Lucia Berlin - Este a paradicsomban

Három éve olvastam először Lucia Berlintől, akit 2015-ben fedezett fel a nagyközönség. Az amerikai írónő kalandos életéből merített novelláihoz, amiket először a Bejárónők kézikönyvében olvashattunk. Az újabb gyűjtemény kiegészült az Isten hozott idehaza c. fejezettel, amiben LB emlékiratait, fényképeit és barátainak írt leveleinek válogását is olvashatjuk. 

Majdnem egy évig pihent a polcomon ez a vaskos kötet, vártam a megfelelő időt az olvasásához, mert sejtettem, hogy teljesen be fog szippantani. A felét egy nap alatt olvastam el, vittek magukkal a megismert történetek. A kötet második felében pedig visszafejthettem, hogy milyen sok személyes élmény adta az egyes novellák alapját. 

Ebben a kötetben ismét LB életének főbb állomásain játszódó történeteket olvashatunk: El Paso (Texas), Chile, Albuquerque (Új-Mexikó), New York és Mexikó is megjelenik. A kötetben nagyjából a főszereplők életkor szerint sorrendben jelennek meg - gyerekek, kamaszok, fiatal felnőttek, akikbe beleláthatjuk az írónő alakját, életének alakulását. 

Több novellának a témája az otthonteremtés, vagy családok működésének különbsége, ezen kívül a legerőteljesebben maga LB élete jelenik meg. Ír első férjéről, szerelmekről és utazásokról; menekülésekről és visszatalálásokról. Szereplői sosem átlagosak: kalandvágyó és leleményes gyerekek; spanyolul tanuló amerikai lányok, akik elvegyülnek a nemzetiségek között; egy tengerparti házacskában új életet kezdő anya aki heroinfüggő férjét óvja. Egyik szereplőnek sincs állandóság az életében - változó munkahelyek, otthonok, városok vagy faluk kaleidoszkópja alkotja ezt a világot. 

A stílusa egyszerű, de egyből megfogja az olvasót, a számunkra egzotikus helyszínek és események tökéletesen lekötik a figyelmet. Úgy éreztem igazi nyári könyv, ami tényleg utazásra csábít. 

A kötet második felében olvasható töredékes emlékirat remekül kiegészíti az eddig megismert életművet - és amikor azt hinnéd fikciót olvasol, rádöbbent, hogy valós események, párbeszédek és helyszínek adták a novellák magvát. 

Aki olvasta és szerette az előző kötetet, annak nem is lehet kérdés, hogy kézbe vegye-e ezt a gyűjteményt. Főként a már említett életrajzi fejezet miatt lesz érdekes és ad támpontot LB életéhez. Nekem nagyon tetszett, izgalmas életutat ismerhettem meg - néhol a fikcióban, néhol magát a valós eseményt is.

5/5

Kiadó: Jelenkor Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Evening in Paradise
Fordító: Lukács Laura
Oldalszám: 554
Ár: 3699 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:

Lucia ​Berlin amerikai kisembereinek küzdelmes életében mindig ott rejtőzik a bizakodás és a derű. Egy pillanatra sem tűnik el a remény, hogy a dolgok egyszer majd jobbra fordulhatnak, ahogy a szerző rendkívül mozgalmas életében is megtörtént. Berlin megbirkózott az alkohol, az erőszak, a szegénység problémáival. Három házasság, egy heroinista férj és négy gyermek felnevelése mellett szakított időt az írásra, amelyben kiteljesíthette különleges személyiségét és létrehozhatta egyedi hangját, hogy jóval a halála után elnyerje méltó helyét a világirodalom panteonjában. Kötetünkben az Este a paradicsomban novelláit az Isten hozott idehaza című memoár kíséri, melyben Lucia Berlin azokról a helyekről ír, melyeket élete első huszonkilenc évében az otthonának nevezett, Alaszkától Argentínáig, Kentuckytól Mexikóig, New Yorktól Chiléig. Ezt a szöveget, mely egy mondat közepén szakadt félbe az írónő halálával, a fia által válogatott fényképek és levelek egészítik ki. „Mozgalmas évek voltak ezek – csupa dráma, fejlődés, társadalmi felbolydulás; anyám levelei lenyűgöző bepillantást engednek a fiatal anya és az önmaga felfedezésével vajúdó, reménybeli író gondolataiba” – írja Jeff Berlin a kötet előszavában.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.