Peter Wohlleben - A ​természet jelbeszéde

Peter Wohlleben tavaly óta az egyik kedvenc szerzőmmé lépett elő - az összes magyarul megjelent könyvét olvastam és az utóbbi időben be is szereztem - A természet rejtett hálózatán kívül - mindegyiket. 

A természet jelbeszéde idén tavasszal jelent meg és akkor meg is rendeltem magamnak, eddig váratott az elolvasása. :D David Attenborough könyve után megjött a kedvem hozzá, mert a témájában hasonló, de egy szűkebb nézőpontot mutat be. A könyv eredeti címe* jobban érzékelteti, hogy miről is szól ez a kötet - nekem ez a fülszöveg alapján nem volt annyira egyértelmű - olvasás közben csodálkoztam rá, hogy PW most a kertre és az ott található/elvonuló élővilágra koncentrál. 

A könyvben bemutatja, hogy az időjárás változásai milyen hatással vannak a kertre, annak élővilágára. Miből állapíthatjuk meg a közelgő jó vagy rossz időt, és mely fajok vannak a segítségünkre ebben. Több fejezetben kitér arra, hogy milyen módszerekkel lehet a természet legkisebb károsításával kertészkedni, a locsolástól kezdve a talaj védelméig, vagy a megfelelő növényfajok elültéséig. Végigveszi az évszakok változásának jellegzetességeit, de külön fejezet szól a klímaváltozás hatásairól is. A növényeken túl a kertekben megforduló állatokról is szót ejt - a legapróbbaktól kezdve az emlősökig. 

Ismét nagyon olvasmányosan mutatja be a fenti témákat - a legalapvetőbb biológiai/földrajzi fogalmakat megmagyarázva. A könyv segítségével felidézhetjük a fenti tanórákon tanultakat, a víz körforgásáról, az esőről, vagy a talajképződésről. 

Az ismertetett fogalmakat, jelenségeket érdekes példákkal egészíti ki, ami a környezetünk tudatosabb megfigyelésére késztet. Nem titkoltan ez is volt a célja a könyv megírásával, ami miatt szintén DA könyvéhez tudtam magamban kapcsolni, illetve az utóbbi évek stresszoldó gyakorlataihoz, amiknek célja a környezet megfigyelése, a természethez való kapcsolódás.

"Milyen csodálatos élmény tudatosan élni meg olyan dolgokat, amelyeket korábban egy pillantásra sem méltattunk, milyen izgalmas előre megsejteni az időjárásban, az állat- és növényvilágban bekövetkező változásokat! Ha minden érzékszervünket kiélesítjük, amikor a friss levegőn vagyunk, a természet közelebb fog kerülni hozzánk, mint valaha. És mi egyszeriben újra a környezetünk részévé válhatunk."

Újdonság volt, hogy ezt a kiadást szép kis rajzokkal illusztrálták, így keresgélés nélkül képet kapunk a szóba kerülű növényekről, állatokról, tárgyalt fogalmakról. 

Elsősorban kerttulajdonosoknak ajánlom ezt a könyvet, mert a fő irányvonal a kert és az ott található természet, de akinek tetszettek PW eddigi könyvei, egyaránt érdekes olvasnivalót kaphat ezzel a kötettel.

4/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2021
*Eredeti cím: Kranichflug und Blumenuhr: Naturphänomene im Garten beobachten, verstehen und nutzen
Fordító: Malyáta Eszter
Oldalszám: 184
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​természetben tett felfedezőutak a kertkapunk előtt kezdődnek. Ezernyi kisebb-nagyobb izgalmas és lenyűgöző jelenség játszódik le itt – feltéve, hogy észrevesszük őket. A természet jelbeszéde pontosan ebben segít: hogy meglássuk azokat a jeleket, amelyeket a szél, a felhők, a növények és az állatok adnak le. A százszorszép felcsap időjósnak, a daru élő hőmérő, a körömvirágtól pedig megtudhatjuk, hány óra van. Peter Wohlleben sokféle természeti jelenséget bemutat, és hasznos ötleteket kapunk tőle a kerti munkákhoz is az öntözéstől a fagyvédelemig. Megismertet minket a hétköznapi jelenségek és az ismert népi bölcsességek tudományos hátterével, miközben lerántja a leplet néhány mítoszról. Praktikus tudnivalókban és érdekes tényekben bővelkedő könyve érzelmes védőbeszéd a természet védelme mellett. Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, s napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, népszerű előadó.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.