P. Djèlí Clark - A ​fekete isten dobjai

Épp egy éve olvastam először P. Djèlí Clarktól, akinek fantáziája egyből megfogott. A 015-ös villamos kísértete c. kisregényénél egyedül azt bántam, hogy nem bővítette ki regény terjedelműre. A fekete isten dobjai - sajnos - szintén csak egy kisregény, és egy másik mikrouniverzumot mutat be. Megjelenéséről először a könyvtári rendelőjegyzékből értesültem - a szokásos előrendelhető könyvek listákban nem vettem észre. Egyből rá is vetettem magam, amint kijött a feldolgozóktól, mert hasonlóan erős atmoszférával rendelkező, kalandos történetre számítottam; New Orleans pedig az Anne Rice könyvek óta az egyik kedvenc irodalmi helyszínem. 

Az amerikai polgárháború után játszódik a történet, 1884-ben - és egy 13 éves csavargó szemszögét követhetjük, aki New Orleans utcáin él. Kúszó becenevű főszereplőnk előszeretettel bújik el a léghajók kikötéjénél, ahol könnyen ki tudja figyelni és zsebelni a gazdag, de figyelmetlen utasokat. Egy nap épp rejtekhelyén van, amikor egy csapat férfi nagyszabású tervét hallgatja ki. A megtudott információt értékesnek véli, ezért egy régi ismerős léghajójára próbál felkerülni az elmondottakért cserébe. 
A pergő cselekmény közben megtudunk néhány dolgot erről a világról - többek közt azt is, hogy az afrikai istenek megjelenhetnek néhány emberben. Kúszó is kap hasznos látomásokat, figyelmeztetéseket Oya istennőtől, aki benne él valamilyen formában. 

A történet nagyon rövid - egy mentőakciót követhetünk végig és egy kis betekintést kapunk ebbe a világba és főszereplőnk életébe. 

Tetszett ez a fantáziabirodalom, amit Clark felépített - New Orleans olvasztótégelyéről, az afrikai és haiti istenekkel - vallással, akik valóban az emberek között élnek. Minimális steampunk-vonal is szerepel a történetben, ha ilyet kerestek - akkor ez jó választás. Érinti a szereplők küldetésének megélését - Kúszó remekül együtt tud működni 'belső istennőjével', de egy másik szereplő küzd ezzel - a könyv végére ez is megoldódni látszik. 


Ez a történet kicsit kevésbé tetszett, mint Clark előző könyve. Néhol zavaros volt számomra és annyira rövidnek éreztem az egészet, túl gyorsan megoldódnak az események. Még annyi lehetőség lenne benne - nem értem miért is nem bontja tovább Clark a történeteit. Ettől függetlenül ajánlom, ha egy rövid, szórakoztató és érdekes világot teremtő kisregényre vágytok!
Kúszó, amúgy Winie-re emlékeztetett, ahogy idegen terepen próbál helyt állni. Ajánlom, ha szeretettétek azt a sorozatot ;) Az alternatív stemapunk-világ is stimmel. 

A csodaszép borító Dányi István munkája.

4/5

Kiadó: Főnix Astra
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Black God's Drums
Fordító: Habony Gábor
Oldalszám: 128
Ár: 2180 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az amerikai polgárháborúban Észak és Dél közé szorult, alternatív New Orleansban egy Kúszó becenevű lány szeretne elszabadulni a talajtól, szó szerint. Hogy feljusson az Éjféli Rabló fedélzetére, Kúszó megpróbálja elnyerni a léghajó kapitányának bizalmát: titkos információt kínál neki egy tudósról és borzalmas fegyveréről, amit mindenki a fekete isten dobjaiként emleget.
Kúszó saját titkot is őriz: Oya, a szelek és viharok afrikai istennője beszél hozzá, azonban a szándékai nem egyértelműek. A fiatal lány hamarosan veszélyes küldetésre indul az Éjféli Rabló legénységének tagjaival, hogy megakadályozzák a fekete isten dobjainak bevetését, ami elsöpörné egész New Orleanst.
„Feszes mozaiktörténet légi kalózokkal Haitiről, egy ravasz lánnyal és az ősi istenek mágiájával keverve. Elbűvölő és fantasztikus.” – Scott Westerfeld, a New York Times bestsellerlistás szerzője

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.