Meik Wiking - Lykke

augusztus 24, 2018

Meik Wiking Hygge című könyvével egy trendet indított el: különböző nemzetek életének, felfogásának legjobb elemeit ismerhetjük meg, és kapunk tippeket a saját életünkre való alkalmazására. Legutóbb a Sisut olvastam, ami a finn kurázsi témakörével foglalkozik, előtte a Lagom a svédek életmódjába vezetett be. A fenti könyvek a Kossuth Kiadónál jelentek meg, és azon kívül hogy érdekességeket tartalmaztak az északi országokról, gyönyörű kiadványok - mind a borítójukat, mind a belső illusztrációkat tekintve. Ezért nem is volt kérdéses, hogy a legújabb ilyen könyvet, a nekünk kicsit fura című Lykke-t (lükke) is elolvassam. 

A Lykke kicsit más, mint az előző kötetek - ebben Meik Wiking főként a Boldogságkutató Intézetben végzett munkájáról számol be, vagyis arról ad képet, hogy milyen módon lehet vizsgálni a boldogságot, és mik azok a területek amik befolyásolják.

Az általános bevezető után végigveszi hogy a közösség, pénz, egészség, szabadság, bizalom és jóság milyen módon befolyásolja az egyéni boldogságunkat. Minden fejezetben hoz konkrét esettanulmányt, kutatást, nemzetközi példákat és gyakorlati megvalósításra tippeket. 

A közösségépítés szerintem nálunk erősen fejlesztésre szorul, de a bennünk lévő bizalmatlanság, vagy rosszindulat ezt erősen hátráltatja. Erre 'szép' példa, hogy több hazai városban létesült - a könyvben is ajánlott - közösségi könyvszekrény, de ezeket vagy lezárva kell tartani, vagy pár nap alatt le vannak rabolva. Persze ne legyünk negatívak - kisebb környezetben lehetne alkalmazni azokat az ötleteket amiket bemutat a könyv: szomszédság segítse egymást, akár azzal hogy néha beszélgetnek egymással, vagy kisegítik egy szerszámmal, vagy egyéb aprósággal. Eszembe jutott, hogy szerencsés vagyok a munkahelyemen is, mert szerintem egy jó közösséget alkotunk, akinek tagjai számíthatnak egymásra. Az egész könyv amúgy ilyen elgondolkodtató volt, amiket olvastam egyrészt érdekesek voltak - hogy melyik nemzet milyen beállítottságú, hogy reagál egyes dolgokra, másrészt próbáltam a saját életemre vonatkoztatni - mit lehetne megvalósítani, vagy mi működik már eleve.

A pénzhez kapcsolódva tetszett, azt próbálja tudatosítani, hogy nem attól leszünk boldogabbak, ha minél több és minél drágább tárgyunk van: "élményeket és emlékeket vásároljunk, ne kacatokat". Sokkal fontosabbak a jó élmények, a várakozás, tervezgetés öröme. 
"A legtöbb dologgal az a helyzet, hogy minél több van belőle, annál kevésbé boldogítja az embert. Az első szelet süti fenséges ízélmény, az ötödik viszont csak csömört hoz. A közgazdászok ezt a csökkenő határhaszon elvének nevezik. Ez az egyik oka annak, hogy némely ország és ember hiába gazdagszik – boldogabb nem lesz. A másik ok pedig az, hogy az ember könnyen alkalmazkodik a jólét egyre magasabb szintjéhez. A boldogságkutatásban ezt a hedonizmus taposómalmának nevezzük."
Az egészség fejezetben a mindennapi mozgást javasolja - sétáljunk, vagy biciklizzünk a munkába, ha tehetjük; ill. baráti programokat - ami kapcsolódik az olcsó szórakozási formákhoz - is szervezhetünk a természetbe. Említi a sinrin-joku fogalmát is - amiről ajánlom a szintén Kossuth Kiadónál megjelent könyvet, nemrég olvastam én is, és nagyon megfogott :)


A szabadság témakörében viszonylag sokat ír munka és magánélet viszonyáról - ezzel Mo-on a középmezőnyben állunk. Dániában nagyon komolyan veszik a munkaidőt, nem jellemző a túlóra - sőt otthonról is lehet dolgozni, ha olyan munkakörben van valaki. Na itt van egy lényeges hibája /hiánya a könyvnek: úgy fogalmaz, mintha mindenki hasonló irodai munkát végezne, ahol megválaszthatja, hogy mikor dolgozik, ha elfárad vagy úgy hozza az élete akkor otthonról végzi a munkát, ill. a kötelező értekezletek, emailek csak hátráltatnák a valódi munkában. A fizikai munkát végzők, ill. a hozzám hasonlóan szolgáltatásban dolgozóknál ez azért más helyzet. 

A bizalmat tekintve nem állunk olyan jó helyen, ahogy említettem - viszont egy nemzetközi kísérletben, Budapest előkelő helyen végzett (elhagytak egy pénztárcát, adatokkal - és a 12 tárcából 8-at visszavittek a gazdájának). Szó esik itt még a gyereknevelésről, a versengésről, és az irigységről. 
"Ha erős bennünk az empátia mások iránt, versengés helyett hajlamosabbak vagyunk együttműködni, s amikor már mindnyájan együtt dolgozunk a közös cél érdekében, könnyebben bizalmat szavazunk egymásnak. Ez az oka annak, hogy ha az önzés helyett az empátiát választjuk, mindnyájan jobban járunk. Szintúgy mindenki számára előnyös, ha döntésünk nyomán szárba szökken a bizalom, akárcsak az, ha megértjük, hogy együttműködéssel többre megyünk mint versengéssel."
Az önkéntes munka hasznát kellene sulykolni bennünk - Meik Wiking és több tanulmány embertársaink segítése pozitív érzelmeket vált ki bennünk is - vagyis egy újabb boldogságforrás. 

Érdekes volt magyar emberként olvasni ezt a könyvet és persze ebben áll a gyengesége is. Dánia egy jóléti állam, ahol nem csak idő, alkalom, lustaság kérdése, hogy mondjuk elmész-e önkénteskedni, vagy nem. Több statisztikában amit közöl, Magyarország elég rossz helyen szerepel - viszont, hogy ne csak a negatívumot mondjam, volt olyan felmérés, ahol az élvonalban vagyunk (anyák támogatása, talált tárgy visszajutattása, magánélet és munka egyensúlya).

4/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Little Book of Lykke
Oldalszám: 288
Ár: 4500 Ft (Vedd meg a Kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Könnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a bizonyítékokat, történeteket és tippeket. Ez az eszményi útmutató ahhoz, hogy valamivel több lykkére leljünk az életünkben.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.