Marie Benedict - Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Az utóbbi hetekben több helyen láttam ezt a könyvet (legutóbb például a Popkult, csajok, satöbbi podcastban) és Agatha Christie miatt felkerült a várólistámra.

Köztudott, hogy a már ismert angol írónő 1926 decemberében eltűnt 11 napra - emlékezetkieséssel magyarázták a történteket. Érdekesség, hogy AC sosem említette ezt az esetet, az Életem c. memoárjából is kihagyja, már csak a válásáról számol be. Marie Benedict ebben a regényes életrajzban ad egy lehetséges magyarázatot minderre.

A regény két szálon fut: egyrészt az eltűnéstől, 1926 december 4-étől Archibald Christie - Agatha férje szemszögéből; másrészt 1912-től Agatha szemszögéből, aki végigveszi megismerkedésük és házasságuk történetét. 

A fiatal repülős tiszt egy bálon kezd el udvarolni Agathának, aki akkor még jegyben járt családjuk barátjával, Reggie Lucyval. Az évek alatt formálódó kapcsolat a világháború árnyékában fejlődik - sok időt nem tud együtt tölteni a pár, de végül 1914-ben házasságot kötnek, amit egyikük családja sem támogat teljes szívvel. 

Archibald a kezdeti szenvedélyes találkozók után megkeseredik - egyrészt a háborús részvétel, másrészt, amiatt hogy nem repülhet többé. Agatha hiába tesz meg mindent érte, görcsösen keresi a kegyeit - sőt még arra is hajlandó, hogy közös gyerekük elé helyezze férjét. Mai ésszel rossz volt olvasni erről, hogy mennyire alárendelte magát ez a tehetséges és életvidám nő. Édesanyjától is csak azt a tanácsot hallotta, hogy keresse a férje kegyét, ne engedje el hosszú időre maga mellől. De ez a kétségbeesett akarás az ellenkező hatást érte el, ráadásul az élet nehézségeit Archie nem bírta kezelni - társként és férjként sem. 

Szerencsére Agatha az írást elkezdhette - folytathatta a házassága alatt, de férjétől nem kapott igazi elismerést emiatt sem. Rosalindot tudatosan távol tartotta magától a születése óta, mert Archie nem viselte el, hogy osztoznia kell felesége szeretetén és figyelmén. Végtelenül ellenszenves karakterként jelenik meg Archie az egész könyvben, aki gyerekes eszmék szerint éli az életét. Az eltűnéskor nem aggódik felesége miatt, elsősorban az jár a fejében, hogy rá milyen fényt vet az egész - na és egy Nancy nevű lányra...

A két szál végül összeér és kapunk egy meglepően erős karakterfejlődést és befejezést, ami akár meg is történhetett. Marie Benedict egyrészt ad egy jó életrajzi háttért ebben a regényben - konkrét párbeszédekre ismertem rá az Életem kötetből, szépen bemutatja a Christie házasságot és azt hogyan fejlődött - vagy romlott - a kapcsolatuk. A befejezéshez, az eltűnés alternatív megoldásához pedig Agatha csavaros regényeiből merített. Nekem tetszett a megoldás - örülnék, ha valóban így történt volna. 

Az egy pont levonás az ismétlődések miatt jár (levél), ill. Archie szemszöge nem volt talán annyira kidolgozott és végtelenül ellenszenves volt . A befejezés és Agatha szemszöge a jelenben talán kaphatott volna még egy kicsit több oldalt, de mindenképpen meglepő és hatásos csavarral fejeződött be a könyv.

4/5

Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Mystery of Mrs. Christie
Fordító: Nagy Gergely
Oldalszám: 332
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
NEW ​YORK TIMES BESTSELLER
„Nem az a kérdés, ki és miért tette, hanem az, hogyan tette! Ahogy Agatha Christie első és legismertebb detektívje, Hercule Poirot mondaná: Türelem. Minden kiderül.” The Los Angeles Times
1926 decemberében a híres krimiíró, Agatha Christie eltűnik. Mindössze néhány nyom áll a nyomozók rendelkezésére: mit keres Mrs. Christie elhagyatott autója a tóparton, és a hideg idő ellenére az asszony miért nem vitte magával a kabátját?
Anglia egyik legnagyszabásúbb keresőakciójában számtalan rendőr és civil kutat az írónő után, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt?Marie Benedict regénye arról szól, mi történhetett Agatha Christie-vel, s hogy egy ilyen zseniális író, mint ő, hogyan keveredhetett egy ilyen homályos históriába. A Mrs. Christie rejtélyes eltűnését olvasva óhatatlanul felmerül majd bennünk a gondolat, hogy ez a történet talán az összes Agatha Christie-krimi közül az egyik legizgalmasabb.
MARIE BENEDICT a Boston College-ban tanult történelmet és művészettörténetet, majd a bostoni jogi egyetemre járt. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, majd úgy döntött, hogy a történelem különleges, nagy formátumú asszonyairól ír regényeket. Köteteiben a valóságból kiindulva, láttató erejű írói fantáziával fest meg ismert vagy éppen kevésbé ismert sorsokat.
A Libri Kiadónál eddig megjelent könyvei: Hedy Lamarr, az egyetlen nő (2019), Clara (2020).

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.