Friss könyvek - Január & Február

december 28, 2021

Erdős Virág - Erdős ​Virág könnyei

Megjelenik: 2022. január 25., Magvető, 2499 Ft
Mi a kapcsolat a költészet és a biciklis futárkodás között? Hogyan változtatta meg a mindennapjainkat és a városhoz fűződő viszonyunkat a vírustól való félelem? Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, verseskötete ennek a tapasztalatnak a megdöbbentően eleven, művészileg érvényes lenyomata. Erdős Virág kiapadhatatlan könnyein keresztül mindennél élesebben mutatkozik meg az egymásra utalt társadalmi rétegek elzárkózása, miközben a versek kísérletet tesznek arra, hogy olyan nyelvet alkossanak meg, amely bár kisajátítja a hatalom, a hivatalosság szavait és kliséit, mégis szuverén marad.

Eduardo Sacheri - Így ​szerettelek
Megjelenik: 2022. január 25., Agave, 3480 Ft
Ofelia Fernández Mollé boldog lány, aki házasodni készül, ám élete váratlanul egymással ellentétes érzelmek pókhálójává válik: az élvezet, a nyugtalanság, a boldogság, a bizonytalanság, a félelem és rengeteg bűntudat lesz a sajátja. Nagy lelki vívódások és nehéz döntések árán válik felnőtt nővé, aki sajátos módon néz szembe a körülményekkel.
Ofelia az 1950-es és 1960-as években sok nőtársához hasonlóan, látványos botránysorozat nélkül szakít a családi és a társadalmi elvárásokkal. Nem akar kizárólag háziasszony lenni, nem dolgozik az apja mellett és nem menekül el a szerelmi bonyodalmak elől sem.
Eduardo Sacheri új regényében a nemi szerepek, a szerelembe esés, a szerelem kizárólagossága, a házasság, a fájdalom, a titok, a sors és a belső szabadság kérdéseit feszegeti. Hősnője pedig méltó minden olyan korszakhoz, amikor az erkölcsi rend alapjai meglazulnak és egy újfajta nőtípus van születőben.

Donald A. MacKenzie · Charles J. Tibbitts - Skót ​tündérmesék

Megjelenik: 2022. január 31., Digi-Book, 4990 Ft
A jelen kötetünk első szerzőjének műveit tartalmazó kiadás ugyanezzel a címmel 2017-ben jelent meg és nem várt sikert aratott olvasóink körében. A siker kiváltója egyrészt az lehetett, hogy Donald MacKenzie skót tündérmeséi első ízben jelentek meg magyar nyelven. A kedvező fogadtatáshoz a tartalom mellett sokat tett hozzá az akkori brit nagykövet, őexcellenciája Iain Lindsay autentikus, szívből jövő előszava. A kétségtelen siker és az olvasói visszajelzések alapján úgy döntöttünk, hogy az eredeti 16 fejezetből álló művet kibővítjük és jelen kötetünkben ugyancsak először magyar nyelven az olvasók elé kerülő Charles Tibbitts tündérmeséivel bővítjük ki. Az immár 47 történet káprázatos változatosságban tárja elénk Skócia, a skót felföld és a szigetvilág természeti szépségeit. Ezt a vad, szépségében és erejében lenyűgöző világot vízben, földön, föld alatt és a levegőégben élő mágikus lények, tündérek, koboldok, hableányok, lidércek, manók, beszélő állatok és megannyi mesebeli lény népesíti be. És ezek a lények lépten-nyomon az emberekbe ütköznek, az emberek pedig lépten-nyomon érzékelik jelenlétüket. Konfliktusaik, harcaik és egymás mellett létezésük számtalan történet forrása, melyek mind-mind ennek a csodálatos országnak a természeti kincseiből és a skótok lelkéből táplálkoznak. A varázslatos világ egyaránt elbűvöl kicsit és nagyot, gyermeket és felnőttet, az emberi szellem és kultúra örök értékeit hordozva minden korosztály számára. Hiszen a skótok is a mitikus ősi nép, a kelták leszármazottai. Varázslatos világukat, a druidák jövendöléseit nagyrészt a kor embere számára megmagyarázhatatlan légköri, időjárási és természeti jelenségek éltetik. Ezek közül az oly hatalmas sarki fény, az évszakok és a tenger megunhatatlan változásai mellett az oly aprócska jelenségek, mint a boszorkánykör és ezek magyarázatának igénye látja el mesélni valóval. Lépjenek be ebbe a csodálatos világba, melynek történeteit két elkötelezett néprajzkutató Skóciát járva, a skót nép ajkáról jegyzett le lassan-lassan kétszáz évvel ezelőtt. Mégis élő, örökké élő történetek ezek - mint minden népmese.

