Agatha Christie - Az ​alibi

Pár hónapja figyeltem fel erre a könyvre, mert láttam, hogy az év végén érkezik belőle egy minisorozat
Ez is egy olyan regény, amiben egy híres nyomozókarakter sem szerepel - bár a 2007-es filmverzióba beletették Miss Marple-t. 

A történet egy gyilkosság után két évvel játszódik: Mrs. Argyle-t megölték a saját nappalijában. A családjából a nyomok az örökbefogadott fiára, Jackóhoz vezettek, aki hiába állította, hogy biztos alibije van, ezt senki más nem tudta alátámasztani. 

Két évvel az eset után Dr. Calgary sarkkutató hazatér, és hall az esetről - eszébe jut az az este, amikor is ő felvett egy stoppost - kiderül ez bizony Jacko volt, éppen a gyilkosság elkövetésének időpontjában. Az alibi tehát igaz, a fiú kegyelmet kap, bár már másfél éve meghalt a börtönben.

Calgary örömmel megy a családhoz, hogy tisztázza az ügyet és fellélegezhessen mindenki. Ám nem is számít rá, hogy még nagyobb gondot okoz - hisz ha nem Jackó volt, akkor ki tette? A család egyik tagja, vagy egy idegen?

forrás
Megindul a nyomozás, amit többen is végeznek párhuzamosan: a rendőrség természetesen, Calgary, hogy mégis a végére járhasson az ügynek és később a család egyik tagja is bekapcsolódik.
A családot több oldalról is megismerjük: kiderül, hogy a házaspár gyermekeit örökbe fogadták - rossz körülmények között emelte fel őket Mrs. Argyle a gazdag és kényelmes életbe. Ám ezt nem mindegyikük vette jó néven.

Inkább pszichológiai krimi ez a könyv - aprólékosan megismerjük a szereplők lelki világát, mi mozgatta őket, mit titkolhatnak. Persze a könyv végére úgy állunk, hogy gyanús mindenki... A közepén még azt hittem, hogy kitaláltam ki a gyilkos, de csúnyán félre lettem vezetve :D 

Lassú hangvételű, fojtott légkörű regény, ami tökéletes lesz egy sötét hangulatú minisorozathoz is (gondolom hasonló lesz a Tíz kicsi katonához, amit szintén Sarah Phelps írt át a vászonra).

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: Ordeal By Innocence
Oldalszám: 296
Ár: 2200 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Mrs. ​Argyle-t, a dúsgazdag, jótékony hölgyet, három leány és két fiú örökbe fogadó anyját holtan találják a nappalijában. Valaki piszkavassal szétverte a fejét. A rendőrség úgy véli, tudja, ki a tettes. Letartóztatják az egyik mostohafiút, Jackót, aki ellen vannak bizonyítékok – s akinek volna alibije, csakhogy az úrvezető, aki a gyilkosság időpontjában felvette a kocsijába, nem kerül elő. Jackót elítélik, és meghal a börtönben. Eltelik két esztendő. Dr. Calgary, a sarkkutató hazatér Angliába. Régi újságokat lapozva megdöbbentő hírre bukkan. Feltámadnak benne az emlékek. Két évvel azelőtti balesete, az amnézia… Tennie kell valamit. Dr. Calgary biztos benne, hogy a rendőrség tévedett. Cselekszik. Jackót törvényileg rehabilitálják. De a család nehezen elnyert békéje odavan. Mert ha nem Jacko, a fekete bárány a gyilkos, akkor ki? Csak a közvetlen környezet valamelyik tagja követhette el a szörnyű tettet. De kicsoda? A szelíd, tudós férj? A ragaszkodó, fiatal titkárnő? A cseléd? A lányok? A másik fiú? Még egy gyilkosságba és egy gyilkossági kísérletbe kerül, míg dr. Calgary levezekli „vétkét”, és bravúros amatőr nyomozással felgöngyölíti az eredeti és az új bűnügyeket.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.