Heather Webber - Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Alice Hoffman és Joanne Harris mágikus realista, kisvárosi, női sorsokra építő regényein 'nőttem fel', ezért ezek a témák mindig vonzanak. Ez a könyv 2020 óta a végtelen várólistámon volt Pupillának és Avildának köszönhetően. Örültem, hogy a Kossuth Kiadó elhozta magyarul, így egy új szerzővel ismerkedhettem meg, aki egy alabamai kisváros életébe ad betekintést.

Wicklow városa nem csak természeti értékei, itt élő művészei, hanem az Amerikában nem honos fekete rigó populációja miatt érdekes. A fekete rigók viszont csak éjjel, éjfél és egy között jelennek meg és üzeneteket hoznak a túlvilágról...

Anna Kate nagymamája halála után költözik a kisvárosba. Megörökli a Fekete Rigó kávézót, egyúttal a feladatot, hogy két hónapig üzemeltesse - a végrendelet szerint csak ezután adhatja el. A húszas évei közepén járó lány komolyan veszi a feladatot, de életcélját - az orvosi képzést sem akarja feladni. Úgy tervezi, hogy amint letelik a megadott idő, eladja a kávézót és folytatja egyetemi tanulmányait.

Már az első oldalaktól érezzük, hogy valamilyen családi rejtély övezi Anne Kate-et, a kisváros lakói a csodájára járnak. Hamar fény derül kapcsolataira: édesanyja tragikus esemény után hagyja el a kisvárost, lányát sosem viszi el oda. Anne Kate nagymamájával, Zével többször találkozik az évek folyamán aktuális lakóhelyein, amit gyakran változtatnak, így a család misztikus küldetésével tisztában van. Családjuk női tagjai gyógyítók, akik megfelelő recept alapján sütött fekete rigó* pitéjükkel különleges álmot hozhatnak annak, aki elfogyasztja. (*gyümölcs van benne, nem madárhusi) Ezért is fontos, hogy az utolsó leszármazott, Anne Kate munkába álljon és biztosítsa a városka lakóinak a pitéket.

A nagy kérdés, hogy mit rejt Anne Kate szüleinek múltja, hogy lehet megbocsátani és elengedni a szörnyű tragédiákat.

Anne Kate szemszögén túl Natalie, egy jelentős wicklow-i család lányának történetét is követhetjük. A fiatal nő szintén elmenekült egy időre a kisvárosból, ám a szükség visszahozza. Férje halála után, kétéves kislányukkal szülei segítségére szorulnak. Kettejük szála szépen összefonódik - egyrészt a Fekete Rigó kávézó, másrészt a múltbeli döntések és események kapcsán.

Az egész regény a múltbeli sebek begyógyításáról, a sérelmek és a gyűlölet elengedéséről szól - ezt több karakteren szemszögén keresztül bontja ki az író.

Nagyon tetszettek a helyszínek, a kisvárosi hangulat, a megjelenő apró rejtélyek és a szereplők haladó szemlélete. Néhány visszaesés után, ami életszerűvé tette a cselekményt a legtöbb karakter az önfejlesztés útjára lépett, lebontva berögződött előítéleteit, gyűlöletét, elkezdtek nyitni egymás után és valódi családot alkotni. Tetszett, ahogy Anne Kate körül a kávézó közönségéből is verbuválódik egy támogató kör.

A szerelmi szálak nagyon finoman, lassan formálódnak főszereplőink körül - üdítő volt, hogy nem ezen volt a hangsúly, hanem először önmaguk megerősítésén, barátságok kialakulásán.

Amit kicsit hiányoltam az a nagyobb mágikus jelenlét (főleg a bevezetőben említett indulásom miatt), több részlet az "őrzőkről", viszont az írónő ügyesen oldotta meg Zé meséinek betoldását a jelen idejű szálba. 

A cselekmény nem tartogatott drámai fordulatokat, szerintem már mindenki tudja a könyv elején Anne Kate, hogyan fog dönteni - épp ezért azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik egy léleksimogató, nagyrészt kedves jelenetekkel operáló nyári regényt szeretnének olvasni. A regény súlyát a gyászfeldolgozás adja - szülők, gyerekek és szerelmek szemszögéből. Azoknak is jó választás lehet, akik szeretik az USA déli államaiban játszódó regényeket - nekem ez is volt az egyik hívószavam :))

4/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Midnight at the Blackbird Café
Fordító: Nagy Mónika Zsuzsanna
Oldalszám: 448
Ár: 5390 Ft (rendeld meg olcsóbban a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Az Éjfélkor a Feketerigó kávézóban mágikus realizmussal átszőtt, szívmelengető és magával ragadó romantikus történet, helyszíne pedig az Egyesült Államok egy bájos déli kisvárosa.

Wicklow, ez az emberléptékűen kicsi település az alabamai hegyek árnyékában terül el. Ide érkezik Anna Kate, hogy eltemesse szeretett nagymamáját, Zét, a Feketerigó kávézó tulajdonosát. Úgy tervezte, hogy csak rövid időt tölt itt, bezárja a kávézót, majd eladja nagyanyja ingatlanát. Ám hiába szánja el magát, hogy nem alakít ki szoros kapcsolatokat a helybeliekkel, és hogy elkerüli az apja családját, Anna Kate-et végül megmagyarázhatatlan módon elbűvöli a különös déli városka, ahonnan anyja sok évvel korábban elmenekült, és a rejtélyes Feketerigó-pite, amelyről az egész város beszél.

Ahogy lassan fény derül a múltra, Anna Kate-nek végül döntést kell hoznia, hogy ez a magányos feketerigó képes lesz-e rendbe szedni törött szárnyát, és megtanulni repülni.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.