Néhány könyvről röviden | 2021 július

Kilenc rövidebb könyvről hoztam közös bejegyzést - elég vegyes a kép, friss verseskötetek, képregények és képeskönyvek is helyet kaptak itt.

Agatha Christie Mallowan: Így éltünk Mezopotámiában
Huh… csak kétszáz oldal ez a beszámoló, de magamhoz képest lassan haladtam vele. Tény, hogy tele van vicces anekdotával, mégis sok helyen untam. Nehezen tudtam magam elé képzelni helyszíneket, sokszor néhány mondatban elintéz egy-egy kifejtésre is érdemes helyzetet, utazást. Az ásatási pontok a kötet végére összefolytak előttem. Az Életem c. memoárja viszont kedvenc lett, ez nekem nem sikerült annyira jól.
3/5

María Isabel Sanchez Vegara: Frida Kahlo
Cuki képeskönyv, ami megismertet a mexikói Frida Kahlo életének főbb állomásaival. Több híres festménye is szerepel a könyvben, a kötet végén pedig rövidebb életrajz is olvasható róla. Frida Kahloról szívesen olvasok, ezért is voltam kíváncsi erre a képeskönyvre, amit igazából 5 perc alatt átpörgettem a könyvesboltban. Nem tudom, hogy kisgyerekeknek mennyit ad, nem túl ijesztő-e nekik Frida élete és művészete.
4/5

Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene 2.
Az első rész sem tetszett maradéktalanul, de a folytatásban tényleg csak kapkodtam a fejem, hogy mi is történik. Az első kötethez hasonlóan itt is több idősíkon keresztül ismerhetjük meg Thor életét és kalandjait – Malekith személyében egy tényleg kegyetlen ellenséget mutat be a képregény, aki ellen amolyan Gyűrű Szövetsége szerű csapat verbuválódik össze. A 18. számban teszünk egy kis kitérőt a Feröer szigetekre, ami kimondottan nem nyert meg a története és a rajzolása miatt sem. A kötet második felében igazi modern főgonosz jelenik meg – a cégvezető, aki a Föld élővilágát saját üzleti céljai szerint alakítja – persze Thor ezt nem nézi tétlenül. A képregény végén kapunk egy kis beharangozót a következő számokból – Méltatlan Thor és a női Mennydörgés Istene lesz a főszerepben. Nekem túl sok volt az erőszak – de hát mit is várok egy harcos isten történetétől? Szóval bennem van a hiba, ettől függetlenül folytatni fogom az ismerkedést a Marvel – Thor képregényekkel.
3/5

Mesterházi Mónika: Nem félek
Mesterházi Mónikától ez volt az első verseskötetem (fordítóként már több munkáját olvastam), ízelítőt a Lírástudók podcastban (https://fidelio.hu/konyv/ezt-megint-nem-lehet-majd-elme…) kaptam a verseiből. A Magvető Időmérték sorozatában jelent meg idén, ezért is felkerült a várólistámra. Hamar elolvastam elsőre, majd vissza-visszatértem azokhoz a versekhez, amik megfogtak. Könnyen befogadható műveket találtam a kötetben, amiket áthatnak az emlékek, a gyász és a halálesetek feldolgozásának szükségessége. Úgy éreztem konkrét részleteket, emlékeket kaptam MM életéből, az elmúlt évtizedek történéseiből. A kötetben 2007-től szerepelnek versek, az utolsó oldalakra konkrétan a koronavírus-járványra utaló darab is került. Tetszett, újraolvasós!
4/5

Amanda Lovelace: Amikor a hercegnő menti meg önmagát
2016-ban jelent meg ez a kötet, Rupi Kaur hasonló szerkezetű – tematikájú verseskötete után, talán annak a sikerén felbuzdulva (ugyanúgy az Andrews McMeel kiadónál).Először 2017-ben, angolul olvastam ezt a kötetet – már akkor sem nyűgözött le, de érdekes témákról beszélt, ami akkor számomra is újszerűen hatott. Most, magyarul újraolvasva untam – majdnem félbe is hagytam. Faék egyszerűségű prózaversek, vagy csak mondatok vers formába tördelve… Viszont a fiatal korosztálynak fontos olvasmány lehet, mert olyan élettapasztalatokat adt át, amiről – talán most már többet – nem beszélünk. A nem megfelelő kapcsolatokról, gyászról, önmagunk elfogadásáról. Az angol kötetről írt értékelésem: "Amanda versbe öntötte mindazt a tragédiát, amit őt eddig érte. Anyjával való kapcsolatát, a súlyproblémáit, a korán elveszített nővérét, a csalódásait. A könyv négy részből áll: princess, damsel, queen és you – ami kronologikusan követi az életének eseményeit. A gyerekkori élményektől a megerősödött felnőttkori énjéig. Az utolsó fejezetben (You) megerősítő versek vannak, most önbizalomról, bántalmazásról (szóbeli zaklatás is zaklatás). Nekem tetszett, a nyelvezete egyszerű, érthető. A 2016-os Goodreads közönségszavazásának győztese ez a kötet, aminek már be vannak jelentve a folytatásai is 2018-ra és 2019-re." A folytatásokat is elolvastam (The Witch Doesn't Burn in this One, The Mermaid's Voice Returns in this One), de nekem még kevésbé tetszett – semmi újat nem tudott mondani, a stílusa sem fejlődött szerintem.
3/5

