Agatha Christie - Ház ​a sziklán

A titokzatos Kék Vonat és a Feketekávé után folytattam Hercule Poirot kalandjait és egy a Helikon új kiadásában olvastam el ezt az igazi nyári AC krimit. A történet felütése rémlett, a tévében csíphettem el ezt a feldolgozást. Szerencsére nem néztem akkor végig, így meglepetés volt a történet megoldása :D

Poirot és hűséges társa, Hastings épp St. Loo* egyik szállodájában pihennek, amikor szinte az ölükbe hullik egy bűneset. Poirot felfigyel rá, hogy a fiatal hölgy kalapját, akivel beszélgetnek átlyukasztotta egy pisztolygolyó... Később kiderül, hogy ez nem az első eset volt az elmúlt napokban, amikor majdnem balesetet szenvedett az ifjú Nick (Maggie) Buckely.

Poirot természetesen érdeklődni kezd az ügy iránt, hiába vonult vissza (legalábbis szereti ezt hangoztatni). Megismerkedik a fiatal lánnyal, aki a közeli udvarház örököse és lakója; barátaival és a személyzettel. A két nyomozó próbál mindent megtenni, hogy Nicknek ne essen baja, de mégis történik egy haláleset...

"A Majestic Szálló egyik teraszán ültünk. Ez St. Loo* legnagyobb szállodája, és a tenger fölé nyúló földnyelven áll. A szálloda alattunk elterülő kertjét szabadon növő pálmák ékesítették. A tenger mélykékje elbűvölő volt, az égbolt tiszta, s a nap olyan hévvel ontotta sugarait, ahogy az az augusztusi naphoz illő (bár Angliában nem éppen gyakori). A méhek élénken zümmögtek, fölöttébb kellemesen – mindent összevetve semmi sem lehetett volna tökéletesebb."

Ebben a regényben minden a helyén volt: a helyszín, Poirot és Hastings (később Japp felügyelő) csipkelődése (ezen a jeleneten jót mosolyogtam), a nyomozás kellően gyors volt és meglepő csavarral zárult a kötet. Nem figyeltem fel az elrejtett utalásokra, annyira vitt magával a cselekmény, hogy nem álltam meg elgondolkodni furcsaságokon. Külön örültem neki, hogy nyáron játszódik, egészen pontosan augusztusban. 

*Érdekesség: St. Loo (Szent Klotyó :D) Agatha szülővárosa, Torquay. A Majestic Szálló mintáját az Imperial Hotel adhatta. 

Tökéletes nyári krimi - akkor is ajánlom, ha még csak ismerkedtek Agatha Christie-vel!

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Peril at End House
Sorozat: Hercule Poirot 8.
Fordító: Gálvölgyi Judit
Oldalszám: 268
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A nyomozás izgalmaitól visszavonult Hercule Poirot kellemes napokat tölt barátjával, Hastings kapitánnyal a békés tengerparti üdülővároskában, a dél-angliai St. Loo-ban, amikor a közvetlen közelükben majdnem gyilkosság áldozata lesz a csinos és fiatal Nick Buckley. A lövés csak centikkel kerüli el Nick fejét. Rövidesen az is kiderül, hogy a lány a közelmúltban - nem kis szerencsével - számos "balesetet" úszott meg, melyek akár halálosak is lehettek volna. Nick felelőtlenségét látva Poirot-ban föléled a szunnyadó detektív, elhatározza, hogy megvédi a lány életét, és utánajár a különös eseteknek. Vajon ki akarja megölni a tengerparti sziklán magányosan álló ódon, roskadozó ház ifjú, de szemmel láthatóan nem dúsgazdag tulajdonosát és miért? A regény korábban a Ház a világ végén, illetve A vörös sál címmel jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.