Mohamed Mbougar Sarr - Az ​emberek legtitkosabb emlékezete

Erre a könyvre először a Csütörtöki könyvklub podcast egyik adása miatt figyeltem fel. Mindenképp szerettem volna elolvasni, már csak amiatt is, mert a most zajló Könyv kemping olvasói maraton egyik közös könyve is ez. Ezen kívül passzolt ahhoz a célomhoz, hogy több szépirodalmi művet olvassak. Az elmúlt egy hétben csupa különleges történetben merültem el: kezdve a Csillagok sercegésével, a Buddha a padláson kisregénnyel - most pedig Az emberek legtitkosabb emlékezetével. 

A szenegáli Mohamed Mbougar Sarr Goncourt-díjas regénye sokrétű, rengeteg helyszínt és karaktert bemutató mű, aminek alaptémája az írói lét. 

Diégane egy szenegáli származású, Párizsban élő író, aki egy szakítást próbál feldolgozni, ill. új regényéhez gyűjt élményeket. Egy éjszakázás során találkozik egyik honfitársával, Siga D.-vel, aki botrányos könyveiről ismert. Ő adja kölcsön neki T. C. Elimane regényét, Az embertelenség labirintusát. Diégane egy olyan kutatásba kezd bele, ami megváltoztatja életét és felfogását az írói létről. Elimane neve nem volt ismeretlen előtte, ám nagyon keveset lehetett róla tudni. A szintén szenegáli fiatalember az 1930-as években élt és alkotott Párizsban, egyetlen műve jelent meg, ami plágiumvádak miatt tönkretette kiadóját és ő maga is eltűnt. 

A regény egyrészt egy nyomozás története, amelynek során sokféle szereplő segítségével képet alkothatunk a titokzatos Elimane-ról; másrészt megismerkedhetünk az Afrikából Franciaországba emigrált írókkal, helyükkel az irodalmi életben. Ezen kívül képet kaphatunk Afrika egy kis szeletéről, a francia gyarmati létről, megosztottságról.

Rengeteg szemszög kapcsolódik egymásba, Diégane mellett megismerkedhetünk a már 60-as éveiben járó Siga D. életével, aki korábban szintén nyomozott Elimane után. Történetét egészíti ki egy haiti költőnő szála, ill. egy szenegáli család emlékei. A szerző remekül váltogatja a narráció szerinti stílust, néhol humorral, néhol alpárian, ahol kell elemelkedve a hétköznapoktól, máshol kegyetlenül őszintén mesél. A kötet végére a sok-sok mozaikdarabka összeállni látszik és megismerhetjük ennek a zseniális írónak az életét, ami tele van magánnyal, rejtéllyel és titkokkal. Vannak dolgok, amire nem kapunk választ - pl.: kritikusok sorsa, vagy a mágikus realista szálak, de a kötetet letéve egy remek utazást zárhatunk le, melynek során narrátorunk is előrébb jut élete egy fontos szakaszában.

Nem szoktam regényekben idézeteket jelölgetni, de ennél az olvasásnál állandó társam volt egy adag post it. Moly-ra is sok-sok idézetet felvittem, amiket megfogtak - az élet értelméről - célokról, az írásról, a múltról. Mbougar Sarr remekül fonta össze a különböző karakterek élettörténeteit, amelyek közül több megért volna egy-egy regényt, mint például Siga D. és családja, vagy Diégane író barátja, Musimbwa... A regény nagy időt fog át 1900-as évek elejétől kezdve 2018-ig, narrátorunk jelenéig. Lenyűgözött, elgondolkodtatott, a narráció megdolgoztatott, de szükségem volt erre a kihívásra. Nagyon tetszett ez a könyv, annyi újdonságot, érdekességet adott, amit az elmúlt időszak komfortolvasmányaiban nem találhattam meg. 

Ha szeretnétek egy különleges regényt olvasni az írásról, Franciaországról, az irodalmi életről, Afrikáról, a 20. század forrongó történelméről - akkor ezt ajánlom. Merüljetek el benne, hagyjátok sodortatni magatokat a megjelenő 'mesemondók' által. 

5/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: La plus secrète mémoire des hommes
Fordító: Bognár Róbert
Oldalszám: 464
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A ​kötet 2021-ben Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében részesült, elnyerte a Goncourt-díjat.

2018-ban egy fiatal szenegáli író, Diégane Latyr Faye felfedez Párizsban egy legendás könyvet, az 1938-ban kiadott Az embertelenség labirintusát. A szerzőt úgy emlegették annak idején: a „néger Rimbaud”, de a műve által keltett botrány miatt eltűnt.

Diégane nyomozni kezd a titokzatos T.C. Elimane után, és tragédiákkal szembesül. Közben Párizsban fiatal afrikai írók egy csoportjával jár össze; figyelik egymást, beszélgetnek, vitatkoznak, isznak, sokat szeretkeznek, és töprengenek a száműzetésbeli alkotás szükségességén.

Az emberek legtitkosabb emlékezete villódzóan ötletes, lebilincselő olvasmány, melyben ott a választás állandó kényszere: írni vagy élni? Szerelmi vallomás az irodalomhoz és az irodalom időtlen hatalmához.

„Szerelem, irodalom, száműzetés, múlt, jövő, az első világháború, Párizs, Buenos Aires, Dakar, Berlin, gyarmatosítás, második világháború, soa, lidércek, mágia, halál, gyász, a francia irodalom a 30-as években, látnokság. Miért írni? Miért olvasni? A válaszok mind megtalálhatók a könyvben.”

Colombe Schneck, Le Figaro

Mohamed Mbougar Sarr 1990-ben született Szenegálban, Franciaországban él, eddig három regénye jelent meg. Magyarul ez az első könyve.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.