Robin Hobb - Bűvös ​hajó I-II. (Élőhajók-ciklus 1.)

Robin Hobb amerikai írónő regénysorozatáról először épp egy éve, Heloise blogján olvastam. Azóta a várólistámon csücsült, később Fruzsi is megerősített több videójában, hogy érdemes olvasni a szerzőtől.

Az Élőhajók sorozat 3 részből áll, amik itthon két-két kötetben jelentek meg. Az első rész a maga 1000 oldalával tartott vissza elsősorban attól, hogy sorra kerítsem, de ahogy beindult a cselekmény már repültek az oldalak. (A Delta Vision kiadása ráadásul elég pici - duci kötet, nagyobb alakú kiadásban nem lenne ennyire 'ijesztően' vastag egyik rész sem.)

Az Élőhajók-ciklus egy olyan világban játszódik, ahol jelen van a mágia, de ez csak bizonyos lények és népcsoportok számára természetes. A cselekmény központjában egy hajós kereskedő-család áll, akik nemzedékekkel ezelőtt telepedtek le jelenlegi lakóhelyükön, Bingtonban. A Vestrit család tulajdonában van egy ébredés előtt álló élőhajó, a Viviána - amint a család harmadik tagja meghal a hajó fedélzetén, az orrdíszén található szobor felébred. Beszélni kezd, öntudatra ébred - fel tudja használni a korábbi évek tapasztalatait, emlékeit, ezáltal még könnyebben lehet vele hajózni. Nem csoda, hogy sok kereskedőcsalád hajlandó évtizedekre adósságba verni magát, hogy legyen ilyen ilyen hajó a birtokukban.

Althea Vestrit vegyes érzelmekkel várja ezt az eseményt, hiszen ez apja halálát jelenti - másrészt évek óta a hajó fedélzetén él és már elkezdett összekapcsolódni valamilyen formában vele. Érzi, amit a Viviána érez, felidéződnek benne emlékek az elmúlt évtizedekből. Hatalmas pofonként éri, amikor haldokló apja férjezett nővérére, Keffriára hagyja a hajót. Ezzel a döntéssel gyakorlatilag nővére férje, Kyle lesz a kapitány. Kylenak első dolga többek közt Atheát eltávolítani a hajóról, amivel teljesen a feje tetejére áll a lány élete. 

A regény több nézőpontot is futtat egymás mellett: megismerhetjük Kyle és Keffira legidősebb fiát, a 13 éves papnak tanuló Wintrow-t, akit válaszott életcélja mellől rángatnak el, hogy a család szolgálatába álljon. Követhetjük Kennit kalózkapitány sorsát, akinek minden vágya, hogy a lehető legtöbb hatalmat érje el, egy különleges hajó segítségével. Althea sorsához kapcsolódik a Viviána hajdani elsőtisztje, Brashen sorsa, aki a lányhoz hasonlóan nehezen találja a helyét más hajón. 

Már ebben a két kötetben rengeteg kalandot, jellemfejlődést és nézőpontot ismerhetünk meg. Az első fejezetek komótos hangvételét megszokva és a lassan adagolt információkat megismerve, egyre jobban elmerültem ebben a világban. Lenyűgöztek az élőhajók, az a kapcsolat, ami kialakulhat a családtagok és köztük. Sok titkot és érdekességet tartogat ez a világ - a kígyók (vagy valami más lények?), a mágia, az Esővadonban élő kalmárok - ill. az a politikai feszültség mely már az első részben megalapozódik.

Nem tudom van-e olyan kategória, hogy lélektani fantasy, de erről van itt szó - adott egy családregény, melyben a szereplőknek folyton meg kell küzdeniük saját vágyaik és a családjuk által elvárt feladatkörök között. Erre a legjobb példa Althea és unokaöccse, Wintrow. Althea minden vágya a Viviánán hajózni - ezt mégsem teheti meg, mert fiatal nőként az előnyös házasságon kellene gondolkodnia. Wintrow egy fiatal, elmélkedésre és elemzésre hajlamos fiú, aki már éve óta járja a papi hivatáshoz szükséges utat, amiből kiszakítja apja döntése, tragikus következményekkel járó módon. Szinte minden szereplő sorsa pengeélen táncol, tanúi lehetünk döntéseik következményeinek, amik sokszor egyre jobban eltávolítják őket céljaiktól.

