Nyári könyvek

június 24, 2018
Régen hoztam tematikus listát, de néhány napja motoszkál a fejemben, hogy összegyűjtsem azokat a nyáron játszódó könyveket, amiket szerettem és amiket szeretnék elolvasni (lehetőleg még ezen a nyáron). 
[A címekre kattintva olvashatjátok a teljes bejegyzést a könyvekről ;)]

Elizabeth Strout - Amy és Isabelle
"a Maine állambeli (kitalált) Shirley Falls városkában elképesztő hőség tombol, mindenkiben dolgoznak a feszültségek, hogy az idő lehűlésével eljöjjön a 'feloldozás'. Isabelle egyedülálló anyaként neveli kamasz lányát, Amyt, aki ezen a nyáron ideiglenes munkát kap abban a gyárban ahol ő is dolgozik titkárnőként. Kettejük között történt valami megbocsáthatatlan korábban, legalábbis erre kapunk utalásokat. A történet fokozatosan, apránként bontakozik ki előttünk, ahogy visszaugrálunk az év elejéhez."

Sarah Addison Allen - A varázslat tava
SAA számomra tökéletes 'alapanyagokkal' dolgozik: varázslatos helyszín, sok női karakter, családi - baráti - romantikus kapcsolatok és egy csepp mágia.
"Ez a regény a talpra állásról szól - a veszteségek feldolgozásáról, a továbblépésről és a családi 'átkokkal' való szembeszállásról. Kevesebb benne a romantika és a mágia, mint mondjuk A csodálatos Waverley kertben, vagy akár az Édes életben, de ettől függetlenül egy kellemes történet volt a közösség erejéről, és az újrakezdésről. Ajánlom, ha egy kis nyárra vagy egy könnyed történetre vágytok ;)"

Joyce Maynard - Nyárutó
"Henry 13 éves srác, egyedül él az anyjával - az apja régóta elhagyta őket és új családot alapított. Az anya, Adele az évek során egyre jobban magába fordul, nem szívesen hagyja el a házat egy múltbeli tragédia miatt. Egy nap amikor megejtik a nagybevásárlást egy vérző férfi kéri Henry segítségét, mint mondja, el kéne tűnnie egy időre. Kiderül, hogy Frank majdnem 20 év börtön után szökött meg, és a hosszú hétvégére meg akarja húznia magát náluk...Gyorsan olvasható, igazi amerikai déli regény ez is - szerettem a filmmel együtt! Ajánlom azoknak, akik látták a filmet (van néhány plusz információ), ill. akik szeretik az amerikai romantikus történeteket."

Beth Hoffman - Déli álmok
"Egy tragikus esemény miatt CeeCee kiszakad a korábbi életéből, új fejezet nyílik az "Életkönyvében", anyai nagynénjéhez költözik a georgiai Savannahba, ahova anyja mindig is visszavágyott. A történet nagyon egyszerű, néhol már giccsesen rózsaszín, de épp ezért tökéletes ha az ember maga alatt van, vagy csak tényleg ki akar kapcsolni. Ami miatt mégsem idegesített - annyira - a fenti faék egyszerűség a déli környezet amiben az ételek és illatok, a házak, ruhák és az emberek végtelen kedvessége is beletartozik. Na és lehet nem szeretni egy könyvmoly főszereplőt? :)"

Silvia Avallone - Acél
4 éve olvastam ezt a könyvet, most a Briliáns barátnőm ugrott be róla - adott egy 'telep', kamaszok, két barátnő és a rideg olasz valóság:
"A történet 2001 nyarán kezdődik, két szívbéli jó barátnő áll a középpontban - a szőke Francesca egy zsarnok apával és tehetetlen anyával és Anna egy szívtipró báttyal, szélhámos apával és aktivista anyával. Egyikük családja sem tökéletes, de ők mindig ott vannak egymásnak gyerekkoruk óta. Ezen a nyáron viszont elkezdenek változni a dolgok, 14 évesek lesznek, a testük kivirul, a fiúk is megfordulnak utánuk. Még gyerekek, most lépik át kamaszkor küszöbét, ismerkednek a szexualitással, de ezt nem mindenki tolerálja."

