Ari Folman&David Polonsky - Anne Frank naplója

Évek óta tervezem elolvasni Anne Frank naplóját, de megelőzte Ari Folman és David Polonsky képregénye. A naplót most olvasom, így nem tudok olyan mértékű összehasonlítást adni a kettőről, de több vélemény és az eddig elolvasott oldalak alapján el tudom mondani, hogy szellemiségében jól visszaadja a könyvet. Ari Folman jegyzi amúgy a most készülő  Where Is Anne Frank c. filmet is ;).

Anne 1942 nyarán kezd el naplót írni, a születésnapjára kapott noteszben - mivel nincs egy igazán közeli barátnője sem, ezért a naplót Kittynek hívja és vele osztja meg minden gondolatát. Anne egy viszonylag gazdag, zsidó családban nő fel - látjuk ezt a születésnapjára kapott ajándékok mennyiségén is. A 13 éves lány népszerű az iskolában, hódolói vannak, akik közül nem győz válogatni. A változás akkor jön az életében, amikor nővére behívót kap az SS-től… Apjuk, Otto Frank ezért előrehozza családja elrejtését - irodaépületének hátsó részén (a Hátsó Traktus) alakított ki barátai és munkatársai segítségével egy élhető környezetet saját és az ismerős Van Daan család számára.

Anna a naplójában nem csak a bujkáló életét, hanem kamaszkorának minden aspektusát megjeleníti. Kezdve azzal a dühvel, ami a szülei és a barátok bírálása, tökéletes nővéréhez való hasonlítgatása ébreszt benne; a tervein és álmain át, a szerelem felfedezéséig.

Dóri / theodora (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,

A képregényből egy okos, érzelmes és humoros lány alakja bontakozik ki - tele tervekkel és vágyakkal. Kétségbeejtő olvasni, tudva azt, hogy nem érte meg a felnőtt kort, hogy beteljesítse ezeket az álmokat. Apja, Otto Frank túlélte a tábort és életét lánya naplójának kiadására és megőrzésére szentelte. Azóta már egy bővített kiadásban is olvasható (én is épp ezt olvasom).

Szerintem a képregény készítőinek jól sikerült adaptálni a naplót – visszaköszön Anne intelligenciája, humora ill. a  képi megvalósítás is nagyon tetszett. Anne alakja jól sikerült, a kicsit mangás beütéssel. Mivel a napló teljes szövegét érthető okokból nem lehetett belezsúfolni, ezért több helyen sűrítettek, de a kulcsmondatok, vagy fontosabb bejegyzések helyet kaptak az oldalakon.

Ajánlom ezt a képregényt  - a napló olvasása után, előtt, vagy helyette, kiskamasz kortól. Fontos és érdekes dokumentuma ez a világháborús időszaknak - nem is értem miért nem szerepel az 1001 könyv listán...

5/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Anne Frank's Diary
Oldalszám: 148
Ár: 3450 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Ari Folman és David Polonsky arra vállalkoztak, hogy a képregény műfajának eszközeivel egészen új formába, amolyan grafikus naplóba öntik Anne Frank gondolatait, úgy, hogy szellemisége sértetlen maradjon. Egy eddig ismeretlen és érzelemdús nézőponton keresztül, már-már filmszerűen közvetítik egy kedves és nagyszájú kamaszlány hangját, aki – akárcsak kortársai a múltban, a jelenben és mindenkor – megértésre, törődésre, szerelemre és szabadságra vágyik, arra, hogy felfedezhesse a világot, ahelyett hogy börtönéből lopva körbepillantson.Anne Frank 1942. június 12-én, a tizenharmadik születésnapjára kapta a naplóját. Kezdetben csak a mindennapi eseményeket rögzíti, de később elhatározza, hogy naplójegyzetei alapján regényt ír a megszállásról. Terve sajnos nem valósul meg, mert alig tizenhat éves, amikor meghal a bergen-belseni koncentrációs táborban. Ám naplója, mely egy érzékeny lány bezártságában is szenvedélyes életszeretetéről tanúskodik, a világirodalom egyik gyöngyszeme. Milliók olvassák a világ számos nyelvén, színházban is bemutatták, és filmet is forgattak belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.