Graham Joyce - A ​katicák éve

Tavaly áprilisban a GABO Kiadó akciójában szereztem be ezt a könyvet, amiről sokat nem tudtam, de vonzott a borító és a fülszöveg szerinti 1976-os nyár története. 

Főszereplőnk David, aki épp végzett az első évével az egyetemen; nyárra egy tengerparti üdülőbe utazik, hogy munkát találjon. A táborban a nyaralók szórakozásáért felelős csapatba osztják be, fizetést - szállást és ellátást is kap. A nyári munka egyfajta menekülés számára mostohaapja által elképzelt sorsa elől és szeretné felderíteni a múltjának egy sötét pontját. Hamar kiderül, hogy nem véletlenül választotta Anglia keleti partján található Skegnesst, gyerekkori emlékei - életéből kilépő apja köti ehhez a helyhez. 

David nyitott, vidám srác, aki hamar kiérdemli munkatársai szimpátiáját; sőt olyan figurákét is, akikre nem is gondolna. Olyan helyre csöppen, ahol mindenki valami többet akar, mint amit mutat. Nyerészkedés, szenvedély, erőszak világában kell ellavíroznia, és megtanulnia a leckét az életről. Betekintést kapunk az 1970-es évek poltikájának egy kis részletébe, ahol a szélsőséges nacionalista hangok egyre nagyobb terepet kaptak. 

A fiatal srác hagyja magát sodródni az eseményekkel - olyan gyűlésre jut el, ahova nem szándékozott és olyan kapcsolatba kerül, amiben szintén nem tudhatja milyen következményekkel jár. Veszélyes helyzetekbe kerül, amikor hagyja magát másoktól irányítani, és lassan talál ebből kiutat. Másrészt folyamatosan kísérti egy apa és fia képe, akik többször is felbukkannak a skegnessi partokon, a mólón. Egyre rosszabbul alszik, feszíti a bűntudat és a félelem, úgy tűnik nem talál megoldást.

Nagyon erős atmoszférája van a regénynek, a kezdeti izgalmat hamar átjárja valami kényelmetlenségérzet, amikor Daviddel együtt nyílik fel a szemünk, hogy mik zajlanak a háttérben. A befejezés és megoldás talán túl könnyen jön el - számomra a Colin-féle szál lógott a levegőben. 

A szerző köszönetnyilvánítása szerint az 1976-os forró nyár és a katicainvázió, ill. az üdülőtáborokban töltött munka is valós élményekből építkezett.

Érdekes élmény volt ezt a könyvet olvasni, számomra teljesen új volt ez az angliai időszak és az üdülők világa. A könyv háromnegyedét ma olvastam el - vitt magával a történet. A Colin-féle szál és a befejezés miatt vontam le egy pontot, ettől függetlenül tetszett. Tökéletes nyári - nyaralós könyv ;)

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: The Year of the Ladybird
Fordító: Komló Zoltán
Oldalszám: 280
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

1976 nyarán járunk, emberemlékezet óta nem volt ilyen forróság, és a vidéket elárasztották a katicabogarak. Egy David nevű fiatalember maga mögött hagyja diáknapjait, hogy belevágjon a felnőtté válás nagy kalandjába. Első munkája egy üdülőtáborban csábító lehetőségnek látszik. Ám az első munka által kínált szabadság és az első szerelem izgalma és veszélyei mellett a felhőtlen nyári égbolt alatt politikai és faji feszültségek fortyognak. De ki lehet az a sötét öltönyös férfi, oldalán a kisfiúval, akit odakint a homokos parton pillantott meg, a hőség ködén át? David rájön, hogy újdonsült szabadságáért és függetlenségéért rettentő árat kell fizetnie. Olyan árat, amely később még a vakító nyári napsütésben is kísérteni fogja.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.