Emma Cline - A lányok


A nyári könyves ajánlómban említettem, hogy szeretném ezt a viszonylag kevesek által olvasott/értékelt könyvet is elolvasni szeptemberig. Emma Cline-nak ez az első regénye, amelyben lényegében Charles Manson történetének egy részét dolgozza fel.

A cselekmény 1969-ben, Kaliforniában játszódik, nyáron, amikor főszereplőnk Evie Boyd 14 éves. Szeptembertől egy bentlakásos iskolában fog tanulni, amit nem vár különösebben, mert elszakad a legjobb barátnőjétől Connietól. Szülei is épp ezen a nyáron válnak el és költöznek külön egymástól. Ő egyedül marad a nagy házban anyjával, aki próbál mindenfelé új eszmében, diétában újra magára találni. Evie átlagos kamasz, nem történt eddig vele semmi eget rengető, a nyár fojtott unalomban telik el, amit csak az ébredező vágya tör meg Connie bátyja, és úgy általában a másik nem iránt. 

tumblr
Egyik nap a parkban meglát egy csapat lányt, akik mások mint a többi ember - koszosak, egy étterem kukájában guberálnak - mégis Evie nem tudja levenni a szemét az egyikükről. Amikor később találkozik vele, segít neki, majd legközelebb el is megy velük a farmra ahol élnek. 

Az itt élő lányok és néhány férfi mind megszökött otthonról, a korábbi életükből. A farmon, lámákat gondoznak és egy rozzant házban élnek, egy karizmatikus férfi, Russel vezénylete alatt.

Eviet megfogja ez az új közösség - akiket átjár az egymás iránti szeretet, a birtoklás fogalmának eltörlése, a testvériesség érzése, ezért időről-időre visszamegy. Annak ellenére, hogy egy olyan új életbe csöppen, aminek szerves része a lopás, a drogok, az alkohol és a szex. Evie szeretethiányos kislányból tapasztalt kamasszá válik, aki próbál kívülről tekinteni az eseményekre. 

A történetet már felnőttként meséli el, egy ismerőse nyaralójában meghúzva magát. Hátborzongató, ahogy szenvtelenül elejt néhány mondatot a múltról és látjuk hogyan haladnak az események a végkifejlet felé. Közben váratlan látogatókat is kap - ismerőse fiát és annak barátnőjét. Az ő kapcsolatukon Evie azt látja, hogy a lányokat mennyire befolyásolják a fiúk - ő hiába próbál beszélgetni Sashával, vagy lép közbe az érdekében, a fiatal lány ugyanúgy hagyja megtörténni a dolgokat, ahogy ez vele is történt. 

A könyv vége sem tartogat feloldozást - a folyamatos félelem érzésével búcsúzunk el Evietől, aki felnőttként is csak sodródik az életben.

Emma Cline remekül teremtette meg az álmos, forró nyári kisváros és a farm hangulatát; Evie sodródását az eseményekkel, a kamasz problémákat, a vágyait és szeretetkeresését. Amerikai olvasóknak biztosan sokkal többet ad ez a regény, nekem egy érdekes betekintés volt ebbe az időszakba és egy kamasz karakter sorsába.

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The girls
Oldalszám: 346
Ár: 3499 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Észak-Kalifornia, a hatvanas évek vége. A tizennégy éves, kallódó tinédzser, Evie Boyd nyáron megpillant egy csapat lányt a parkban. Mágnesként vonzza veszedelmes szabadságuk, féktelenségük, és legfőképp Suzanne, az egyik idősebb lány. Evie hamarosan útnak is indul vele arra a farmra, amely egy szekta karizmatikus vezetőjének bázisa.Evie varázslatosnak tartja a hegyek rejtette, hátborzongató ranchet, pedig a házban és környékén minden rohad. A magányos kamasz kétségbeesetten vágyik rá, hogy befogadják. Miközben egyre több időt tölt távol otthonától, és rajongása Suzanne iránt egyre nő, szinte észrevétlenül sodródik a szekta által elkövetett véres eseményekbe.Emma Cline első regényében lebilincselő és emberközeli emléket állít a Manson-gyilkosságoknak. Ez a könyv az ártatlanság, a vakhit és a kiábrándulás sokkoló története.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.