Joyce Maynard - Lány ​a hegyen

Joyce Maynardtól 2015-ben olvastam először, a Nyárutót - a filmet és a könyvet is szerettem. Régóta szerettem volna ezt a regényét elolvasni. Joyce Maynardtól gondoltam, hogy nem egy tipikus krimit, vagy thrillert fogok olvasni, de nem is gondoltam volna, hogy ennyire megfog ez a könyv (24 óra alatt elolvastam). Ezután pedig biztos vagyok benne, hogy az életműve többi darabjára is sort fogok keríteni.

A Lány a hegyen egy testvérpár története, akik San Fransico közelében lévő kisvárosban nőnek fel, a Mount Tamalpais hegy lábánál. Rachel az elbeszélő, aki imád történeteket vagy játékokat kitalálni, húga, a két évvel fiatalabb Patty pedig hűségesen és bátran követi ezekben. Rachel egy-egy elszólással elárulja, hogy már sok év távlatából néz vissza erre a furcsa időszakra.
Megismerjük a családjukat, nyomozó apjukat akit mindketten istenítenek, aki viszont kiskorukban elválik anyukájuktól. Anyjuk szinte teljesen magukra hagyja őket - ezért ők gyakran töltik házon kívül a szabadidejüket. Mivel a kábeltévé előfizetést sem tudják megengedni maguknak, ezért a lányok a szomszédok kivilágított tévéit nézik a kertekből, vagy a hegyen barangolnak, játszanak, énekelnek, kukában talált lemezeteket hallgatnak.
pixabay
A regényből megismerjük az életüket, de a legfontosabb esemény 1979 nyarán történik: valaki fiatal nőket gyilkol meg a hegyen, később több kirándulóhelyen is. A lányok apja, Anthony Torricelli lesz a vezető nyomozó az ügyben, ami a lányai életében több változást is hoz.
Rachel és Patty 13 ill. 11 évesek a gyilkosságok idején – nem csak ez tartja izgalomban az életüket, hanem a szokásos problémák is. Rachel apja híre és a nyomozásról való bennfentes információi miatt bekerül a népszerű gyerekek közé, közben egyre várja a teste változását, ami mutatja, hogy ő is igazi nő, és kamasz. Patty nem követi ezen az úton, új hobbit talál magának, de továbbra is hűséges és nagyon szereti nővérét. A lányok életében fontos változásokat hoz ez az év: nemcsak a sulis hierarchia változásában, hanem apjukhoz való viszonyukban. A nyomozás nem úgy halad ahogy kell, látszik a korábban sármos, karakteres férfin, ahogy egyre jobban összeroppan a rá nehezedő nyomás miatt.

A családi életük megismerésén túl persze ott van a másik fontos elem: a gyilkos személye. Ki lehet, és miért gyilkol? Rachel elszántan figyeli a környezetét, és igyekszik segíteni apjának - ő maga akarja leleplezni a tettest. A felnőtté válás elég kemény módját éli át Rachel, akinek vajon csak a túlfűtött képzelete vagy valódi látomások avatják be ennek a mocskos ügynek a részleteibe?

Ha krimit vagy thrillert akartok olvasni, akkor nem ezt a könyvet ajánlom. Viszont ha szeretitek a felnőtté válásról, családokról szóló könyveket, plusz odavagytok a 20. századi amerikai sztorikért, akkor ez lesz a ti könyvetek. Nálam nagyon betalált ez a történet - Rachel sorsa, a kamaszodás nehézségei, a szeretetteli kapcsolat a húgával - és az egész '70-es évekbeli környezet. Annak ellenére, hogy szerintem volt néhány erőltetett és túl tragikus rész benne, összességében nagyon tetszett. 

5/5

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: After her
Oldalszám: 352
Ár: 3499 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
1979 nyara. Rachel és húga, Patty előtt ott az egész vakáció, a forró, száraz kaliforniai nyár. A tizenegy éves Patty nyakigláb kiskamasz, aki imád kosárlabdázni, és bármit megtenne a nővéréért. Rachel szenvedélye az írás: ezernyi történetet talál ki, és meg van győződve arról, hogy olvasni tud mások gondolataiban. A két testvér a közeli erdőket járja, s lemezborítók nézegetésével meg a szomszédok életéről szőtt fantáziákkal üti agyon az időt. Kedvenc helyük a házuk mögött emelkedő hegyoldal; nem is sejtik, hogy milyen veszélyes helyen játszanak.Amikor aztán egymás után több fiatal nő is gyilkosság áldozata lesz a környéken, a lányok apjára, a jóképű nyomozóra vár a feladat, hogy elfogja a gyilkost, akit a helybeliek Alkonyi Fojtogatóként emlegetnek. A feladat azonban kifog a detektíven; múlnak a hónapok, újabb fiatal nők válnak áldozattá. Rachel minden addiginál veszélyesebb játékba kezd: önmagát használja csaléteknek, hogy segítsen apjának, és lépre csalja a gyilkost.A Lány a hegyen megírását valós események ihlették. Az 1970-es évek végén a kaliforniai Marin megye lakosságát valóban rettegésben tartotta egy sorozatgyilkos, Maynard műve mégis több egyszerű thrillernél: lélegzetelállítóan izgalmas és egyben megrendítő regény a családi kötelékekről és a legmélyebb érzésekről.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, nekem is a nyári terveim közt van! Ezzel akarom megtörni a "lány"-os thrillerek átkát, és ahogy látom, pont megfelelő lesz arra, mert nem a szokványos thriller-vonulat, hanem annál több, én pedig pont arra vágyom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez szuper lesz arra, mert tényleg nem az a tipikus most menő pszichothriller! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.