.

A könyvben az elmúlt évek változatásaira reflektál - egyrészt a koronavírus járvány miatti összezártságra, ill. a home office elterjedésére. Tippeket ad a megfelelően elhatárolt munkaállomások kialakítására, de külön fejezet foglalkozik az ipar reakciójáról a témát tekintve: a könyv megjelenése után egyből hygge csomagokat próbáltak eladni a vásárlóknak, kiforgatva a valódi jelentését.

"Ez a hygge valódi lényege – alacsony költségvetésből kellemes életet élni. Az egyszerű örömök élvezete. A kellemes, meleg, otthonos légkör megteremtésének művészete."

Majdnem együltő helyemben olvastam végig ezt a könyvet, nagyon hygge módon - a legpuhább és legmelegebb takarómban, pulcsimban, fahéjas tejeskávét kortyolva, illatgyertyát égetve és közben a napsütésben gyönyörködve. Azt hiszem én maximálisan élem a hygge koncepcióját, de ez a könyv inspirált még több offline program, közös társas, lassabb - elmélkedősebb élmény megélésében.

5/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: My Hygge Home
Fordító: Vágó Nándor * remekül sikerültek a szóviccek :))
Oldalszám: 272
Ár: 6800 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk.

Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.