Joyce Maynard - Nyárutó

A múlt heti tilt-ben nyígtam róla, hogy mennyire tetszett a Nyárutó film és szeretném olvasni a könyvet. Micsoda szerencsém van: hétfőn a nagy szandis akcióban ez is potom pénzért megvásárolható volt, kedden már mentem is érte.

Régen volt már ilyen, hogy a film után olvastam el a könyvet, egyrészről rossz volt, mert már ismertem a történetet, olvasás közben a film képsorai villogtak a szemem előtt, de jó volt mert már a film megvett kilóra ezt az élményt a könyv csak fokozni tudta. Másrészt a nagy meleg, a nyugis hétvége és a hűtőben álló sok őszibarack miatt még közelebb éreztem magamhoz a történetet. (Sütnék is barackos pitét, de nincs itthon margarin és elfelejtettem ma is venni, jajjj :D).

Henry 13 éves srác, egyedül él az anyjával - az apja régóta elhagyta őket és új családot alapított. Az anya, Adele az évek során egyre jobban magába fordul, nem szívesen hagyja el a házat egy múltbeli tragédia miatt. (Van egy kis hasonlóság a Déli álmokkal - a beteg anya, akinek a majdnem kamasz gyereke az egyetlen támasza.)

Egy nap amikor megejtik a nagybevásárlást egy vérző férfi kéri Henry segítségét, mint mondja, el kéne tűnnie egy időre. Kiderül, hogy Frank majdnem 20 év börtön után szökött meg, és a hosszú hétvégére meg akarja húznia magát náluk.
"Ha úgy csinálsz, mintha nagyon nehéz volna valami, akkor az is lesz, mondta. Hinned kell benne, hogy lehetséges."
A filmben valahogyan jobban érződik a fenyegető jelleg, de a könyvben elég hamar a bizalmukba fogadják a férfit. Henry kap pár napra egy apafigurát, aki erős, rengeteg mindenhez ért az autószerelésen, a festésen a sütés-főzésen keresztül. Adéle, nos ő is kap egy erős férfit, aki visszahozza a nőiességét, boldogságát és a legfontosabb érzést - a szerelmet.
"Az igazi drog – erre később jöttem rá – a szerelem. Az a ritka fajta szerelem, amire semmilyen épeszű magyarázat nem létezik."
Henry meséli el a történetet, nem csak ennek a furcsa és kalandos hosszúhétvégének a történetét, hanem egy kamasz fiú gondolatait, vágyait, ez az a kör amikor szinte mindig a szex foglalkoztatja. Túlfűtött regény, nem csak Henry ábrándjai, hanem Frank és Adele cseppet sem visszafogott kapcsolata miatt is.

Gyorsan olvasható, igazi amerikai déli regény ez is - szerettem a filmmel együtt! Ajánlom azoknak, akik látták a filmet (van néhány plusz információ), ill. akik szeretik az amerikai romantikus történeteket.
Joyce Maynardtól meg már el kéne olvasnom az Otthon a világban c. könyvét, amiben a kedvenc szerzőmmel, J. D. Salingerrel való kapcsolatáról ír.

5/5

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Labor day
Oldalszám: 232
Ár: 2999 Ft (most 900 ft)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Közeledik a nyár vége, a munka ünnepe fullasztó hőséggel köszönt a New Hampshire-i Holton Millsre, ahol a magányos, tizenhárom éves Henry többnyire tévénézéssel, olvasással és álmodozással üti el az idejét; egyetlen társasága elvált és érzelmileg labilis anyja. Az ünnepi hétvége előtti csütörtökön azonban egy titokzatos, vérző férfi, Frank kér segítséget Henrytől. A következő öt nap alatt Henry megismeri az élet legfontosabb leckéit, a féltékenység torokszorító fájdalmát, az árulás erejét, hogy áldozatot kell hoznunk a szeretteinkért – és hogy érdemes várni az igazi szerelemre."

3 megjegyzés:

  1. Ezt meg akartam rendelni, de aztán nem jött össze. De a véleményed után nekiülök a dolognak még egyszer :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na hajrá, ennyi pénzért nem szabad otthagyni ha szereted az ilyen sztorikat ;)

      Törlés
  2. Nem is tudtam, hogy ez is déli regény, már elő is jegyeztettem a könyvtárban :)))

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.