Vida Kamilla: Konstruktív bizalmatlansági indítvány
Vida Kamilla első kötete egy friss és érdekes válogatás, amiben az elmúlt 20 év több magyar, közéleti jelensége is megjelenik. A Szívlapát és a Lehetnék bárki kötetekben már olvastam verseit, ezért is kíváncsi voltam a bemutatkozására kötet formában. 8 év van köztünk, ezért élményeinek egy része ismerős volt számomra is, de voltak olyan jelenségek, ami rá/versekre erőteljesebben hatottak. A politika, a közélet, a vallás – számomra mind távoli dolgok voltak, Kamilla verseiben viszont többször megjelennek.Kevés hasonló verset olvastam és nagyon tetszettek a 'bennfentes' szövegek, amiben az ösztöndíjakról ír (A gép pihen, Móricz Zsigmond), vagy épp ennek a kötetnek a megszületéséről a Magvetőnél (Csigaház, Ez a kiadó…). Friss és könnyen olvasható kötet, aminek néhol prózaszerű sorai többféle témát lefednek -a gyerekkori emlékektől kezdve, a nagyvárosba kerülés, az egyetem, az írás és a közélet jelenségeiig. Tetszett, szeretnék még olvasni tőle!
4/5

Olga Tokarczuk: Az elveszett lélek
Olga Tokarczuktól már egy ideje szeretnék olvasni (mióta elnyerte az irodalmi Nobel-díjat) – a Bizarr történetek novelláskötetét néztem ki, talán idén ősszel sorra is kerül. Ez a képeskönyv különleges darab: kívül-belül csodaszép, a tényleges szöveg az egy A4-es oldal benne, de nem is az olvasás a lényege, hanem az elmélyedés. A történet szerint egy férfi egy nap rádöbben, hogy a lelke lemaradt tőle útközben – a folyamatos hajtásban eddig nem tűnt fel neki, most az orvosa tanácsára 'leül' és megvárja. Részletgazdag illusztrációkat bogarászhatunk, amíg a könyv végére nem érünk és ebben a meditatív tevékenységben utolérhet minket is lelkünk. Különleges élmény volt – érdemes figyelni a Csirimojó kiadóra – ez már nem az első könyvélményem tőlük!
5/5

Sean Murphy: Batman: A Fehér Lovag átka
Sean Murphy új Batman-univerzumot teremtett a Fehér Lovagban, amit majdnem egy éve olvastam. Már az a kötet is tetszett: meglepett a történetvezetése, megfogott ahogyan új nézőpontot adott a megszokott karaktereknek. Ezt a cselekményalakítást viszi tovább a folytatásban is: Joker után, most Batmanen van a fókusz. A cselekmény az előző kötet után játszódik, Joker a börtönben van és a városnak, Batmannek meg kell küzdenie azzal a helyzettel, amit Jack Napier okozott. Felderíteni a korrupciót, megfelelő ügyeket és szervezeteket támogatni és leleplezni több személyt…Kapunk egy új gonoszt (?), aki megnehezíti Batman dolgát. Sok mindenre fény derül, ami alapjaiban rengeti meg Bruce Wayne világát – a múltjáról, családjáról. Érdekes volt megismerni Gotham múltját, nekem kimondottan tetszett a 17. századi történetszál a városalapítókkal – átkokkal, cselszövéssel. A vége pedig… folytatást ígér, amire ismét vevő leszek! :) A kötet végén megismerhetjük Von Freeze történetét, akit korábban nem ismertem, de egy érdekes 20. századi őrült tudós sztorit kapunk.
5/5

Ugron Zsolna (szerk.): Kisded tenger
Nem is volt kérdés, hogy beszerezzem-e ezt a Poketet. A Balatont felnőttként szerettem meg igazán – és még rengeteg a felderítenivaló! Ettől a kötettől is azt vártam, hogy új élményeket adjon, amit sikerült is. Direkt a keszthelyi nyaralásunkra tartogattam az olvasását – a strandon fekve értem a végére. A rövid szövegek – novellák, versek, levelek, regényrészletek tökéletesek voltak erre, nem kellett hosszan elmerülni benne, de elgondolkodtattak-szórakoztattak. Volt néhány ismerős darab – Kosztolányi Fürdés c. novelláját épp idén tavasszal olvastam el, és a kötet egyik legerősebb darabjának tartom, vagy Pilinszky Éjféli fürdés versét. A szövegek nagy része eddig ismeretlen volt számomra, jó válogatást volt – széles merítést adott az íróink szövegeiből (sőt egy Jaroslav Hašek novella is szerepel benne). Szerintem újra fogom majd olvasni, amikor balatoni hangulatra vágyom. A szövegeket illusztrációk is kiegészítették, amik nekem annyira nem tetszettek – szívesebben láttam volna valami hagyományosabb Balatoni látképeket – festményeket a kötetben. Az új karton kiadás hátránya, hogy a színes rész könnyen leoldódik, ezt most fedeztem fel, ahogy kicsit naptejes – ragacsos ujjakkal fogtam, elkezdtek kékülni az ujjaim :D De a következő Poket már újra műbőr lesz ;)
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.