Jeffrey Eugenides - Öngyilkos szüzek
"A '70-es évek poros, amerikai kertvárosa jelenik meg ebben a könyvben. Az elbeszélés módja sokat dob a történeten - nem tudjuk meg ki az, de az utalásokból kiderül, hogy a Lisbon lányokkal egyidős fiú, aki szomszédja, osztálytársa lehetett valamelyiküknek. Egy szigorú anya, és egy tutyimutyi matek tanár apa között nőttek fel a lányok, ám egy nyáron minden rosszra fordult. A legfiatalabb testvér, Cecilia öngyilkos lett, innen kezdődött a család tragédiája - az otthonuk lepusztult, a nővérek magukba fordultak, nem látszott menekülési útvonal számukra. ... nagy erőssége a hangulatkeltés - a poros, fülledt, amerikai kisváros, a kamaszlét túlfűtöttsége mind erőteljesen megjelenik.
Olvastatta magát az elbeszélésmód miatt is, érdekes élmény volt - visszatekintés a 70-es évekbeli kamaszkorra, másrészt felveti a kérdést, hogyan is kellett volna kezelni a lányokat az első tragédia után. "

Elin Hildenbrand - A sziget
A történet középpontjában a Tate család nőtagjai állnak, a Birdie és India testvérek, ők képviselik az idősebb generációt, Tate és Chess (B.lányai) pedig a fiatalokat. Mind jó módú amerikaiak, a családjuknak 1935 óta van egy nyaralója Tuckernuckon, ahova csak a nyaralók tulajdonosai mehetnek. Rendes utak, áram és normális vízszolgáltatás nincs a szigeten - nagyon puritán körülmények uralkodnak itt, ám épp ez adja a sziget varázsát. A világtól elvonulva az emberek tényleg csak saját magukra és egymásra koncentrálhatnak.

André Aciman - Szólíts ​a neveden
Ezt a könyvet év elején olvastam, de minél többször visszagondolok rá, vagy a filmre, annál nagyobb bennem a vágy, hogy újraolvassam (szeretnék erre már idén nyáron sort keríteni!).
"A regény az olasz riviérán játszódik, egy jómódú professzor családját ismerhetjük meg. Az apa minden nyáron fiatal kutatókat fogad, akik a tengerparti villában minimális munkát végezve nyaralhatnak ill. befejezhetik a tanulmányaikat, könyveiket. Az eseményeket a család fiatal tagja, Elio, szemszögéből ismerhetjük meg, aki kicsit terhesnek tartja, hogy minden nyáron beköltözik a házukban egy idegen hat hétre. Ezúttal viszont egy különleges férfi érkezik - az amerikai kutató első pillantásra megtetszik a fiúnak.."
További könyvek, amik a nyárhoz kapcsolódnak és szeretném olvasni őket:

Joyce Maynar - Lány a hegyen: szintén egy nyáron játszódó könyv az írótól, ezúttal egy krimi. Ezt mindenképp szeretném sorra keríteni, mert már legalább egy éve kerülgetem :D

Jane Harper - Aszály: erre Lobonál figyeltem fel, ez is egy krimi és azért is érdekel, mert ausztrál az író:)

✓ Emma Clines - A lányok: szintén Lobo bejegyzése győzött meg, hogy olvassam, másrészt elég kevesen kölcsönözték nálunk, szeretném megismerni ezt a történetet is, és ajánlani.

Nektek mik azok a könyvek, amikről a nyár jut eszetekbe? 
Jöhetnek olyanok is, amik nem pont nyáron játszódnak. 
Na és mit olvastatok a fentiek közül?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.