Elle Cosimano - Finlay ​Donovan bedobja magát

Tavaly fedeztem fel Elle Cosimano humoros krimisorozatát, melynek harmadik része idén nyáron jelent meg magyarul is. Azt hittem, hogy ezzel lezárulnak Finlay Donovan, a botcsinálta bérgyilkos/író és anyuka kalandjai, de jövő tavasszal érkezik a negyedik rész ill. a regény függővéggel zárult.

Új év - új Finlay? Főszereplőnk megfogadja, hogy nem fogyaszt gyorskaját, nem pasizik és nem hagy hullákat maga körül... Persze mindegyik pont hamar megcáfolódik, amikor Vero egy múltbeli ügye feléled és figyelmet (és pénzt) követel. Sürgősen elő kell teremteniük egy nagy összegű tartozást, ill. el kell tüntetni (ismét!) egy hullát...

Az orosz maffiózóvezér, Feliks Zhirov sem hagyja nyugodni Finlay-t, megbízása, hogy kutassa fel a TisztaMunka nicknéven dolgozó alakot még mindig él és egyre több célzást ejt, hogy komolyan gondolja az ügyet. Az előző részben felbukkant hacker, Cam ezt az üzenetet nyomatékosan át is adja :D

Vero és Finlay részt vesz a helyi rendőrség PR-ját javító, civilek számára szervezett rendőrakadémián. Az újra előkerülő Steven vigyáz a gyerekekre, így Finlay a felszínen új regényének befejezésére tud koncentrálni - valójában pedig az orosz maffiavezért fenyegető, talán rendőri körökben mozgó alakot próbálja leleplezni. 

Az előző részekben megszokott humor most is megjelenik, bár talán kisebb mértékben - az első oldalak cselekménye ismét erős :D

Ez a rész viszonylag rövid időt ölel fel, a januári heteket, amelyek nagy részét Finleyék a rendőrakadémián töltik. Nagyon tetszett ez a részlet, felidézte a Rendőrakadémia filmek világát, de érdekes volt bepillantást nyerni a kiképzés részleteibe is. Főszereplőink sikerrel veszik a kiképző pályák akadályait, megtanulnak lőni, közelharcot vívni, sőt egy holttest (most nem igazi) felfedezésében és a helyszín biztosításában gyakorlatot szereznek. 
Mindezek közben folyamatosan figyelik a rendőröket, oktatóikat, hogy felderíthessék melyikük játszhat kettős szerepet...

A szerelmi szál toporog - ahogy Finlay a regényében - a valóságban sem tudja/akarja előrébb vinni kapcsolatát Nickkel, a dögös nyomozóval. Munkál benne a félelem, hogy múltbeli tettei miatt lebukik, ezzel bajba sodorhatja a nyomozó karrierjét - mindeközben ösztönösen vágyik a férfival lenni. A másik toporgós szerelmi szál Verohoz kötődik és egy régi ismerőséhez - ezen gondolom a 4. részben fognak dolgozni.

Összességében tetszett ez a rész: jó volt a helyszín, letisztult a krimi-szál, akadtak eszement - akciódús jelenetek, amiket izgulhattam; de a könyvírással és románcokkal való időhúzás idegesített egy idő után - ennek ellenére faltam az oldalakat :D

4/5

Kiadó: Agave Kiadó
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Finlay Donovan Jumps the Gun
Sorozat: Finlay Donovan 3.
Fordító: Török Krisztina
Oldalszám: 336
Ár: 4680 Ft (Rendeld meg a kiadótól kedvezményes ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Pasik. ​Pelusok. És persze pisztolygolyók.
Ki mondta, hogy az egyedülálló anyák nem tudnak bulizni?

Finlay Donovan korábban is ült már nyakig a frászban – elvégre egy személyben írónő és a gyerekeit egyedül nevelő anyuka, aki számos hihetetlen oknál fogva különös tehetséggel szed ki bármiből és bárhonnan vérfoltokat –, de ilyennel még neki se volt eddig dolga. Miután bébiszitter-bűntársával, Veróval „véletlenül” legyaláztak egy szalonból „kölcsönvett” luxusautót, miközben Finlay volt férjének életét mentették meg, az orosz maffia gálánsan átvállalja a tartozásukat. És ezzel Finlay a nevezett maffia adósává válik.

A börtöncellából is professzionálisan működő maffiavezér, Feliks feladatot ad neki: egy bérgyilkost kell megtalálnia, mielőtt még a rendőrség a nyomára bukkanna. A gond csak az, hogy a bérgyilkos talán maga is rendőr.

Tiszta szerencse, hogy Nick, a dögös zsaru éppen ekkorra időzíti a civilek számára szervezett rendőrakadémiai hetet, így Finlay és Vero itt találja meg az ideális elvonulási lehetőséget Feliks és a vészesen közelgő kéziratleadási határidő kettős nyomása alól. Miközben úgy tesznek, mintha elmerülnének a lőfegyveroktatás és helyszínelési gyakorlatok – no meg a csábító nyomozóval végzett testközeli anyaggyűjtés – szépségeiben, igazából tiszta erőből azon vannak, hogy kiszimatolják, ki is a valódi bűnöző, hogy ezzel megszabaduljanak a maffia szorításából. És közben persze rutinosan kerülik el a rájuk leselkedőket, Vero múltjának felbukkanó árnyait, és birkóznak meg a szülői lét hétköznapi kihívásaival.

3 megjegyzés:

  1. A rendőrakadémiás részek bennem is kicsit felidézték a filmsorozatot! :D De jók is voltak! :))
    Várom a negyedik epizódot, de lehet előtte majd újra is hallgatom a sorit, sok minden kiesett azóta, és főleg ebből az utolsó részből. Imádom a humorát! Csak a gyerekekkel való együttélés lehetne realisztikusabb, ez zavar egyedül.
    Hú, már borító is van a Rolls the Dice-hoz! :D Yay!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen nekem is újra kellett olvasnom a bejegyzéseimet a korábbi részekről, mert néhány apróság (hulla XD) a feledés homályába veszett.
      A gyerekek főleg humorforrásként léteznek, és valóban inkább az író/bérgyilkos/nyomozó vonulat erősebb Finlay karakterében.

      Törlés
    2. Nekem is feledésbe merültek a hullák, meg a viszonyrendszer picit. :D
      Amúgy szerintem nem nagyon humorosak a gyerekes részek, a legeslegelső rémlik még annak, azóta csak azt figyelem, mennyire nincs is a gyerekeivel Finlay, igazából viccesebb lenne, ha szingli lenne, valami más bonyodalmat is ki lehet találni, de hogy egy 2 év körüli gyereknél nem lehet ennyit távol lenni a gyerek életéből az hótziher. :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.