Skandináv mitológia - képregények

február 06, 2023

A hétvégén három Fumaxos képregényt olvastam el, amelyek mind a skandináv mitológiához kötődnek. A két Marveles lazábban kapcsolódik, de az Északi mitológia Neil Gaiman azonos című könyvét dolgozza fel, amely remekül meséli el az ősi mítoszokat.

Al Ewing: Loki: Asgard ügynöke 2. – Nem hazudhatok

. Amennyire tetszett az első rész, ezzel szenvedtem – még úgy is, hogy több oldalon voltak összefoglaló szövegek Loki átalakulásairól, arról hogy miért is lett ő Asgard ügynöke.
Túl sok utalás van ebben a részben, annyi karaktert hoz be, amit az átlag képregényolvasgató (én) nem ismer. Keveredik itt a Fantasztikus Négyes, X-menekkel, gonosz karakterekkel – pedig én csak Loki miatt jöttem :D Voltak jobb füzetek, érthetőbb kalandok, de számomra elég kusza volt az egész.

Lokinak szembe kell néznie önmagával – több megtestesülésben, le kell számolni az elvárásokkal, skatulyákkal, amelyekbe a környezete akarja zárni.
Verityről még többet megtudhatunk, ez egy érdekes szál volt.
A történetmesélés erejéről is érdekes koncepciót kaptunk, de jobban szeretem a földhözragadtabb kalandokat.
3/5

Jason Aaron – Noelle Stevenson – CM Punk: Thor: A mennydörgés istennője

A Marvel képregények közül Thor és Loki a kedvenceim, ezért nem is volt kérdés, hogy el akarom olvasni az újabbat, ami egy női Thort mutat be.

Az események, amelyek oda vezettek, hogy az általunk ismert Thor a Holdon leejti pörölyét, és abbahagyja a harcot, még ismeretlen számomra, de enélkül is élvezhető volt a képregény. (Talán a következő kötetekből majd kiderül ez is?) A lényeg, hogy a Holdon megtalálja egy nő a Mjölnirt és Thorrá válik. A képregény egyik rejtélye, hogy ki is ő. A cselekmény másik témáját a Jégóriások feltámadása adja, ill. egy kegyetlen cégvezető Dario Agger, aki már korábban is megjelent.

Miközben új Thor, a mennydörgés istennője próbálja megvédeni a Földet; Thor – most már csak – Odin fia, próbálja kinyomozni ki ő, melyik korábbi szerelme, szeretője, harcostársa lehet a maszk mögött.
A történet egy pontján összefognak és egy női csapat is segítségükre lesz egy nagy csatában.
A film után tudtam, hogy ki a női Thor, de érdekes élmény lehet elsőre ilyen formában megismerni ezt a mellékszálat.

Nagyon jól szórakoztam ezen a képregényen, tetszett a cselekmény – az új karakter, ill. a látványos képek, rajzok.

A kötet végén több bónusz képregényt is kapunk – új Thor egyik kalandjáról, melyen klasszikus próbáknak vetik alá; előkerül már a vénséges Thor, akinek unokái adnak egy különleges ajándékot, ill. a fiatal Thor egy ivós éjszakájának is tanúi lehetünk. Ezek a történeteket humorosak, könnyedek voltak.
Szeretném olvasni a folytatást is, ill. kíváncsi vagyok arra Nick Fury mit suttogott Thor (1.) fülébe a csata közben… :O
5/5

Neil Gaiman – P. Craig Russell: Északi mitológia II.

Évekkel korábban olvastam Neil Gaimantől az Északi mitológiát, nagyon szerettem – ezért is olvastam el a képregény adaptációt belőle.

Az első résznél jobban tetszett ez a válogatás, igaz kicsit kevesebb történet szerepel benne – de a kötet végén kapunk extra tartalomként borítókat, és karaktervázlatokat az illusztrátorok rövid kommentárjaival. Ebben a kötetben újabb illusztrátorok mutatkoztak be – szinte mindegyik nagyon tetszett, nem zökkentett ki, mint az első kötétnél némely fejezet.

A bemutatott történetek bővelkednek humorban (néhol alpári viccekben is), de érdekes és izgalmas sztorik az istenekről. Megtudhatjuk, hogyan készült a költészet söre (ez magyarázat a művészi tehetségre), elkísérhetjük Thort és Lokit az óriások földjére, ahol úgy tűnik kudarcot vallanak képességeik…? :) Idun aranyalmái az istenek halhatatlanságára adnak magyarázatot és persze Loki keveri veszélybe őt és isten társait egy kaland során. Gerd és Frey története lóg talán kicsit ki a sorból, ebben nem történik sok esemény – Gerd meglátja Frey óriásnőt, aki egy szépség, szerelmes lesz, elküldi szolgáját érte, hogy kérje feleségül neki. Persze ez az szerelem első látásra története, a kétségbeesett epekedést mutatja be.

Összességében szerintem remek feldolgozása a skandináv mítoszoknak, Gaiman kötetének – mindenképp ajánlom, ha vonz a mitológia! Kezdő képregényolvasóknak is jó választás, mert letisztultak az oldalak, panelek, szépen követhetőek a történetek.
5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.