Grecsó Krisztián - Valami ​népi 

Megjelenik: 2022. február 7., Magvető, 3999 Ft
Grecsó Krisztián történeteiben a párhuzamosok a végtelenben sem mindig találkoznak, de a találkozások mégis elmesélhetők. Néha az események egy időben, de más helyen zajlanak (Erdélyben, a fővárosban vagy falun), máskor egyazon helyen, de különböző időkben: harmincas vagy ötvenes években, és közben nagyon is a mában. Ahogy mindannyian ismerjük az érzést, amikor nem vagyunk a helyünkön. A Valami népi történetei ezekről az otthontalan helyzetekről szólnak, és az olvasó így válik nyomolvasóvá. Akár a rég- és a közelmúlt falusi históriáit, akár egymás mellett elsuhanó életutakat vagy éppen a saját életének történeteit követi, Grecsó Krisztián novelláiban mindig ott kísért a kíméletlen együttérzés.
 

Agatha Christie - Szerelmi ​bűnügyek
Megjelenik: 2022. február 14., Helikon, 4299 Ft
A szerelem furcsa dolgokra képes. Néha a legjobbat, olykor pedig a legrosszabbat hozza ki belőlünk. Agatha Christie, az emberi lélek páratlan ismerője e kötet novelláiban is mesterien fonja szerelmi bűnügyeinek szálait. Kedvenc detektíveinkkel meglepő helyszíneken találkozhatunk ? Mr. Satterthwaite az operába látogat Mr. Harley Quinnel, Parker Pyne hajókázik (de ez egy másik halál a Níluson!), Poirot vidéken időzik, és a darázsfészkek kiirtásának módjait tanulmányozza, Miss Marple egy falusi szerelmi gyilkosságot old meg, Tommy és Tuppence egy apróhirdetés nyomán bálba megy. Megtudhatjuk, miért fontos a bridzsben a treff király, hogy mit nem bocsát meg soha egy máskülönben elnéző feleség, és hogy mihez kezdhet a millióival egy életunt gazdag hölgy.
Ez a kötet csupa-csupa szerelem és szenvedély…
De a szerelem néha sötét, és nem mindig boldogít. És ezt a krimi királynőjénél senki sem tudta jobban.

Lucy Strange - A ​nővérek átka
Megjelenik: 2022. február 15., Manó Könyvek, 2990 Ft
Küzdelmes az élet Willa, Grace, Freya és három húguk számára. A hat, anya nélkül maradt lány egy tanyán él és dolgozik rettegett apjuk és egy átok árnyékában.
Mikor megérkezik a vidékre a titokzatos Telihold vásár, a legidősebb lány, Grace végre egy kis vidámságot csempészhet az életébe, ám másnap, mikor a mutatványosok tovább vándorolnak, neki is nyoma vész.
Willa utánaered, az Elveszett mocsáron át követve nyomait, ahol sűrű árnyak gyülekeznek. Ha sikerül közöttük átvergődnie, és egyesíteni családját, talán az apja által rejtegetett titkokra is fény derül, és szembenézhet legmélyebb félelmeivel…
Lucy Strange legendákat és mágiákat ötvöző kalandregénye.

