L. Stipkovits Erika - Közelebb egymáshoz

szeptember 20, 2017
Talán egy fél éve olvastam először L. Stipkovits Erikáról egy könyvbemutatójáról szóló cikkben. Utána megkerestem a könyvtárban a műveit, belenézegettem, de parkoló pályára tettem - végül a molyos nagy pszichológiai olvasás kihívás teljesítéséhez gondoltam mégis elolvasom.

Eltartott egy ideig, amíg a végére értem és nem a hossza miatt, hanem mert sokszor megálltam átgondolni az adott részt – vagy magamra, párom, szüleimre, más ismerőseimre ismertem.

L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, hipnoterapeuta  - a könyvében a párkapcsolat 11 tévhitét járja körbe. Az olyan dolgoktól kezdve, hogy az önismeret hogyan befolyásolja a párkapcsolatunkat, a szüleinknek mekkora szerepe van ebben; hogyan tudjuk kezelni a konfliktusainkat és miért úgy reagálunk dolgokra ahogy.

A könyv végén gyakorlatokat is kapunk, amikkel feldolgozhatjuk (párunkkal közösen!) az adott tévhiteket, problémákat. A gyakorlatok több része ismerős a mindfulness gyakorlatokból - a cél a lehiggadás, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét. Persze mivel hipnoterapeuta is a szerző, ezért ezekről a gyakorlatokról is olvashatunk egy kicsit.
pixabay
Nagyon érdekes, hogy szinte a legtöbb (párkapcsolati) gondunkat azok a rossz beidegződések okozzák amik gyerekkorunkban épültek be a személyiségünkbe. A negatív és pozitív apa és anyakép az oka úgymond mindennek. Na de nem lehet felnőttként a szüleinket hibáztatni, mert ők is csak azt adják amit otthonról hoztak - mi már ennyi pszichológiai tudás, önismeret birtokában annyit tehetünk hogy nem hibáztatjuk őket és túllépünk a hibáikon.

Rengeteg felismerés és rácsodálkozás kísérte nálam a könyv olvasását, kicsit jobban értem magamat is, de a fejlődés és a változás még hosszú folyamat. Kiírtam jó néhány idézetet, ami tetszett vagy épp bemutatja milyen témákról szól ez a könyv:

"Ma már nehéz meghatározni a lelki egészség fogalmát, hiszen mindenki patológiás egy kicsit (van aki jobban). Gyakran mérhetetlenül szorongunk, fóbiát vagy pánikbetegséget „fejlesztünk ki”, depresszióba süllyedünk, kényszergondolatoktól, -cselekvésektől szenvedünk, vagy éppen hamar függővé válunk az evéstől, ivástól, munkától, játékgéptől, internettől, drogtól vagy társunktól. Mentális állapotunkat jelentősen befolyásolja párkapcsolatunk minősége is, és fordítva: személyiségünk nagy mértékben meghatározza párválasztásunkat, valamint párkapcsolatunk alakulását. A lelki egészség nem jár automatikusan, sok önismereti munka eredménye, ami persze nehéz és fájdalmas."
pixabay
"Nem létezik tökéletes férfi, se tökéletes nő, aki kifogástalanul megfelelne elvárásainknak, mindig mély együttérzéssel fordulna felénk, és minden gyermekkorból hozott, hiányzó igényünket kielégítené. Ha ezt elfogadjuk, és a reménytelen vágyakozás helyett reálisak maradunk, mélységesen tiszteljük a másik nemet, kapcsolatunk kezdetétől kölcsönösen erősítjük egymást,és éreztetjük társunkkal a megbecsülésünket, akkor sokáig és viszonylagos harmóniában tudunk együtt élni."

"Ez olyan együttlét, ami nem csupán fizikai közelséget jelent. Hiába ülünk egy szobában, ha közben tévézünk vagy chatelünk. A minőségi idő nélkülözhetetlen eleme az egymásra fordított figyelem. Nagyon fontos tényezője a közösen végzett tevékenység is – például együtt kertészkedünk, főzünk, sétálunk, kirándulunk vagy éppen takarítunk -, amelyben megosztjuk egymással élményeinket, érzéseinket, vágyainkat – tovább mélyítik kapcsolatunkat. Belehelyezkedni társunk lelkébe, hallgatni, figyelni, érteni és érezni szintén időigényes."

"Még a legboldogabb párok is veszekednek, az ő életüket sem kerülik el a válságok és az időnként felbukkanó konfliktusok. Abban viszont biztosan különböznek másoktól, hogy gyors lehiggadás után közösen keresnek megoldást problémáikra, lehetőleg olyat, amivel mindketten jól járnak."

Kiadó: HVG Könyvek
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 392
Ár: 3500 Ft
Borító: 3/5

Részlet a könyvből

Fülszöveg:
Miért nem hív fel? Miért húzom fel magam apróságokon? Miért történik velem mindig ugyanaz?Párkapcsolati problémáink legtöbbször tudattalanul viruló tévhiteinkben gyökereznek, hamis elképzeléseink pedig sokszor önbeteljesítő jóslatként működnek. De még ebből a csapdahelyzetből is van kiút. A szerző terápiás esetei alapján bemutatja, hogyan befolyásolják tévhiteink érzéseinket és viselkedésünket. Hasznos gyakorlataiból és érdekes tesztjeiből pedig megtudhatjuk, hogyan ismerhetjük meg és fejleszthetjük magunkat párunkkal együtt, hogy valóban közelebb kerüljünk egymáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.