Tittel Kinga - Kilátók ​és miniszobrok

Tittel Kinga budapesti útikönyvei az utóbbi néhány év kedvenc kiadványai lettek számomra, amiket előszeretettel veszek elő (a könyvtárból, mert ez az első kötet, amit megvettem magamnak). 

A Mesélő Budapest szuper kiindulási pont, ha a város történetét és látnivalóit szeretnétek megismerni - nem csak gyerekekkel! 2016 óta Tittel Kinga életműve három zsebkönyvvel bővült - amelyek közül a Kilátók és miniszobrok a legújabb. A Várnegyed titkai és A Duna kincsei után ismét érdekes témát dolgoz fel a szerző - egyrészt Budapest templomai, kilátói és a Kolodko Mihály készítette miniszobrok kerültek főszerepbe. Bevallom főleg utóbbiak érdekeltek, különösképp az áprilisi Témázunk bejegyzések után, ahol többen említették ezeket a gerillaszobrokat. Múlt szombaton Budapesten járva sikerült az egyiket meglátogatnom, de tervben van a többi is :)

A kis kötet először a pesti majd a budai főbb templomokat és kilátókat, hegyeket mutatja be - bevallom a templomok részletes leírásai nem kötöttek le, ill. hiányoltam például a Magyar Nemzeti Galéria kupolakilátóját - ahova szintén múlt héten sikerült körülnéznem - persze hely hiányában nem kerülhet be minden egy zsebkönyvbe.

Olvashatunk a Szent István-bazilikáról, a Vajdahunyad váráról, de olyan újabb látnivalók is belekerültek, mint a Nemzeti Színház szomszédságában álló Zikkurat, ami 2002-ben készült el, vagy a még csak most épülő MOL-székház tornya, amire a vonatablakból rá is csodálkoztunk. 

Jó volt az ismerős helyszínekről olvasni, mint például a budai oldal egyik szép látványosságáról - a Gül baba türbéjéről (itt készült a profilképem ;)), vagy a Mátyás templom részleteiről.

Természetesen vidékiként több az ismeretlen pont, amiről még egyáltalán nem vagy csak a nevét hallottam - mint például a János-hegy, vagy a Hárs-hegy és ezek kilátói. 

A miniszobrokról szóló fejezet a könyvecske kb negyedét teszik ki. Olvashatunk a kézirat leadásáig (2021 tavasz) kihelyezett budapesti miniszobrokról. A lelőhelyeiken túl az üzenetükről, érdekességeikről és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményekről, személyekről. Szeretnék majd minél többet felderíteni közülük ill. a Tihanyban található Gombóc Artúrral is szívesen készítenék egy szelfit - sok közös van bennünk :D

A korábbi könyvekből megszokott könnyed és informatív stílust viszi tovább ez a könyv is, amit ismét nagyon élveztem. A bemutatott helyszíneket érdekesen mutatja be, a hozzá kapcsolódó kultúrtörténeti részletekkel. 

Ez a kötet talán még jobban szól a budapestieknek, mert hosszabb időt kíván egy budai hegyi túra, mint amit általában az ember egy fővárosi kirándulásnál megszokott. 

Ajánlom ezt a könyvet, ha szeretnétek ismert és kevésbé ismert budapesti pontokat felderíteni - ha olvastátok már Tittel Kinga más könyvét és tetszett, akkor pedig nem is kérdés, hogy nektek való-e ;)

Ajánlom a beszélgetést is a szerzővel, ami a Kolibri Kiadó Facebook oldalán jelent meg.

4/5

Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 200
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Tudod-e, hogyan jelezték régen a toronyőrök, ha a városban tűz ütött ki? Miért Normafa a Normafa? Vajon ki lehetett a híres angyalszobrász, aki vasárnaponként habos kakaóval vendégelte meg a környékbeli gyerekeket? Tittel Kinga Mesélő Zsebkönyvek sorozatának harmadik kötete különleges utazást ígér – szó szerint a magasba repít. Ezúttal kilátókból és tornyokból tekinthetünk le fővárosunkra, miközben templomokba térünk be. Mindazt pedig, ami odaföntről nézve rejtve maradna – az izgalmas, apró, emberi részleteket – a híres gerillaszobrász, Kolodko Mihály miniszobrai révén tárja elénk a szerző.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.