A Vestrit család hátországát is megismerhetjük az első rész második felében: Ronika, az özvegy lesz a család - egyik feje - akinek meg kell találni a hangot idősebb lányával és meg kell küzdenie a gyászával, és családtagjai választásaival. Fontos szerepet kap még az otthonmaradottak közül az épp csak kamaszkorba lépő Málta, aki önfejű módon igyekszik elérni, hogy nőként bánjanak vele. Az ő sorsán keresztül megismerhetjük a polgári - Bington világát is - ő szintén vergődik a családi elvárások és saját vágyai között. 

A rabszolgaság kérdése is nagyon hangsúlyos ebben a részben: Bingtonban nem elfogadott, ehhez képest egyre több kalmár-család folyik bele ilyen ügyletekbe. 

Robin Hobb stílusa egyszerű, de nagyon alaposan - néhol önmagát ismételve - mutatja be szereplőit és a világot. A nézőpontok többször szépen egymásba kapcsolódnak, néhol éles váltással cseppenünk vissza egy izgalmas helyzetbe. 

Nagyon örülök, hogy belevágtam ebbe a sorozatba, mert egy különleges történetet ismerhettem meg - érdekes problémákat vet fel a regény, de szórakoztat is a sok kaland. A második részt (Őrült hajó - amiben gyanúm szerint a már itt is megismert Paragon nevű élőhajó kap szerepet) már ki is vettem a könyvtárból! :D

Azoknak ajánlom ezt a könyvsorozatot, akik szeretik a hosszabb lélegzetvételű, különleges világban játszódó - karakterközpontú történeteket. A fantasy-elemek nem olyan hangsúlyosak, ha valakit épp ez tartana vissza. ;) Egy csepp Karib-tenger kalózai érzést is fel tudtam fedezni - ha valaki hozzám hasonlóan szereti azokat a filmeket, akkor itt egy kicsit komolyabb formában megkaphatja. Kalózok - kereskedők - mágia és sok-sok karakterfejlődés.

5/5

Kiadó: Szukits, Delta Vision
Kiadás éve: 2003, 2012
Eredeti cím: Ship of Magic 
Sorozat: Élőhajók-ciklus 1.
Fordító: Horváth Norbert
Oldalszám: 356+620 / 1096
Ár: - Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
A ​bingtoni élőhajók a világ igazi csodái. Ácsmesterek remekművei, melyeket „mágusfából”, egy roppant értékes, titokzatos anyagból faragtak. A hajók orrát díszítő szobrok teljesen életszerűek, s ha a kereskedőcsalád harmadik nemzedékének tagja is meghal a fedélzetén, a hajó életre kel. Az orrdísz mozogni és beszélni kezd, öntudatra ébred. Az élőhajó olyan értékes, hogy a család, amely készíttette, több nemzedéknyi adósságot halmoz föld, hogy birtokoljon egyet. Az életre kelt hajó csak egy családtagnak engedelmeskedik, és olyan hatékony eszköz lesz, amely hatalmas vagyont hozhat a családnak. E krónika a Vestrit kereskedő-dinasztia történetével foglalkozik, melynek hajója Efron Vestrit halála után kel életre. A hajó öröklése azonban megosztja az eladósodott családot, hiszen további boldogulásuk és elveszített vagyonuk visszaszerzésének egyetlen reménye az élőhajó. Eközben a Hat Hercegségtől délre fekvő Bington birodalmán túl egy ifjú és ravasz kalóz nagyravágyó terveket kovácsol, a kalózok királya akar lenni. Céljai eléréséhez pedig szüksége van egy élőhajóra…

3 megjegyzés:

  1. Hú, nekem is folytatnom kéne a sorozat olvasását... :) Tavaly ősszel vettem meg a folytatásokat egy tök jó akcióban, aztán vártam a nyárra, hogy folytassam (nem tudom, nekem ez nyári történet marad :D ), de még nem vágtam bele. Annyira öülök, hogy belevágtál és hogy tetszett, hátha együtt tudjuk majd folytatni ;)

    A lélektani fantasy meg teljesen jó kategória erre a történetre, nagyon szépen levezetted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is a nyarat kapcsoltam hozzá olvasatlanul is - a tenger és a hajózás miatt. Örülök, hogy írtál róla - hasonló -eddig nem vonzó- könyvsorozat a Dűne, azt is tervezem :D
      Köszi!

      Törlés
    2. Az első rész baromi jó, csak ajánlani tudom! (mmint a Dűnét :D)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.