Cheryl Strayed - Vadon


Két éve már egyszer el szerettem volna olvasni ezt a könyvet, 2016 februárjában csak a filmet sikerült megnéznem, de emlékszem, hogy kicsit örültem neki, mert az is épp elég megrázó élmény volt. Most a nyári szünetemre újra célul tűztem ki, hogy sorra kerítem Cheryl történetét.

Cheryl útja vastaggal jelölve.
forrás
Cheryl 26 évesen úgy dönt, hogy megtesz 1100 mérföldet a Pacifikus Túraösvényen, amely az USA keleti partján kanyarog Mexikótól Kanadáig. Több rossz élmény és döntés vezette el oda, hogy az addigi életét felszámolja, vagyontárgyait pénzzé tegye, és megfelelő felszerelést vásárolva, ám 0 túrázási gyakorlattal a háta mögött elinduljon az úton.

A PTÖ-n való utazása és lelki megtisztulása lenyomata ez a könyv. Édesanyja tragikus halála után elvesztette a lába alól a talajt - eleinte igyekezett összetartani családját, ami két testévéréből és nevelőapjából állt, ám ők inkább nem igényelték ezt. Cheryl meghasonlott önmagával, önpusztító életmódba kezdett, el is vált férjétől, Paultól. Néhány évvel ezután megakad a szeme a PTÖ-ről szóló útikönyvön, és elhatározza, hogy ő is elindul rajta. 

A könyvben párhuzamosan ismerjük meg a túrázás minden nehézségét, azokat a gyakorlati dolgokat, amikre a fiatal nőnek útközben kell rájönnie. Mellette múltbeli visszatekintésekből kirajzolódik előttünk az élete, a fájdalmai, a tervei, a vágyai és az a sötétség amibe élete legfontosabb személyének elvesztése után került. 
"Mi lenne, ha megbocsátanék magamnak, gondoltam. Mi lenne, ha megbocsátanék magamnak, még ha tettem is olyasmit, amit nem kellett volna? Mi van, ha hazudtam és megcsaltam, és ha nem volt más mentség arra, amit tettem, mint hogy ezt akartam, ezt kellett tennem? Mi van, ha sajnáltam, de ha visszamennék az időben, akkor sem csinálnám másképpen? … Mi van, ha a helyes válasz nem a nem, hanem az igen? Mi van, ha éppen az hozott el idáig, ami miatt megtettem azokat a dolgokat, amiket mások szerint nem lett volna szabad? Mi van, ha nincs számomra megváltás? Mi van, ha már meg is vagyok váltva?"
forrás
Cheryl elképesztő erőről és bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor kifejezetten egyedül vágott neki ennek az egésznek. Persze az eltelt három hónap alatt nem menetelt számkivetettként a vadonban - volt amikor kerülőútra kényszerült, stoppolt, rábízta magát idegenek kedvességére, megszállt néhány alkalommal motelszobákban, és különleges barátságokat is kötött. Útja során többször került nehéz vagy bosszantó helyzetbe, de némi ordítás, tombolás után mindig összeszedte magát és folytatta az utat. 
"Bármilyen őrjítő vagy nehéz volt az élet az ösvényen, alig múlt el úgy nap, hogy ne találkoztam volna valamivel, amit a PTÖ nyelvén csak „ösvényvarázslatnak” neveznek, valami váratlan, édes aprósággal, ami éles ellentétben állt a túrázás megpróbáltatásaival."
A könyv első oldalainál már éreztem, hogy tetszeni fog - a keresetlen, őszinte stílus amivel beszámolt minden nehézségéről, legyen az a túl súlyos hátizsák felküzdése magára, félelem a vadállatoktól vagy éppen a magánnyal való megküzdés. Megnyert magának ez a könyv - az elmélkedő részeket váltogatta a gyakorlati leírásokkal, a csodálatos tájleírások után elmerültünk a múltbeli jelenetekben. Nem lett ömlengő, vagy elviselhetetlenül sötét - Cheryl a sok rossz után is képes volt talpra állni, meglátni a szépet a világban és az emberekben. 

5/5

Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Wild
Oldalszám: 400
Ár: 3690 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Se ​szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról szólnak. Többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak, testüket és lelküket egyformán próbára teszik. Ők a zarándokok, akik a világ zarándokútjait járják, az El Caminót, ellátogatnak Rómába, Lourdes-ba, Nepálba. Útjuktól legalább annyira remélnek kalandokat, élményeket és szerelemet, mint lelki megbékélést. Első pillanatra a Vadon hasonló krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú. Cheryl Strayed útja szeszélyes ötlettel indul, de ő ehhez a szeszélyhez makacsul ragaszkodik. Anyja hirtelen jött betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Életének következő éveiben egymást érték a kudarcok. Egyedül maradt mindenféle értelemben. Egy sportboltban esett pillantása a legjelentősebb amerikai túraútvonalról szóló útikönyvre. Elolvasta a szöveget: a túra teljesítése először csak homályos ötlet volt, majd egyre inkább alakot öltött, végül világos célként rajzolódott ki előtte. Zarándoklata 1100 mérfölden és három hónapon át tartott, mégpedig igen zord körülmények között. Szánalmasan felkészületlen volt erre a megpróbáltatásra, testileg és lelkileg egyaránt. Kötetében kiváló láttató erővel idézi fel a hosszú gyaloglás keserves és felemelő pillanatait. Szenvedett a fájdalomtól, az izomláztól, a magánytól és az állandó éhségtől. A külső utazás, a távolság, a természet és a test meggyötörte, a belső viszont felemelte. Újfajta tisztelet és csodálat ébredt benne: útja végigjárása elsöprő és alapvető élményt jelentett számára."
A könyv előzetese Cheryl narrációjával, saját fotóival:


A film előzetese:

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.