Kindle 2.0

szeptember 21, 2022

Szinte kereken 10 éve vettem meg az első ekönyvolvasómat, egy Kindle 4-est. Az utóbbi években egyre kevesebbszer használtam a végtelen könyvtározásoknak köszönhetően, viszont egy-egy utazásra velem tartott és mindig hasznosnak bizonyult. Idén nyáron újra megfogalmazódott bennem, hogy újra vissza kellene nyergelnem az ekönyvekre, ill. szeretnék angolul is többet olvasni, amihez nagyon kényelmes az ekönyv (+ beépített szótár) formátum. A régi Kindle-t apukám használja tovább, így én kerestem egy új modellt.

Sokat segített a moly Kindle zónája, ahol többen kértek már előttem segítséget, hogy melyik típust válasszák. Gondolkoztam más márkában is: a Pocketbook volt még szimpatikus, de végül visszatértem a megszokott gyártóhoz.

A következő kérdés már 'csak' az volt, hogy az Árukeresőn (szinte minden elektronikai kütyümet itt nézem meg, hasonlítom össze) legjobbnak ítélt Kindle 10th, vagy Paperwhite 5 vagy 6 legyen a kiszemelt. Utóbbi kettő az áruk miatt tartott vissza, és úgy ítéltem meg a 10-es tud annyit, ami nekem kell. 

Fura módon a megszokott boltok (MediaMarkt, Euronics) éppen nem forgalmazta ezt, vagy Kindle-t egyáltalán - ezért a molyon is ajánlott honlapról rendeltem meg. A szállítás szupergyors* volt, még úgy is, hogy utólag kértem a csomagba egy tokot is. (*Vasárnap éjjel rendeltem meg és kedd délelőtt már átvehettem a kért postaponton).

Egyelőre még csak ismerkedem az új modellel, ami már háttérvilágítással is rendelkezik (szerencsére teljesen testre szabható ennek intenzitása), teljesen érintőkijelzős (kicsit persze lassabban reagál, mint egy okostelefon). Ami elsőként feltűnt, hogy elég sok a reklám és nagyon támaszkodik az Amazon webshop kínálatára, amit lelkesen ajánlgat. A gépre másolt könyvekhez több kattintással jutok el, de ez legyen a legkevesebb gondom. 

Ahogy korábban, a könyveket a Calibre programmal szoktam ráküldeni a Kindle-re, de simán működik úgy, hogy a hozzá adott USB kábellel - a mappáját megnyitva bemásolom őket. A Kindle-n pedig kollekcióba tudom rendezni a könyveket, ez funkciónál mappaként vagy kategóriaként, hogy könnyebb legyen válogatni az olvasnivalók között. 

Ezen a bejegyzésen is ültem néhány hétig (szeptember 6-án érkezett meg a Kindle), szerettem volna akkor befejezni, amikor már többet olvastam rajta. 

Az érintőképernyőt nagyon hamar megszoktam, a lapozás nagyon kényelmes, a menüket még tanulgatom. Olvasáson kívül másra nem használtam, lehet rajta böngészni a neten, de az energiahatékonyság miatt a wifit kikapcsoltam rajta (repülőgépes üzemmódban van - már a régit is így használtam). Tölteni az első használat után még nem kellett, most kb 70%-on van, pedig jó néhány órát olvastam rajta. Ami tetszik és irigyen néztem korábban más modelleknél is, hogy az olvasáshoz kapcsolódó értékeket is mutat - be lehet állítani, hogy mutassa kb mennyi idő van hátra az adott könyvből (persze ez az olvasási sebességtől az az oldal tördelésétől függően folyton változik). 

A burkolattal nem vagyok egészen elégedett, nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat, attól függetlenül, hogy nagy része tokban van. A tok amúgy ez a típus, amikor felnyitom, akkor felébreszti a gépet félig - még kell egy húzó mozdulatot tenni, hogy tényleg belépjen a menübe. 

Összességében elégedett vagyok az új modellel, segít abban hogy még kevesebb könyvet szerezzek be és az angolul olvasásban is inspirál :) Remélem legalább olyan hosszú ideig működni fog, mint az elődje!

Nektek van ekönyvolvasótok? Milyen modell - mennyire használjátok?

2 megjegyzés:

  1. Nekem Kindle Paperwhite-om van, még 2012-ben kaptam, és rendesen működik. Remélem, még sokáig fog is! Te nem kaptál külön emailcímet a Kindle-höz? Lehet, hogy Amazonon kell igényelni, már nem emlékszem, de én úgy csinálom, hogy arra küldöm el mellékletben a kívánt könyvet, és megjelenik a Kindle cloudján, utána meg rányomok arra, hogy on device, és meg is jelenik az ovasnivalók között. :) Egy gond van vele, volt, hogy többször is elküldtem az egyik könyvet, mert nem jelent meg azonnal, és most többszörösen van fent a felhőben, ami kicsit bosszantó. Fogalmam sincs, a felhőből el lehet-e távolítani, és ha igen, hogyan.
    Amúgy úgy nézem, a legtöbb funkció azonos a te olvasódon is, mint az enyémen. :) Én nagyon szeretek olvasni rajta, kényelmes, és nekem nagyon hasznos az állítható betűméret, ahogy sajnos, romlik a szemem. A háttérvilágítás is jó, nem kell villanyt égetnem az olvasáshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor az is egy megbízható darab! :)
      Köszi!
      Még anno az elsőnél regisztráltam egy emailcímet, most is azt használom az újhoz.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.