Carsten Henn - A ​könyvsétáltató
Megjelenik: 2022. február 22., Animus, 3490 Ft
A hetvenes éveiben járó Carl Kollhoff nem mindennapi könyvesbolti eladó. Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal. Carlt mindannyian egy-egy irodalmi alakra emlékeztetik, képzeletében népszerű regényhősök tulajdonságaival ruházza fel őket, miközben csupán annyit tud róluk, hogy milyen olvasmányt várnak tőle hétről hétre.
Egy nap azonban váratlanul mellé szegődik Sasa, egy kíváncsi és cserfes kilencéves kislány, aki nemcsak az idős könyvkereskedő világát forgatja fel fenekestül, hanem vásárlói olvasási szokásait, sőt életét is…
A könyvsétáltató szívmelengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról. Ez a bűbájos regény eszményi ajándék minden könyvbarátnak.

Cynthia Paterson - Foxwood ​összes meséje
Megjelenik: 2022. február 23., Manó Könyvek, 7490 Ft
Messze-messze, mesés tájakon innen és varázslatos völgyeken túl létezik egy csodálatos hely, ahol megállt az idő. Az állatok békében és szeretetben élnek, és a legkisebbek keresztül-kasul bebarangolják a környező vidéket.
Ha arra visz az utad, nyisd ki jól a szemed és a füled, így biztos meghallod, ahogy Vili, Robi, Henrik és mind a többiek a közeledben játszanak.
Téged is várnak, maguk közé fogadnak, s ha elfáradtál a közös játékban, csak ülj le szépen, és kérd meg őket, meséljenek egy csodálatos mesét neked.
Cynthia Paterson elbűvölő történetei Brian Patterson bájos képein elevenednek meg. Foxwood meséi közel negyven éve bűvölnek el kicsiket és nagyokat egyaránt. Magyarul Szabó T. Anna fordításában most jelenik meg először mind a nyolc történet egy kötetben.

Jody Houser - Tűzben ​égve (Stranger Things 3.) 

Megjelenik: 2022. február 23., Szukits, 4490 Ft
A Netflix népszerű STRANGER THINGS sorozata és a HAT c. képregényben megismert szereplők története végre folytatódik! Évekkel azután, hogy Dr. Brenner tesztalanyai megszöktek, Marcy és Ricky még mindig próbálnak beilleszkedni a normális életbe. Amikor hírét veszik, hogy a laboratórium bezárt, elindulnak megkeresni Marcy ikertestvérét, a tűzgyújtási képességgel rendelkező Kilencet. Hamarosan rájönnek, hogy barátjukat nem egyszerűen csak kiszabadítaniuk kell, de ki kell menteniük saját elméjének rabságából is, mielőtt mindent elpusztítana maga körül. És ahogy közelebb kerülnek Kilenchez, egyre több titokra jönnek rá a laboratóriummal kapcsolatban, olyan titkokra, ami mindannyiukat mélyen megrázza… Ez a képregénygyűjtemény a Dark Horse Comics, Stranger Things: Into The Fire c. sorozatának mind a 4 számát tartalmazza, Ryan Kelly rajzaival és a díjnyertes Jody Houser szövegével. A fordítást Uray Márton készítette.

3 megjegyzés:

  1. Nem gondoltam volna, hogy magyarul is meg fognak jelenni Lana Del Rey versei, de kíváncsi vagyok, fel is raktam várólistára.

    VálaszTörlés
  2. Amit én várok, hogy ismét fog megjelenni Christina Lauren is, akik (mert szerzőpáros) vidám modern románcokkal hódítanak: https://21.szazadkiado.hu/konyvek-53/varhato-megjelenesek-116/nem-mezes-hetek-christina-lauren
    Meg érdemes figyelni az új Lucy Strange-re is mert a kiadó ígérte, hogy jön majd a Sisters of the Lost Marsh februárban :)

    VálaszTörlés
  3. Hú az új Lucy Strange-nek örülnék, a Nem mézes hetek is jónak tűnik! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.