David Attenborough - Egy ​élet a bolygónkon

Az egyik nyári - júliusi tervem volt, hogy olvassak David Attenboroughtól - a Poket zsebnaptár is megerősített ebben (konkrétan ezt ajánlotta @szialidia). 

Ez volt az első könyvem tőle-róla, gyerekként persze láttam több természetfilmjét is, de az utóbbi években (pl. Sister bejegyzései miatt) fedeztem fel magamnak újra a híres angol természetfilmest. Szeretném majd az Egy ​ifjú természettudós történetei memoárját és/vagy az Élet ​a Földön könyvét is elolvasni. Szerencsére a Park Kiadó az utóbbi években gondozásba vette az életművét, így könnyen elérhetőek ezek a kötetek is.

Az egy élet a bolygónkon egy friss vissza- és előretekintés a 94 éves természetfilmestől, amihez készült egy Netflix dokumentumfilm is (ezt is tervezem megnézni). 

A könyv első részében végigveszi, hogy élete és munkája során milyen jelenségeket figyelt meg a természetben, hoz érdekes történeteket a világ távoli tájairól és saját munkásságáról. Nekem egyrészt remek ízelítő volt az életéből, másrészt tömören, de érzékletesen mutatta be az utóbbi majdnem száz év változásait. A népesség robbanásszerű növekedése, az érintetlen területek fogyatkozása és a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése a legfontosabb változás, ami rengeteg - negatív - változással jár a Földön. 

Az iskolából talán még rémlik az üvegházhatás, a biológiai sokféleség (biodiverzitás) fogalmak, de aki nem annyira emlékszik ezekre az alapfogalmakra, annak sem kell megijednie, mert a kötet végén könnyen érthető szócikkekben magyarázza meg a felmerült jelenségeket. Emiatt tényleg széles körben ajánlható ez a könyv, mert megmutatja a nagy összefüggéseket - érdekes és érzékletes példákat hoz, fotókkal együtt.

A második részben végigveszi, hogy a jelenlegi tendenciák és kutatások alapján mi vár ránk a következő évtizedekben. Ijesztő a kép, amit lefest, de ezt évek óta tudjuk. A kötet végén viszont hosszabban ír a "Föld visszavadításáról", amiben konkrét törekvésekről olvashatunk, melyeknek célja az emberi jelenlét visszavonulása, a növekedési kényszer megállítása és a faji sokféleség biztosítása. Emiatt a fejezet miatt nem hoz le - annyira - az életről, mert ezekről a kutatásokat, projektekről olvasva úgy érezhetjük, hogy van még remény!

A könyvet olvasva folyamatosan az járt a fejemben, hogy egyrészt én mit tehetnék? Másrészt egyik középiskolai, szakmai tanárom egyik órája idéződött fel bennem, amikor a populációkról beszélt: egy darabig nőnek, a csúcspontot elérve azonban jön valami olyan körülmény, ami drasztikus csökkentést fog okozni - és ez az emberi fajra is vonatkozik. Szóval nem lepődtem meg, amikor ugyanerről olvastam ebben a könyvben is. A koronavírus-járvány is már egy jel szerintem... utal a járványra DA is, egyrészt előrevetíti, hogy a későbbiekben ha ilyen mértékben pusztítja az emberiség az érintetlen vadont, annál gyakoribb lehet egy ilyen kéretlen találkozás - másrészt jó példaként hozta Új-Zéland és Ausztrália intézkedéseit a tavalyi járvány felbukkanásakor. 

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki kicsit is érdeklődik a természet iránt. Jobban megismerheti - rendszerben láthatja, hogyan is működik a bolygónk, mit kellene elkerülni - mi felé kellene haladni. Még ha konkrétan nem is rajtunk múlik, de a felhasznált kutatások alapján képet kaphatunk a helyes iránykor, amikor mondjuk szavazni kell. 

A könyv mérete ne ijesszen meg senkit - nagy margós - nagy betűs és sok fotót tartalmazó kiadványról van szó. 

5/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: A Life on Our Planet
Fordító: Makovecz Benjamin
Oldalszám: 300
Ár: 4490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Kilencvennégy ​éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli.
Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.
Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.
Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.
Csak akarnunk kell.
Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az elképzelhető legcsodálatosabb, évmilliárdok alatt kialakult létfenntartó rendszer. Bolygónk stabilitása azonban megingott, miközben a biológiai sokféleség vészesen lecsökkent – a kettő ugyanis szorosan összefügg. Helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk. Ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból. Vissza kell vadítanunk a világot.
A könyvhöz kapcsolódó film, Egy élet a bolygónkon címmel, a Netflixen látható.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.