Kondor Vilmos - Budapest noir

Kondor Vilmos Bűnös Budapest sorozatát már több ilyen-olyan listámra is felvettem, most persze hirtelen felindulásból láttam neki és 24 óra alatt végigrobogtam a történeten. 

Gordon Zsigmond bűnügyi újságíró, akinek az életébe 1936 októberében csöppenünk bele, Gömbös Gyula miniszterelnök halálának idején. Ezzel egy időben egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak egy rossz hírű környéken. Ez még nem is lenne annyira furcsa, de Zsigmond korábban a lányról látott egy fényképet a főnöke irodájában - ez így már több mint gyanús és elkezd nyomozni az ügyben. 

Bp, 1936 forrás
A noir krimik (igaz még nem olvastam ilyet) kötelező elemeit vonultatja fel - bandavezér, cigifüst, italok, verőlegény és nők persze, de egy igazi magyar környezetbe beágyazva. A könyv visszarepít a két világháború közti időkben, ahol a zsidókra egyre nagyobb nyomás nehezedik, az országra a kommunista és a fasiszta hatalmak próbálnak befolyást szerezni. Emellett olyan hétköznapi apróságokból áll össze ennek a kornak a képe, mint az újságírók tözskávéházainak látogatása, villamosozás, Gordon ide-oda futkos Pest és néha Buda főbb pontjai között. Ezek a hétköznapi részletek nagyon tetszettek, meg egy-két helyen az adott kor szóhasználatát is belelopja a történetbe.
"Irénkém, ne totojázzál már, hallottad, mit mondott a szerkesztő úr. Ütemesen fussál."
A kedvenc szereplőm Krisztina volt, akiről remélem a következő kötetekben több is kiderül, és persze a Tata, aki mindenféle gyümölcsből lekvárt készít. Zsigmond igazi macsó, aki néha őrjítően makacs (női szemmel), de elég okos és talpraesett, ami tetszett. A regény nem nyert meg maximálisan a főszereplő, a politika és sok macsóság miatt, de mindenképp el fogom olvasni a következő részeket is!

4/5

Németh Kriszta tumblr
Utólag utánaolvasgattam a könyvek és az írójának - több érdekességre bukkantam: az író annyira védi a magánéletét, hogy csak nagy vonalakban lehet tudni az életéről (Párizsban tanult, mostanság egy soproni középiskolában tanít), de nem tudni ki is ő. Készült a könyvből hangoskönyv és angol fordítás is, ami egész jó eredményeket ért el a goodreadsen is. 

További hasznosságok a könyvhöz - képek, térképek, hanganyagok:
Az író blogja
A könyv twitter és tumblr oldala
Interjú a Kisalföldben az íróval
Részlet

Fülszöveg:
"Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli –, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.