Laura Agustí - Egy ​macska története

Már a novemberi friss megjelenések között kiszúrtam ezt a könyvet: a macskás tartalom miatt mindenképp el szerettem volna olvasni. Memoár jellege, gyönyörű illusztrációi miatt még többet is adott, mint amire számítottam.

Laura Agustí egy spanyol kisvárosban nőtt fel, nagyszüleivel, édesanyjával és húgával - vidéki nyugalomban, állatok között, a település határában a természetben kószálva. Télen a négy fal között a könyvek, képregények, rajzolás és alkotás töltötte ki gyerekkorát, amelynek köszönhetően később képzőművészeri diplomát szerzett. 

Ez a könyv egyrészt egy memoár, amelyben megismerhetjük gyerekkorát, fiatal felnőttkorát, amelyben szinte mindig ott voltak az állatok, - nem csak a macskák. Legfontosabb kapcsolata a borítón is látható Hékás nevű, sziámi macskához fűzi, aki 17 évig élt vele. 

A kötetben a macskák művészetben való megjelenését szintén bemutatja, röviden - tömören, de érdekesen, emiatt ez a könyv szerintem nagyobb gyerekeknek is jó olvasmány lehet. Szépen és érzékeletesen mesél a macskatartás szépségeiről, nehézségeiről. Minden oldalon gyönyörű illusztrációkban veszhetünk el, amelyeket amúgy a honlapján különféle formátumban meg lehet vásárolni. A memoárszerű bejegyzéseket az általa is megélt tudnivalók egészítik ki, mint például az összeszoktatás módját más macskákkal, vagy kutyákkal; de a macskatartás emberre gyakorolt pozitív élettani hatásait is pontokba szedte.


Jó volt bepillantást nyerni egy kicsit a spanyol hétköznapokba is: nem igondoltam volna, hogy törvény szabályozza a háziállatok közös felügyeletét egy párkapcsolat felbomlása után. Ezen kívül a macskák művészetben való megjelenéséről kaptam új információkat. Tökéletes olvasmány volt, együltő helyemben olvastam el - elvarázsolt, nem eresztett, meghatott Hékás és Laura kapcsolatának mélysége.

Laura első könyve a Macskák a fejemben 2018-ban jelent meg, különleges kiadvány, de ez jobb választás volt a magyar kiadásra, mert több szöveget, hasznos - érdekes tudnivalókat tartalmaz. A macskák szerelmeseinek tökéletes olvasmány - ajándék ;)

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Historia de un gato
Fordító: Eöry Zsófia
Oldalszám: 156
Ár: 5999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Állítólag ​az állatok érzékelik, ha nem vagyunk jól, ilyenkor ösztönösen a nyomunkban maradnak, hogy megvédjenek minket, és ez a macskákra hatványozottan igaz. Ahányszor csak megbetegedtem, Hékás nem mozdult mellőlem. Ha pedig szomorú voltam és kicsordult a könnyem, Hékás sietve lenyalogatta az arcomról a bánatot, mert tudta: rózsaszín, érdes nyelve elég ahhoz, hogy egy pillanatra megfeledkezzem a világról.”

Vajon mi teszi olyan különlegessé a macskákat? Miért nyűgöz le annyi embert eleganciájuk, közömbösségük és gőgös viselkedésük? És hogyan képesek segíteni nekünk, embereknek megküzdeni a szorongással, a magánnyal és a szomorúsággal?

Laura Agustí spanyol grafikus meseszép illusztrációkkal teli könyvében saját élettörténetét mondja el, amelyben gyermekkorától kezdve kitüntetett szerep jutott az állatoknak – különösen a macskáknak. Laura Barcelonába költözve vette magához Hékást, a nehéz természetű sziámi macskát, akivel tizennyolc éven át osztotta meg az életét. S miközben különleges és érzelmes kapcsolatukról mesél, Laura elénk tárja a macskákról szerzett gazdag tudását is: kiderül, miért ihlettek meg annyi művészt az ókori Egyiptomtól kezdve a modern festészetig, hasznos tanácsokkal szolgál a macskatartásról, és azt is megtudhatjuk, miként dolgozható fel szeretett állatunk elvesztése.

Kötelező olvasmány a macskák szerelmeseinek.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.