Elif Shafak - Éva három lánya

Néha nem értem magamat - három évet vártam, hogy újra a kezembe vegyek egy könyvet Elif Shafaktól. 2014-ben olvastam tőle először, Az isztambuli fattyút (kellene ebből is egy saját példány), egy évvel később A bolhapalotát. Mindkettő nagyon tetszett - a történet, a stílus, az egzotikus világ és a mondanivaló. Most, a harmadik könyve után már kijelenthetem, hogy ES a kedvenc íróim egyike, és szeretném a többi magyarul megjelent regényét is elolvasni (elsők között a Becsületet és Az építészinast). 

A cím kicsit megtévesztő - igaz, hogy szerepel benne három különböző származású muszlim lány - mégis igazából csak egyikük életét ismerhetjük meg. 
Peri egy isztambuli család késői gyermeke, aki szülei vallási ellentétei között őrlődve nő fel. Apja az élet élvezetére tanítja, és fontosnak tartja, hogy Peri lányként is tanult legyen. Mensur nagy vágya, hogy legkisebb gyermeke Oxfordban tanuljon, be is teljesül. Peri anyja, Selma nagyon vallásos, szinte elvakult módon, emiatt (is) sokat veszekszik férjével. Két fiúk szintén választ a szülei között - míg Peri ott marad ütközőnek a család két fele között. 

A regény több idősíkon játszódik: 2016-ban, Isztambulban, amikor is Peri már házas asszony és jómódban él, épp egy partira tart. Az városban megszokott dugóba kerül, lányával beszélget az autóban, mikor egy hajléktalan férfi ellopja a táskáját a hátsó ülésről. Peri kitör az autóból és a férfi után rohan - ezzel nagy veszélybe sodorva magát, és lányát is. Az ütős kezdés már felvázolja, hogy Peri nem egy hétköznapi nő, aki hagyja magát béklyózni a társadalmi normák által, ez később a vacsora alatt is kiderül amire végül eljutnak kissé zilált állapotban. 


A korábbi cselekményszálakban megismerjük a gyerekkorát, később pedig az oxfordi egyetemi éveit. Shafak nagyon ügyesen adagolja az információkat - a regény elején behúz a török családról való meséjével, a vallásról szóló elmélkedésekkel, majd az oxfordi időszak alatt megismert különleges professzor történetével. 

A regény nem csak egy fiatal török nő útkereséséről szól, hanem a vallási ellentétekről ill. a muszlim világ iránti előítéletekről. Az oxfordi történetszál (külföldi diák, egy excentrikus professzor, szerelem és botrány) már maga megérne egy külön regényt - de ez még meg van fejelve a török elit mai életvitelről szóló szállal ill. magáról Isztambulról is olvashatunk. A könyv olvastatta magát, szerettem a világában lenni, befejezve mégis volt hiányérzetem. Ettől függetlenül ez egy jó regény - megismertet egy idegen kultúrával, elgondolkodtat, talán előítéleteket is rombol. 

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Three daughters of Eve
Oldalszám: 479
Ár: 3790 Ft
Borító: 4/5 
Fülszöveg:
Isztambulból Oxfordba, és vissza Isztambulba – lebilincselő történet hűségről és barátságról, hagyományról és modernségről, szerelemről és árulásról. Peri gazdag háziasszony, éppen vacsoravendégségbe tart egy impozáns isztambuli házba a tengerparton, amikor egy koldus kis híján kitépi a kezéből a retiküljét. A dulakodás közben kihullik a táskából egy régi fénykép – három fiatal nőt és egy egyetemi oktatót ábrázol. Egy olyan szerelem régi emléke ez, amit Peri a legszívesebben kitörölne az emlékeiből. Peri tizennyolc éves korában Oxfordba került egyetemre – ekkor járt életében először külföldön. Az ateista Shirin és a buzgó muszlim Mona lettek a legjobb barátnői, akikkel az iszlámról és a feminizmusról vitatkoztak, kedvenc tanára pedig a lázadó szellemű Azur, aki Istenről beszélt hallgatóságának. És volt egy botrány is, amely véget vetett minden jónak…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.