Linnea Dunne - Lagom

szeptember 30, 2017
Augusztus végén jelent meg ez a csodaszép kis könyv a Kossuth Kiadónál, ami a svédek életmódjába és életfilozófiájába vezet be - amit egy szóval, lagomként fejezhetünk ki. Az utóbbi hetekben egyre-másra találkoztam vagy ezzel a könyvvel, vagy pedig a svéd élettel (megtetszettek pl. a Fjallraven Kanken hátizsákok, Sister írt egy hónapja az allemansrättenról - amiről ebben a könyvben is szó van).

Az idei év az északi kultúrák megismerésének az éve lesz, a Hygge után (amiről még most ősszel is jönnek új könyvek ;)) most a svéd életmódba ástam bele magam és meg kell mondjam nagyon szimpatikus!

Nem sokat tudok Svédországról, azt a néhány infót amit, főként a regényekből tudom - szóval nekem sok érdekességet tartogatott ez a könyv. (És már kicsit jobban értem Ove karakterét :)).
Ahogy a hyggét, a lagom szót sem lehet egy az egyben lefordítani, de a lényeg, hogy 'éppen elég, pont helyes' valami. Ez a szemlélet vonatkozhat arra, hogy mit és mennyit vásárolunk, hogyan viselkedünk közösségben, vagy akár a megjelenésünkre is.

A könyvben Linnea Dunne - aki svéd származású, 19 éves korától Írországban él, itt döbbent rá a kulturális különbségekre - az élet területein (munka, étkezés, lakberendezés, divat, egészség, közösség, környezetvédelem) veszi végig, hogyan nyilvánul meg a svédek életében a lagom szemlélet és tippeket is ad, hogy mi hogyan vezethetjük be az életünkbe.
Ami nagyon szimpatikus nekem a svédekben, hogy beszélgetés közben nincsenek náluk felesleges körök, szó szerint értik amit mondanak, és tényleg odafigyelnek a beszélgetőpartnerükre. A lényeg náluk a mértéktartás és a bizalom, hazánkban ez szerintem sokaknál hiányzik.

A munkahelyeken nem hajtják szét magukat, tudnak szünetet tartani, és ennek hagyománya is van - ez a - számunkra furcsa nevű - fika, ami egy kb. 15 perces kávészünet sütizéssel, ami közben természetesen folyhat a beszélgetés. Szerintem ez jó kikapcsolódás munka közben, még akkor is ha közben munkaügyekről folyik a szó, de mégis megpihenhetnek a dolgozók. (Persze ez csak bizonyos munkahelyeken elérhető - gondolom a gyárakban náluk sem lehet így kávézgatni.) Ez természetesen a magánéletükben is megjelenik - barátokkal, vagy családtagokkal is szívesen leülnek. Érdekesség: a svédek a 3. legnagyobb kávéfogyasztók a világon!
buzzfeed
Példaértékű a környezetvédelemhez való hozzáállásuk: szelektíven gyűjtenek, komposztálnak és megbíznak egymásban, hogy a szomszédjuk is ezt teszi - így együttesen érhetnek el eredményeket.
Érdekes, hogy mennyire szeretnek a szabadban lenni és ezt ki is használják amikor tudják: piknikkel, vagy termések, gomba gyűjtésével vagy játszanak, sportolnak.
A könyvben az életmód jellegzetességein kívül, kapunk néhány receptet, amik a svéd konyha jellegzetes részei - ilyen a glögg (forralt bor), rozskenyér, fahéjas tekercs (kanelbullar - milyen vicces szó :))

Tetszik a minimalista szemléletük, a tudatos vásárlás, sokan kerülik a hipermarketeket, és saját maguk termesztenek zöldségeket, ami szintén jó kikapcsolódást nyújt. Megemlítették a H&M ruhavisszaváltó programját is, amit én is kipróbáltam a hónap közepén :)
"A RÄKNA till 10 – azaz 'Számoljunk el tízig' kampány arra biztatja a svédeket, hogy próbálják ki a módszert: ha épp megvennének valami újat, vagy kidobnának valami régit, előbb számoljanak el tízig, és kérdezzék meg maguktól, hogy tényleg szükség van-e rá, nem lehet-e megjavítani, és csak ezután döntsenek. Próbáld ki!"
Egy kis pszichológiáról is szó van a könyvben - a szülőségről szóló mondatok ismerősek voltak L. Stipkovits Erika könyvéből ("elég jó szülő"), náluk a szülők igyekeznek megtalálni a megfelelő - lagomnyi - mennyiségű törődést, figyelmet ami elég a gyereknek, de nem túl sok, ami már fojtogató.

Összességében ez a könyv és szemlélet közel áll hozzám - nem mondom, hogy közelebb mint a hygge, mert szeretem a bekuckózást - de ebből sokat tanulhatok. Igyekszem minimalistább életet élni, tudatosabb fogyasztó lenni - az otthonom megtervezéséhez is sokat meríthetek tőlük. Plusz az egészségmegőrzés miatt is példaértékű ez a könyv számomra is - több mozgás a szabadban, kirándulás, erdőjárás. 
"A lagom szempontjából a fenntartható boldogság épp annyira szól a problémák megoldásorientált szemléletéről, mint a hétköznapok nyugodt, derűs pillanatainak élvezetéről. Adjuk hozzá mindehhez a nyelvhez való őszinte viszonyt és a drámaiság elutasítását: máris sikerrel birkózunk meg a legkülönfélébb érzésekkel és élményekkel. Csak semmi dráma!"
Kukkantsatok bele:


Dóri / theodora (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,

5/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Lagom
Oldalszám: 160
Ár: 3490 Ft (Vedd meg a Kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Lagom, azaz "nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”.Az anyagi világon túllépve a jelentés egyre kifinomultabbá válik, a társas viszonyok szabályainak tökélyre fejlesztésére is utal. Lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de ágyneműt viszünk magunkkal, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet, vagy hogy pusztán a maradékokból ütjük össze a vacsorát, mivel a pazarlás bűn…
Érdemes a lagom életmód mellett dönteni, mert:– környezettudatosabbá válhatsz– egészségesebb egyensúlyt tarthatsz munka és szabadidő között– megszabadulhatsz az otthonodat ellepő felesleges holmiktól– tudatosabb fogyasztóvá válhatsz– szeretetteljesebb emberi kapcsolatokat építhetsz– élvezheted a svéd táplálkozás előnyeit– megtanulhatod az önellátó gazdálkodás fortélyait– több időt tölthetsz a természetben sporttal, kirándulással……egyszóval boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetsz!

2 megjegyzés:

  1. Ó, köszönöm a megemlítést! :) Én is kíváncsi vagyok a könyvre, angolul már belelapoztam, de van egy olyan sejtésem, hogy sok újdonságot nem fog nyújtani, inkább csak összegzi az eddigi tapasztalataimat. Mindenesetre a könyv gyönyörűséges, tuti előbb-utóbb én is beszerzem / elolvasom. :)

    VálaszTörlés
  2. Ajj Dóri! :D Tegnap pont elregéltem Nikinek, hogy engem nem érdekelnek annyira ezek a fajta könyvek, bele is lapoztam pedig... Erre itt ez a szuperjó ajánló poszt, hát mégis egész megjött a kedvem hozzá! Nem szabad blogokat olvasnom!!! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.